4 min.
Głóg – sprawdź jego działanie i właściwości

Głóg i jego lecznicze właściwości. Fot. Unsplash.com
28.06.2022
Dlaczego tak lubimy jeść tosty z serem? Wyjaśnia biotechnolog Dawid Polak
27.06.2022
Mama Chemik: „Odkrajanie spleśniałego kawałka owocu czy zdejmowanie kożuszka z wierzchu dżemu, a później zjadanie reszty, jest wielkim błędem”
26.06.2022
3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki
26.06.2022
Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia
25.06.2022
Wegańskie lody jaglano-truskawkowe. To prostsze, niż myślisz!
Głóg to ogólna nazwa dla roślin z rodziny Rosaceae. Choć znanych jest około 1000 gatunków głogu, w Polsce najczęściej można spotkać trzy z nich: głód jednoszyjkowy, głóg dwuszyjkowy i głóg pośredni. Owoce i kwiaty głogu stosuje się leczniczo dzięki ich udowodnionym korzystnym właściwościom. A jakim?
Jak wygląda głóg? To drzewo czy krzew?
Aby móc korzystać z tego cennego surowca zielarskiego, warto najpierw wiedzieć, jak rozpoznać głóg w terenie. Głóg to niewysokie drzewo przypominające raczej krzew, sięgające do 10 metrów wysokości. Cechą charakterystyczną są liście głogu – są ciemnozielone i błyszczące, o jajowatym kształcie. Głóg kwitnie w maju i czerwcu, a jego niewielkie owoce (około 1 cm szerokości) mogą przybierać barwę od zielonej, żółtej, przez (najczęściej) czerwoną do ciemnofioletowej. Kiedy zrywać głóg? Owoce dojrzewają na przełomie lata i jesieni, choć można je spotkać na drzewach jeszcze do pierwszych przymrozków.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Owoce głogu – właściwości
Nie tylko owoce, ale i kwiaty głogu zawierają cenne dla zdrowia związki, jednak najczęściej w medycynie ludowej wykorzystywano owoce i na nich przede wszystkim warto skupić uwagę. Głównie składają się one z węglowodanów, ale wśród odkrytych w owocach głodu substancji znajdują się ważne składniki mineralne: wapń (jego ilość w kilogramie owoców trzykrotnie przekracza zapotrzebowanie dzienne człowieka na ten pierwiastek!), fosfor, potas, magnez, sód. Za właściwości owoców głodu odpowiadają też zawarte w nich kwasy organiczne, w tym jabłkowy, szczawiowy, cytrynowy, bursztynowy czy winowy. Głóg składa się też z cennych substancji bioaktywnych, jak na przykład kwercetyna, kempferol, epikatechiny, hiperozyd, kwas chlorogenowy, tokoferoli, witaminy C, beta-karotenu, triterpenów i steroidów. Taki zestaw składników obecny w głogu sprawia, że roślina ta (ale także przetwory, jak na przykład wino z głogu czy nalewka) posiada liczne właściwości prozdrowotne:
- Ochrona układu sercowo-naczyniowego – ekstrakty z głogu w wielu badaniach obniżały wartości cholesterolu LDL i całokowitego oraz triglicerydów, jednocześnie zwiększając stężenie „dobrego” cholesterolu HDL. Prawdopodobnie głóg zmniejsza wchłanianie cholesterolu i jego biosyntezę w organizmie człowieka, a ponadto promuje przemianę cholesterolu w kwasy żółciowe, dzięki czemu nadmiar cholesterolu jest łatwo wydalany z organizmu. Z kolei obniżenie wartości cholesterolu (za wyjątkiem cholesterolu HDL) wiąże się ze znacznie obniżonym ryzykiem zachorowania na choroby sercowo-naczyniowe, np. miażdżycę. Głóg ponadto może wpływać przeciw arytmicznie i przyczyniać się do zmniejszenia ryzyka występowania zawału, udaru i innych zaburzeń wieńcowych.
- Wpływ na odporność – owoce głogu wykazują silne działanie przeciwzapalne dzięki temu, że zmniejszają produkcję czynników wywołujących stany zapalne w organizmie. Ponadto wzmagają one aktywność makrofagów i liczebność leukocytów – składników krwi odpowiedzialnych za obronę organizmu przed wszelakimi patogenami. Wiele badań potwierdziło także, że ekstrakty z głogu przeciwdziałają bakteriom i niektórym grzybom.
- Działanie przeciwutleniające i przeciwstarzeniowe – zawarte w głogu polifenole cechują się wysokim potencjałem antyoksydacyjnym. To znaczy, że związki te redukują aktywność wolnych rodników – cząsteczek przyczyniających się do starzenia komórek organizmu. Właściwości przeciwutleniające wiążą się nie tylko z działaniem przeciwstarzeniowym głogu, ale też jego ogólnym korzystnym wpływem na zdrowie i redukowanie ryzyka rozwoju wszelakich chorób (w tym być może i nowotworów).
Głóg – podsumowanie
Głóg to roślina powszechnie spotykana w Polsce. Warto korzystać z jej potencjału prozdrowotnego, który znany był już w medycynie ludowej. Wiele współczesnych badań potwierdza jego wyjątkowy wpływ na układ krwionośny i serce, a także działanie przeciwzapalne i przeciwstarzeniowe.
Źródła:
Kulczyński B., Gramza-Michałowska A.: Potencjał prozdrowotny owoców i kwiatów głogu. Probl Hig Epidemiol 2016, 97(1): 24-28.
Król D.: Głóg (Crataegus monogyna (L.), Crataegus oxyacantha (L.)) – cenną rośliną leczniczą. Postępy Fitoterapii 2/2011: 122-126.
Poleć artykuł znajomym
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

16.06.2022
Konrad Budzyk: „Kiedy ktoś mówi, że chce być wege, ale nie ma czasu na stanie przy garach, to wymówka”

18.05.2022
„To, co dzieje się wewnątrz nas, wyznacza jakość naszej pracy. Hormony sterują całym naszym organizmem” – mówi Milena Nosek, dietetyczka

29.04.2022
Maria Nowak-Szabat: „Darujmy sobie bycie na bieżąco z nowinkami dietetycznymi. Sięgnijmy do starej Ajurwedy, by schudnąć i trwać w zgodzie ze sobą”

12.04.2022