GIS wycofał popularny cukier kokosowy. Powodem był gluten

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu z obrotu cukru kokosowego marki Intenson Europe. GIS stwierdził, że w pięciu partiach produktu przekroczona została zadeklarowana przez producenta zawartość glutenu. Sprawdź, o które partie chodzi.
W próbce ekologicznego cukru kokosowego wykryto alergenny gluten – powyżej 80 mg/kg. Taka ilość u osób z nietolerancją glutenu lub uczulonych na niego może wywołać reakcję alergenną.
Ostrzeżenie GIS: wycofanie cukru kokosowego
Przekroczoną zawartość glutenu stwierdzono w wymienionych niżej partiach produktu:
-
- Bio cukier kokosowy 350 g, numer partii: L191113, data minimalnej trwałości: 10/03/2022
- Bio cukier kokosowy 350 g, numer partii: L191216, data minimalnej trwałości: 10/03/2022
- Bio cukier kokosowy 200 g, numer partii: L191115, data minimalnej trwałości: 10/03/2022
- Bio cukier kokosowy 200 g, numer partii: L191127, data minimalnej trwałości: 10/03/2022
- Bio cukier kokosowy 200 g, numer partii: L191216, data minimalnej trwałości: 10/03/2022
Producent po otrzymaniu informacji o niezgodności surowca niezwłocznie rozpoczął procedurę wycofania produktu. Informację z ostrzeżeniem dla konsumentów firma Intenson Europe zamieściła również na swojej stronie internetowej: https://intenson.pl/blogs/blog/bio-cukier-kokosowy.
Państwowa Inspekcja Sanitarna nadzoruje proces wycofywania.
Polecamy

Co się stanie, gdy z diety wyrzucimy cukier?

Dr Justyna Jessa: „Kolokwialnie mówiąc, nowotwory odżywiają się cukrem, więc spożywanie go w nadmiarze może stymulować ich rozwój”

Dietetyk o viralowej dubajskiej czekoladzie: „To jeden z najgorszych słodyczy”

Bakteria Listeria w śledziu z porem. Ostrzeżenie GIS przed świętami Bożego Narodzenia
się ten artykuł?