Przejdź do treści

Flambirowanie potraw – co daje i jak dokładnie je zrobić?

Flambirowanie potraw - co daje i jak dokładnie je zrobić? Getty Images
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Jak możesz sobie sama poradzić z refluksem i zgagą? Kamil Kozakowski podpowiada, jakie ćwiczenia mogą być pomocne
Antocyjany – dużo się o nich mówi, ale wiesz, czym właściwie są i dlaczego są tak ważne? Wyjaśnia Michał Kot
Kiszona kapusta to nie tylko świetne panaceum na przeziębienie. Poznaj jej inne właściwości!
Złota owsianka z kurkumą – pyszny patent na lepszą odporność
Co jeść (a czego nie), żeby zasnąć?

Flambirowanie potraw jest procesem znanym od bardzo dawna w krajach azjatyckich, jednak ostatnio znowu stało się modne za sprawą zwiększonej popularności kuchni chińskiej. Dawniej stosowano je do obróbki cieplnej owoców morza i ryb. Najprościej mówiąc, polega ono na podpaleniu tłuszczu, w którym znajduje się potrawa. W Europie jednak o wiele częściej podpala się alkohol niż tłuszcz. Jak dokładnie zrobić flambirowanie? Odpowiadamy.

Co to jest flambirowanie potraw?

Flambirowanie powstało z potrzeby utrzymywania we właściwej temperaturze potraw już po przeniesieniu ich na stół. Ta technika była często wykorzystywana przy dużych przyjęciach, które składały się z kilku, a nawet kilkunastu gorących dań. Na samym początku do flambirowania wykorzystywano specjalną lampę. Z upływem lat flambirowanie zamieniło się w przyjemną dla oczu technikę kulinarną, która nie jest zastrzeżona wyłącznie dla wykwalifikowanych szefów kuchni.

Bardzo ciekawa jest sama historia flambirowania. W sieci można znaleźć pewną interesującą anegdotkę. Mówi ona o tym, że flambirowanie narodziło się w Café de Paris w Monte Carlo pod koniec XIX wieku. Po zamknięciu kawiarni na kolacji zjawił się książę Walii. Było to bardzo niespodziewane i szef kuchni błyskawicznie musiał przygotować jakieś zaskakujące i pyszne danie. Na szczęście miał już wcześniej usmażone naleśniki. Aby przygotowanie potrawy stało się bardziej widowiskowe, kucharz przy księciu Walii podgrzał je przy użyciu specjalnej lampy. Jakie były rezultaty jego działań? Książę był zachwycony zupełnie odmiennym smakiem naleśników. Właśnie tak narodziło się flambirowanie.

W Europie flambirowanie polega na podlaniu potrawy wysokoprocentowym alkoholem i jej podpaleniu. Jeżeli mamy do czynienia z potrawami wykwintnymi, to tę czynność wykonujemy bezpośrednio na patelni. Natomiast, gdy robimy deser, to bardziej odpowiednia będzie do tego specjalna lampa.

3 desery z awokado

Flambirowanie – jak zrobić?

Na pewno bez żadnego problemu poradzisz sobie z flambirowaniem potraw – nie musisz być szefem kuchni. Pamiętaj o tym, żeby do tej czynności wykorzystywać  trunek o minimalnej zawartości alkoholu 40 proc. Zarówno alkohol, jak i potrawa muszą być gorące – dzięki temu szybko osiągniesz temperaturę wrzenia etanolu, która wynosi trochę poniżej 80 st. Celsjusza, następnie etanol zaczyna parować i płonąć. Aby wykonać flambirowanie, musisz pod koniec przyrządzania dania dodać do niego trunek, podgrzać całość, a później przechylić patelnią nad płomieniem. Wtedy zawartość patelni się zapali. Nie obawiaj się tej techniki gotowania, ponieważ gdy jest prawidłowo wykonana, to potrawa samoistnie się ugasi. Jeżeli zależy ci na tym, aby alkohol był dużo mocniej wyczuwalny, to ugaś potrawę wcześniej, samodzielnie. W tym celu przykryj ją przykrywką. Alkohol wtedy całkowicie nie wyparuje.

Do prawidłowego wykonania flambirowania możesz wykorzystać różne gatunki alkoholi. Najbardziej odpowiednie do tej czynności będą: likier, brandy, koniak lub rum. Mają one odpowiednią zawartość alkoholu. Trunki takie jak na przykład piwo czy wino, są za niskoprocentowe, aby potrawa mogła się zapalić. Gdy wybierasz trunek, nie kupuj takiego o najwyższej możliwej ilości alkoholu, ponieważ wyparuje on zbyt szybko. Nie dość, że nie wpłynie on pozytywnie na smak potrawy, to jeszcze może dojść do niekontrolowanego zapłonu.

