Przejdź do treści

Hummus z buraczków, a kotlety z bigosu? Świąteczne dania, które nam zostały, świetnie sprawdzą się w nowych wersjach

Burger z buraczków z wigilijnego barszczu może zaskoczyć Twoich gości \źródło: Adobe Stock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Zostały ci buraki z wigilijnego barszczu? To świetnie! Możesz z nich wyczarować cztery inne dania. Bigos też się nie zmarnuje, jeśli wykorzystasz go na różne sposoby. Ekoaktywistka i blogerka Sylwia Majcher podpowiada co zrobić z resztkami świątecznych dań. „Nie chodzi o to, by w nieskończoność robić metamorfozę świątecznych dań – to może być niebezpieczne, a sprawnie wykorzystać to, co jednak zostało”- podkreśla.

Zupa w 10 minut

Wystarczy odrobina chęci i kreatywności, żeby twoje świąteczne jedzenie zamiast w śmietniku, wylądowało na talerzu: ale w postaci zupełnie innych, smacznych dań. I tak, jak pisze Sylwia Majcher w swoim poście na Instagramie, buraki z barszczu można zblendować i wymieszać z ugotowaną kaszą: wyjdą z tego pyszne wegeburgery. Świetnie sprawdzą się także w innych wersjach, np. wymieszane z posiekanymi orzechami, natką pietruszki i skropione olejem lub oliwą skomponują sałatkę. Z buraczków można także zrobić kopytka: wystarczy je wymieszać z ugotowanymi ziemniakami lub pietruszką i formować z nich małe kulki. Natomiast zblendowane z ciecierzycą, grochem i fasolą stworzą hummus.

Z postu blogerki dowiadujemy się także, co można zrobić z resztkami bigosu lub kapusty z grochem. Podpowiada ona, że to doskonały farsz do krokietów lub nadzienie do tarty. Sylwia Majcher proponuje także zamienić je w farsz do drożdżowych bułek albo zrobić z nich kotlety na patelni.

Sałatka jarzynowa też może nam się znudzić. Autorka postu przekonuje, że z resztek sałatki można ugotować zupę – i to w zaledwie 10 minut. Wystarczy dodać wodę lub bulion i łyżeczkę kurkumy. Potem całość zblendować. Z sałatki jarzynowej można także zrobić kotlety. Trzeba dodać jajko i masę obtoczyć w bułce tartej i całość usmażyć. Natomiast jeśli sałatkę zblenduje się z dwoma jajkami, doda kawałki sera i wyłoży się to na podpieczony kruchy spód, to wyjdzie nam smakowita tarta.

Czerstwe pieczywo to także nie powód, żeby je wyrzucać do kosza. Można je wykorzystać do zrobienia słodyczy. Co z niego wyjdzie?

  • brownie – zamiast mąki warto wykorzystać namoczone w mleku pieczywo,

  • tiramisu- kromki bułek nasączone kawą zastąpią biszkopty,

  • trufle – pieczywo trzeba wymieszać z konfiturą, alkoholem i ulepić małe kulki.

A co, jeśli zostało nam jeszcze trochę kompotu z suszu, a nie mamy już na niego ochoty? Jak podpowiada Sylwia Majcher, możemy z niego zrobić konfiturę, ciasto, koktajl albo dodać do owsianki.

Autorka wpisu daje do zrozumienia, że hasło „Jedz, bo się zmarnuje” nie jest dobrą zachętą do jedzenia. Wręcz przeciwnie: wywołuje wyrzuty sumienia i odbiera przyjemność.

„Zdecydowanie bardziej wolę zaopiekowanie się tym, co zostaje i poszukanie pomysłu na zagospodarowanie resztek” – podkreśla. 

Podpowiada także, że najłatwiejszym sposobem jest mrożenie i dzielenie się.

” Tylko to też warto robić rozsądnie. Nie zostawiajcie komuś jedzenia, któremu kończy się termin ważności, a do zamrażarki nie wkładajcie popsutych potraw” – apeluje.

Zamrozić możemy pierogi, uszka, ryby, makowiec, sernik i piernik, zupy np. grzybową, barszcz, kapustę z grochem i bigos, a także pieczywo. Nie wolno zamrażać dań i produktów wcześniej mrożonych, sałatki jarzynowej, śledzi w śmietanie, ugotowanych jajek, ryby w galarecie, ciast z kremem śmietanowym czy cytrusów w całości.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
PROMOCJA
Trawienie, Promocje
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
20,00 zł 79,00 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
Bób - jak gotować, żeby go nie zmarnować?

Sylwia Majcher – kim jest?

