Przejdź do treści

Im starsze, tym lepsze? Sprawdziłyśmy!

Im starsze, tym lepsze? Uwaga, wino też ma datę ważności Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Jedzenie i napoje nie są wieczne. Dotyczy to również wina. Podczas, gdy wino leżakujące w piwniczce staje się lepsze z wiekiem, niekoniecznie dotyczy to otwartej butelki w twojej lodówce. Czy pozostawiona otwarta butelka wina nadal nadaje się do picia? Jeśli się nad tym zastanawiasz, nie jesteś sama. Jeśli chcesz dowiedzieć się jaką datę ważności ma wino, a także nauczyć się jak stwierdzić, czy wino się zepsuło, przeczytaj poniższy artykuł.

Masz dużo nieotwartych win? Sprawdź, czy możesz je wypić

Chociaż istnieje przekonanie, że wino zyskuje na smaku wraz z wiekiem, nieotwarte wino również może się zepsuć. Zamknięte wino można wypić po upływie daty przydatności do spożycia nadrukowanej na obwolucie tylko, jeśli pachnie i smakuje w porządku. To, jak długo możemy przechowywać nieotwarte wino, zależy od jego rodzaju, a także warunków, w jakich jest przechowywane. Należy je trzymać w chłodnych i zaciemnionych pomieszczeniach, a butelka powinna leżeć na boku, aby zapobiec wyschnięciu korka.

Oto, ile czasu mamy na wypicie zamkniętego wina:

  • Wino białe: 1-2 lata po upływie daty ważności nadrukowanej na etykiecie,
  • Wino czerwone: 2-3 lata po upływie daty ważności nadrukowanej na etykiecie,
  • Wino do gotowania: 3-5 lat po upływie daty ważności nadrukowanej na etykiecie,
  • Wino najwyższej jakości: 10-20 lat, właściwie przechowywane w piwniczce z winami.
toast kieliszkami z winem

Otwarta butelka wina? Ile masz czasu na wypicie zawartości?

Po otwarciu wino jest narażone na nieograniczony dostęp do tlenu, ciepła, światła, drożdży i bakterii, z których wszystkie mogą powodować reakcje chemiczne, zmieniające jego jakość. I w tym wypadku okres przechowywania otwartej butelki zależy od rodzaju wina. Ogólną zasadą jest, iż lekkie białe wina psują się znacznie szybciej, niż ciężkie, ciemniejsze odmiany. Dodatkowo, przechowywanie wina w odpowiednio niskich temperaturach, może spowolnić owe reakcje chemiczne i przedłużyć jego żywot. Najlepszym sposobem przechowywania otwartego wina, jest jego szczelne zamknięcie korkiem dostępnym w każdym sklepie z winami i zamknięcie go w lodówce.

Ile mamy dni na wypicie wina? 

  • Wino musujące: 1-2 dni,
  • Wino różowe: 4-5 dni,
  • Wino białe: 3-5 dni,
  • Wino czerwone: 3-6 dni,
  • Porto: 1-3 tygodnie.
"Czerwone wino jest dobre na krew" - mit czy prawda? Odpowiadają eksperci z Dietetyki #NieNaŻarty

Co świadczy o tym, że wino jest zepsute?

Istnieją oznaki, po których łatwo rozpoznasz, czy wino nadaje się jeszcze do spożycia. Nie jest ważne, czy jest to wino otwarte czy zamknięte – jego kolor powinien pozostać niezmieniony. Za zmianę koloru odpowiedzialny jest tlen, który w nadmiarze dostał się to wina. Jeśli zauważyłaś, że barwa wina się zmieniła, prawdopodobnie nie nadaje się ono już do picia. Czerwone i różowe wina, gdy są zepsute, przybierają barwy brązu, a białe zmieniają kolor na złoty lub nieprzezroczysty. Inną oznaką, że wino nie jest już dobre, są małe pęcherzyki, świadczące o nieplanowanej fermentacji. Takich win nie pijemy.

Dobrym sposobem na sprawdzenie wina, jest również jego powąchanie. Wino, które pozostawiono otwarte na zbyt długo, będzie miało ostry zapach, przypominający ocet. Z drugiej strony wino, które nigdy nie zostało otwarte, ale jest zepsute, będzie pachniało czosnkiem, kapustą lub spaloną gumą.

Jeśli masz wątpliwości, czy twoje wino jest jeszcze dobre, możesz je również po prostu posmakować. Degustacja niewielkiej ilości zepsutego wina ci nie zaszkodzi. Zepsute wino będzie kwaśne. O tym czy wino jest dobre może również świadczyć korek. Wyciek wina widoczny na korku lub jego wypchnięcie może oznaczać, że wino uległo uszkodzeniu termicznemu, co może powodować, że wino pachnie i smakuje gorzej.

 

Pokrojone buraki

Czy picie zepsutego wina może nam zaszkodzić?

Degustacja niewielkiej ilości popsutego wina ci nie zaszkodzi, nie oznacza to jednak, że ​​powinnaś je pić. Wino może zepsuć się nie tylko z powodu nadmiernej ekspozycji na tlen, ale również przez namnażanie się drożdży i bakterii. Szanse, że drobnoustroje chorobotwórcze, takie jak bakterie E. coli czy B. cereus, powodujące zatrucie pokarmowe, namnożą się w winie są niewielkie. Jeśli jednak twoje wino jest popsute, nie narażaj się niepotrzebnie.

Najlepszym sposobem na delektowanie się świeżym winem jest wypicie go wkrótce po zakupie. Jednak kiedy następnym razem, znajdziesz stare wino lub niedopite resztki, będziesz już wiedziała jak sprawdzić czy się nie zepsuło.

 

Źródło: Healthline

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.