Znaczna część alkoholu wydzielanego w czasie flambirowania jest spowodowana raczej parowaniem w zakresie zwykłego procesu gotowania, a nie zapalaniem oparów alkoholu. Oznacza to, że potrawa po procesie flambirowania nadal może zawierać znaczne ilości alkoholu, jeżeli nie zostanie odpowiednio podgrzana.

Gotowanie: temperatura najzdrowsza dla serca

Flambirowanie – po co?

Na pewno jest to bardzo widowiskowa metoda przygotowywania potrawy. Jej zadaniem jest karmelizowanie cukru. Jedną z najbardziej znanych potraw, których nie można wykonać bez flambirowania, są naleśniki po francusku z pomarańczami Crepes Suzette.

Jaki palnik do creme brulee?

Najlepszym rozwiązaniem będzie palnik z możliwością regulowania płomienia. Przy przygotowywaniu tego deseru musisz pamiętać o tym, aby utrzymywać opalarkę  z daleka od deseru. Równie ważne jest to, żebyś nie trzymał palnika w jednej pozycji. Istotne jest też to, aby opalarka miała możliwość regulacji długości płomienia. Dzięki temu łatwiej ci będzie kontrolować cały proces flambirowania. W dodatku zmniejszasz ryzyko przypalenia tego smacznego deseru. Zachęcamy cię również do wybrania palnika z wkładem gazowym, ponieważ będziesz mógł go wielokrotnie napełniać. Taki dodatkowy zbiorniczek wcale nie jest drogi, a znacząco przedłuża żywotność urządzenia.

Palnik możesz również wykorzystać do dekorowania bezy, przypalania skórki z cytrusów, opalania sera na pizzy lub na zapiekance, flambirowania innych, w tym wykwintnych potraw.

Bób - jak gotować, żeby go nie zmarnować?

Bibliografia:

  1. Christine E.Hansen, Misha T.Kwasniewski, Gavin L.Sacks, Decoupling the effects of heating and flaming on chemical and sensory changes during flambé cooking. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1878450X13000024

 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Grzyby jadalne – rodzaje, jak długo gotować grzyby?

Oregano – zastosowanie i właściwości. Olej z oregano

Koper włoski – właściwości, uprawa i zastosowanie

Kiełki słonecznika – właściwości, wartości odżywcze, hodowla

Pieprz cayenne – dawkowanie, właściwości, zastosowanie

Nad polskim morzem zamykają się lodziarnie. Winne są enterobakterie

Nad polskim morzem wykryto enterobakterie w lodach z automatu

6 przepisów na zdrowe desery z kilku składników. Podpowiada Agnieszka Stolarczyk

Anna Lewandowska / Archiwum prywatne

Anna Lewandowska: Uwielbiam słodkości i jestem przekonana, że nie trzeba ich wykluczać ze swojego menu

Mamy przepis na pączki nietłuściochy!

Tłusty czwartek. Mamy przepis na pączki nietłuściochy!

Pączki z lukrem

Co kryje się w pączkach z supermarketu? Dietetyczki ostrzegają!

Jogurt domowy

Domowy jogurt – jak zrobić. Przepisy na domowy jogurt

Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowszą wersję czekolady?

Kobieta z pączkami

Co zrobić, żeby pokonać ochotę na słodycze? Wyjaśnia dietetyczka

Ratunek dla słodyczożerców

Mleko z miodem i czosnkiem, syrop z cebuli – przepis, działanie

Zdrowy deser / unsplash

Wydaje ci się, że węglowodany tuczą, więc postanowiłaś, że nie będziesz jadła słodyczy? Psychodietetyk mówi, co o tym sądzi

Ciągłe uczucie głodu – przyczyny. Jak się go pozbyć?

Chaber bławatek i jego zastosowanie w medycynie

Chaber bławatek i jego zastosowanie w medycynie

Lubczyk i jego właściwości zdrowotne

Lubczyk i jego właściwości zdrowotne

Nagietek lekarski - właściwości i zastosowanie w medycynie

Nagietek lekarski – właściwości i zastosowanie w medycynie

pączki

Tłusty czwartek – jak go przeżyć? Oto kilka zasad dotyczących jedzenia słodyczy

Uważaj na pączki w dyskontach! Ich skład pozostawia wiele do życzenia!

Jaki skład mają pączki z supermarketów? Ekspertki z Czytamy Etykiety wzięły je pod lupę przed Tłustym Czwartkiem

Zbilansowane śniadanie / istock

Przed ważną prezentacją albo egzaminem sięgasz po batonik, ponieważ słyszałaś, że to „daje kopa”? Dietetyczka wyjaśnia, jak jest naprawdę

kobieta je ciastko

O zajadaniu stresu, czyli dlaczego sięgamy po słodycze a nie warzywa, kiedy się denerwujemy

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

12 przepisów na sałatki wigilijne

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

5 największych kuchennych mitów

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać