Przejdź do treści

GIS wycofał popularny cukier kokosowy. Powodem był gluten

Tekst o wycofaniu cukru kokosowego z powodu glutenu. Na zdjęciu: Łyżka drewniana pełna brązowego cukru - HelloZdrowie
Coconut sugar on wooden spoon
Podoba Ci
się ten artykuł?

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu z obrotu cukru kokosowego marki Intenson Europe. GIS stwierdził, że w pięciu partiach produktu przekroczona została zadeklarowana przez producenta zawartość glutenu. Sprawdź, o które partie chodzi.

W próbce ekologicznego cukru kokosowego wykryto alergenny gluten – powyżej 80 mg/kg. Taka ilość u osób z nietolerancją glutenu lub uczulonych na niego może wywołać reakcję alergenną.

Ostrzeżenie GIS: wycofanie cukru kokosowego

Przekroczoną zawartość glutenu stwierdzono w wymienionych niżej partiach produktu:

    • Bio cukier kokosowy 350 g, numer partii: L191113, data minimalnej trwałości: 10/03/2022
    • Bio cukier kokosowy 350 g, numer partii: L191216, data minimalnej trwałości: 10/03/2022
    • Bio cukier kokosowy 200 g, numer partii: L191115, data minimalnej trwałości: 10/03/2022
    • Bio cukier kokosowy 200 g, numer partii: L191127, data minimalnej trwałości: 10/03/2022
    • Bio cukier kokosowy 200 g, numer partii: L191216, data minimalnej trwałości: 10/03/2022
Do wyświetlenia tego materiału z zewnętrznego serwisu (Instagram, Facebook, YouTube, itp.) wymagana jest zgoda na pliki cookie.Zmień ustawieniaRozwiń

Producent po otrzymaniu informacji o niezgodności surowca niezwłocznie rozpoczął procedurę wycofania produktu. Informację z ostrzeżeniem dla konsumentów firma Intenson Europe zamieściła również na swojej stronie internetowej: https://intenson.pl/blogs/blog/bio-cukier-kokosowy.

Państwowa Inspekcja Sanitarna nadzoruje proces wycofywania.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

Podoba Ci
się ten artykuł?