Grill węglowy uwalnia do atmosfery pył PM 2,5 uznawany za najgroźniejszy dla zdrowia. Fundacja Kupuj Odpowiedzialnie radzi, jak grillować bezpiecznie
Już za chwilę majówka, a wraz z nim tradycyjnie otworzymy sezon grillowy. O ile nam zapewne sprawi to wiele radości, to planeta niekoniecznie będzie nam za to wdzięczna. Jak grillować z głową? Wyjaśniają na swoim profilu na Instagramie eksperci Fundacji Kupuj Odpowiedzialnie.
Jak grillować bezpiecznie?
Podczas grillowania na tradycyjnym grillu węglowym do atmosfery emitowany jest pył PM 2,5, który jest uznawany za najgroźniejszy dla zdrowia człowieka. Jest on tak niebezpieczny, dlatego że jest bardzo drobny i może przedostać się do naszego krwioobiegu. Pył PM 2,5 odpowiada między innymi za osłabienie czynności płuc, zapalenie naczyń krwionośnych, miażdżycę, nasilenie astmy, a nawet zaburzenia rytmu serca oraz nowotwory płuc, gardła i krtani.
Co zrobić, żeby grillowanie było bardziej ekologiczne i zdrowsze? Oto kilka porad ekspertów Fundacji Kupuj Odpowiedzialnie, zamieszczonych w ich ostatnim poście na Instagramie:
-
Grilluj w specjalnie wyznaczonych do tego miejscach.
-
Jeśli możesz, użyj grilla elektrycznego lub gazowego – pozwalają ograniczyć ilość zanieczyszczeń emitowanych do atmosfery.
-
Jeśli wolisz tradycyjny sposób – użyj węgla drzewnego lub drewna drzew liściastych.
-
Nie rozpalaj grilla przy użyciu gazety, dykty, lakierowanego drewna i drewna z drzew iglastych.
-
Najlepiej całkowicie zrezygnuj z rozpałki, a jeśli chcesz ją stosować, wybierz tę z naturalnymi olejami.
-
Wykorzystaj grilla z pokrywą, która redukuje straty energii.
Fundacja Kupuj Odpowiedzialnie
Fundacja Kupuj Odpowiedzialnie jest ogólnopolską organizacją działającą na rzecz zrównoważonego rozwoju i ochrony środowiska, odpowiedzialnej konsumpcji i produkcji oraz przestrzegania praw człowieka i zasad ochrony środowiska w biznesie. Jej profil na Instagramie obserwuje niemal 15 tys. osób.
RozwińŹródło: https://airly.org/pl/pyl-zawieszony-czym-jest-pm10-a-czym-pm2-5-aerozole-atmosferyczne/
Polecamy
„The Lancet”: Już dwa plasterki szynki dziennie mogą znacząco zwiększyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2
Dlaczego warto, a przede wszystkim jak mądrze ograniczać mięso? Tłumaczy dietetyczka Agata Lewandowska
Salmonella i cała rzesza innych groźnych bakterii w mięsie drobiowym z Lidla. „To powinno stanowić wielki alarm”
Najlepsze sosy do dań z grilla — nie tylko sos czosnkowy
się ten artykuł?