„Codziennie piszę, jak nie marnować” – mówi o sobie Sylwia Majcher, blogerka i autorka książek o zero waste w kuchni, m.in. „Gotuję, nie marnuję” i „Wykorzystuję, nie marnuję”. Blogerka tworzy też patenty i przepisy, dzięki którym zastanowisz się dwa razy, zanim coś wyrzucisz do kosza.

Konto Sylwii Majcher na Instagramie obserwuje ponad 50 tys. osób. Popularność przyniosła blogerce nie tylko duża wiedza, ale i umiejętność przekazywania jej innym w łatwy sposób.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Kobieta je pizzę

Żywność, która zwiększa ryzyko wystąpienia raka mózgu i jajników. Po te produkty nie sięgaj za często

Czy można mrozić masło? Jak się do tego zabrać?

Mąka ze świerszczy zasmakuje Polakom? Właśnie dołączyła do superfoods. Na rynek UE ma trafić jeszcze w tym miesiącu

Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowsze chipsy?

Ryżowe sakiewki z pieczonym burakiem

Upiecz buraka i zamknij go w ryżowych sakiewkach – poznaj ten niebanalny przepis

Deski do krojenia mogą być prawdziwym siedliskiem bakterii! Mama Chemik wyjaśnia, jak do tego nie dopuścić

Deski do krojenia mogą być prawdziwym siedliskiem bakterii! Mama Chemik wyjaśnia, jak do tego nie dopuścić

Dr Damian Parol ostrzega, czego nie robić w trakcie jedzenia. "Może wydawać się, że jest to przyjemny i niewinny nawyk, ale..."

Dr Damian Parol ostrzega, czego nie robić w trakcie jedzenia. „Może wydawać się, że jest to przyjemny i niewinny nawyk, ale…”

Lara Gessler o życiu z ortoreksją: „Wpadałam w panikę, kiedy miałam pięć, a nie sześć migdałów na śniadanie”

Zjedzenie pleśni - objawy. Czym grozi?

Zjadłaś spleśniały chleb? Dowiedz się czym to grozi i jakie są objawy zatrucia pleśnią

"Coraz więcej produktów zmniejsza swoją gramaturę, nie zmieniając przy tym ceny". Katarzyna Bosacka pokazuje spryt producentów / istock

„Coraz więcej produktów zmniejsza swoją gramaturę, nie zmieniając przy tym ceny”. Katarzyna Bosacka pokazuje spryt producentów

„Bycie na diecie stało się w naszej kulturze atrybutem kobiety”. Psychodietetyczka Małgorzata Akkus wyjaśnia, dlaczego diety odchudzające są nieskuteczne i dlaczego warto zacząć jeść intuicyjnie

„Bycie na diecie stało się w naszej kulturze atrybutem kobiety”. Małgorzata Akkus tłumaczy, jak jeść intuicyjnie i dlaczego diety odchudzające są nieskuteczne

Galangal – co to jest, gdzie kupić i jak wykorzystać kłącze popularne w kuchni azjatyckiej?

Mięso z kurczaka

Sprawdzili mięso z supermarketów. Ponad 99 proc. filetów z kurczaka nosi ślady choroby

Porchetta – czym jest i jak ją przyrządzić?

„Panie, które charakteryzują się prawidłową masą ciała, mają większe skłonności do tego, żeby podjadać pod wpływem nudy” – mówi Aleksandra Ulatowska, psychodietetyczka

MOM – mięso oddzielane mechanicznie. Co to jest? Czy to jeść?

Uwielbiasz mięso z kurczaka? Zobacz, jak sprawdzić, czy jest świeże

Pyszny, w kolorze bursztynu i niezwykle zdrowy. Poznaj moc miodu wrzosowego!

Poznaj 8 tanich składników i pomysły na to jak, je wykorzystać w kuchni. Radzi Olga Pawlikowska

Poznaj 8 tanich składników i pomysły na to, jak je wykorzystać w kuchni. Radzi Olga Pawlikowska

Co może się stać, gdy zjesz spleśniałe jedzenie? Sprawdziłyśmy!

Zawsze zapominasz o wyjęciu masła z lodówki? Ten trik ci się spodoba

Przyprawa do ziemniaków pieczonych i smażonych – jak zrobić taką bez soli?

Garnek rzymski – co w nim piec i jak go prawidłowo używać?

„Zbyt niski poziom cholesterolu zwiększa ryzyko nie tylko agresji, ale także choroby afektywnej dwubiegunowej, depresji i samobójstw” – mówi psychodietetyczka Agnieszka Ślusarska-Staniszewska

×