Herbata z hibiskusa, sprawdź jej właściwości i kiedy po nią sięgać
Intensywnie czerwony kolor, lekko kwaśny, przypominający żurawinę smak i orzeźwiający aromat – to cechy, po których rozpoznasz herbatę z hibiskusa. Znana od starożytności, w Egipcie określana dumnym mianem karkade, dziś jest już popularna na całym świecie. Reguluje ciśnienie krwi, wzmacnia odporność, przeciwdziała miażdżycy – a to tylko kilka z jej imponujących właściwości leczniczych.
Hibiskus – roślina o wielu obliczach
Hibiskus (łac. Hibiscus sabdariffa), a właściwie ketmia szczawiowa, to tropikalna roślina licząca sobie ponad 200 gatunków. Naturalnie pochodzi z Afryki i południowo- wschodniej Azji, natomiast do Europy trafia głównie z upraw z Egiptu, Meksyku, Chin i Tajlandii. Jej czerwone, przypominające kształtem puchary kwiaty (istnieją także odmiany o kolorze niebieskim, różowym czy białym) są suszone, a następnie sprzedawane jako susz do herbaty, choć, co ciekawe, można z nich zrobić także wino.
Składniki aktywne
Herbata z hibiskusa jest bogatym źródłem kwasów organicznych (stanowiących 15-30 % całkowitej zawartości rośliny) takich jak kwas cytrynowy, jabłkowy, winowy oraz charakterystyczny dla tej rośliny kwas hibiskusowy. Potencjał terapeutyczny herbaty z hibiskusa wynika z zawartych w niej w dużej ilości przeciwutleniaczy: flawonoidów, antocyjanów i związków fenolowych. Kwiaty hibiskusa obfitują w składniki odżywcze takie jak: witaminy A, C i E, beta-karoten a także minerały: potas, mangan, magnez, żelazo i wapń. Dodatkowo znajdziemy jeszcze polisacharydy, pektyny i olejki eteryczne.
Właściwości zdrowotne
Wyjątkowe właściwości zdrowotne kwiatów hibiskusa były znane i wykorzystywane na przestrzeni wieków. Obecnie herbacie z hibiskusa przypisuje się działanie:
- Obniżające zawartość tzw. złego cholesterolu LDL w organizmie, chroniące przed wystąpieniem miażdżycy oraz chorób serca.
- Obniżające ciśnienie krwi . Według badań klinicznych codzienne picie herbaty z hibiskusa (w ilości odpowiednio 1-3 razy dziennie, po około 2 łyżeczki suszu) istotnie obniża skurczowe i rozkurczowe ciśnienie krwi, a efekt ten jest podobny do działania popularnych leków hipotensyjnych.
- Stymulujące odporność, poprzez zwiększanie wytwarzania przeciwzapalnych cytokin oraz przeciwbakteryjne w przypadku zakażeń przewodu pokarmowego i chorób skóry
- Przeciwnowotworowe (m.in. w przypadku raka jelita grubego, białaczki i żołądka), dzięki obecności kwasu protokatechowego i antocyjanów.
- Hepatoprotekcyjne – ze względu na zawartość w hibiskusie antocyjanów, które chronią wątrobę przed uszkodzeniami antyoksydacyjnymi
Kiedy sięgać po herbatę z hibiskusa?
Herbata z hibiskusa, dzięki wspomnianym wcześniej właściwościom leczniczym jest szczególnie polecana dla osób z problemami sercowo- naczyniowymi, słabą odpornością oraz jako środek moczopędny.
Herbatę przyrządza się z suszonych kwiatów hibiskusa, które można nabyć w sklepach zielarskich i aptekach. Aby przyrządzić napar, zaleca się jedną łyżeczkę suszu zalać wrzątkiem, a następnie parzyć pod przykryciem przez około 10-15 minut.
Należy pamiętać, iż herbaty z hibiskusa nie powinny spożywać kobiety w ciąży i w trakcie laktacji, a także stosujące hormonalną terapię antykoncepcyjną. Należy unikać naparów z hibiskusa w przypadku niskiego ciśnienia tętniczego krwi oraz problemów żołądkowych ( nadkwaśność, zapalenie żołądka, zgaga, refluks).
Treść artykułu ma charakter informacyjny, nie zastępuje wizyty u lekarza lub specjalisty. Zalecana jest konsultacja przed zastosowaniem preparatu.
Bibliografia:
[1] I. Da-Costa-Rocha, B. Bonnlaender, H. Sievers, I. Pischel, and M. Heinrich, “Hibiscus sabdariffa L. – A phytochemical and pharmacological review,” Food Chemistry, vol. 165. Elsevier Ltd, pp. 424–443, 15-Dec-2014, doi: 10.1016/j.foodchem.2014.05.002.
[2] A. Herrera-Arellano et al., “Clinical effects produced by a standardized herbal medicinal product of Hibiscus sabdariffa on patients with hypertension. A randomized, double-blind, lisinopril-controlled clinical trial,” Planta Med., vol. 73, no. 1, pp. 6–12, Jan. 2007, doi: 10.1055/s-2006-957065.
[3] M. Khan, “Nutritional and Health Importance of Hibiscus Sabdariffa: A Review and Indication for Research Needs,” J. Nutr. Heal. Food Eng., vol. 6, no. 5, May 2017, doi: 10.15406/jnhfe.2017.06.00212.
[4] T. Hudson, “Hibiscus Sabdariffa: A Research Review of Its Uses and Safety A Research Review on the Use of Hibiscus Sabdariffa 2 Background and Uses.”
[5] “(PDF) Food Value of Roselle, Hibiscus Sabdariffa – Tea.” [Online]. Available: https://www.researchgate.net/publication/270511118_Food_Value_of_Roselle_Hibiscus_Sabdariffa_-_Tea. [Accessed: 12-Feb-2020].
Polecamy
„Owszem, dziś długość życia człowieka wzrasta, ale czy o taką jakość życia nam chodziło?” – pyta prof. Grzegorz Dworacki
Wygląda jak brokuł, w smaku jest dziką krzyżówką trzech warzyw. Bimi dostępne już w polskich sklepach
Inspektorzy skontrolowali dostępne w sklepach kawy i herbaty. W składzie wykryli cement, pióra i plastik
Dieta na zdrowe stawy – co jeść i suplementować, by cieszyć się ich sprawnością
się ten artykuł?