Przejdź do treści

Flambirowanie potraw – co daje i jak dokładnie je zrobić?

Flambirowanie potraw
Flambirowanie potraw - co daje i jak dokładnie je zrobić? Getty Images
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Chcesz wiedzieć, skąd są twoje truskawki? Zwróć uwagę na ich szypułki
„Uważaj na zgorzknienie organizmu!” – ostrzega dietetyk dr Damian Parol i podpowiada, jak do niego nie doprowadzić
Wyrzucasz liście tych warzyw do kosza? Zupełnie niepotrzebnie. To prawdziwa skarbnica witamin!
Chcesz jeść zdrowo, ale bliscy kuszą cię słodkościami? Naucz się mówić NIE!
Zdrowa przekąska na wieczór! Frytki z batatów z domowym sosem aioli

Flambirowanie potraw jest procesem znanym od bardzo dawna w krajach azjatyckich, jednak ostatnio znowu stało się modne za sprawą zwiększonej popularności kuchni chińskiej. Dawniej stosowano je do obróbki cieplnej owoców morza i ryb. Najprościej mówiąc, polega ono na podpaleniu tłuszczu, w którym znajduje się potrawa. W Europie jednak o wiele częściej podpala się alkohol niż tłuszcz. Jak dokładnie zrobić flambirowanie? Odpowiadamy.

Co to jest flambirowanie potraw?

Flambirowanie powstało z potrzeby utrzymywania we właściwej temperaturze potraw już po przeniesieniu ich na stół. Ta technika była często wykorzystywana przy dużych przyjęciach, które składały się z kilku, a nawet kilkunastu gorących dań. Na samym początku do flambirowania wykorzystywano specjalną lampę. Z upływem lat flambirowanie zamieniło się w przyjemną dla oczu technikę kulinarną, która nie jest zastrzeżona wyłącznie dla wykwalifikowanych szefów kuchni.

Bardzo ciekawa jest sama historia flambirowania. W sieci można znaleźć pewną interesującą anegdotkę. Mówi ona o tym, że flambirowanie narodziło się w Café de Paris w Monte Carlo pod koniec XIX wieku. Po zamknięciu kawiarni na kolacji zjawił się książę Walii. Było to bardzo niespodziewane i szef kuchni błyskawicznie musiał przygotować jakieś zaskakujące i pyszne danie. Na szczęście miał już wcześniej usmażone naleśniki. Aby przygotowanie potrawy stało się bardziej widowiskowe, kucharz przy księciu Walii podgrzał je przy użyciu specjalnej lampy. Jakie były rezultaty jego działań? Książę był zachwycony zupełnie odmiennym smakiem naleśników. Właśnie tak narodziło się flambirowanie.

W Europie flambirowanie polega na podlaniu potrawy wysokoprocentowym alkoholem i jej podpaleniu. Jeżeli mamy do czynienia z potrawami wykwintnymi, to tę czynność wykonujemy bezpośrednio na patelni. Natomiast, gdy robimy deser, to bardziej odpowiednia będzie do tego specjalna lampa.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

3 desery z awokado

Flambirowanie – jak zrobić?

Na pewno bez żadnego problemu poradzisz sobie z flambirowaniem potraw – nie musisz być szefem kuchni. Pamiętaj o tym, żeby do tej czynności wykorzystywać  trunek o minimalnej zawartości alkoholu 40 proc. Zarówno alkohol, jak i potrawa muszą być gorące – dzięki temu szybko osiągniesz temperaturę wrzenia etanolu, która wynosi trochę poniżej 80 st. Celsjusza, następnie etanol zaczyna parować i płonąć. Aby wykonać flambirowanie, musisz pod koniec przyrządzania dania dodać do niego trunek, podgrzać całość, a później przechylić patelnią nad płomieniem. Wtedy zawartość patelni się zapali. Nie obawiaj się tej techniki gotowania, ponieważ gdy jest prawidłowo wykonana, to potrawa samoistnie się ugasi. Jeżeli zależy ci na tym, aby alkohol był dużo mocniej wyczuwalny, to ugaś potrawę wcześniej, samodzielnie. W tym celu przykryj ją przykrywką. Alkohol wtedy całkowicie nie wyparuje.

Do prawidłowego wykonania flambirowania możesz wykorzystać różne gatunki alkoholi. Najbardziej odpowiednie do tej czynności będą: likier, brandy, koniak lub rum. Mają one odpowiednią zawartość alkoholu. Trunki takie jak na przykład piwo czy wino, są za niskoprocentowe, aby potrawa mogła się zapalić. Gdy wybierasz trunek, nie kupuj takiego o najwyższej możliwej ilości alkoholu, ponieważ wyparuje on zbyt szybko. Nie dość, że nie wpłynie on pozytywnie na smak potrawy, to jeszcze może dojść do niekontrolowanego zapłonu.

Znaczna część alkoholu wydzielanego w czasie flambirowania jest spowodowana raczej parowaniem w zakresie zwykłego procesu gotowania, a nie zapalaniem oparów alkoholu. Oznacza to, że potrawa po procesie flambirowania nadal może zawierać znaczne ilości alkoholu, jeżeli nie zostanie odpowiednio podgrzana.

Gotowanie: temperatura najzdrowsza dla serca

Flambirowanie – po co?

Na pewno jest to bardzo widowiskowa metoda przygotowywania potrawy. Jej zadaniem jest karmelizowanie cukru. Jedną z najbardziej znanych potraw, których nie można wykonać bez flambirowania, są naleśniki po francusku z pomarańczami Crepes Suzette.

Jaki palnik do creme brulee?

Najlepszym rozwiązaniem będzie palnik z możliwością regulowania płomienia. Przy przygotowywaniu tego deseru musisz pamiętać o tym, aby utrzymywać opalarkę  z daleka od deseru. Równie ważne jest to, żebyś nie trzymał palnika w jednej pozycji. Istotne jest też to, aby opalarka miała możliwość regulacji długości płomienia. Dzięki temu łatwiej ci będzie kontrolować cały proces flambirowania. W dodatku zmniejszasz ryzyko przypalenia tego smacznego deseru. Zachęcamy cię również do wybrania palnika z wkładem gazowym, ponieważ będziesz mógł go wielokrotnie napełniać. Taki dodatkowy zbiorniczek wcale nie jest drogi, a znacząco przedłuża żywotność urządzenia.

Palnik możesz również wykorzystać do dekorowania bezy, przypalania skórki z cytrusów, opalania sera na pizzy lub na zapiekance, flambirowania innych, w tym wykwintnych potraw.

Bób - jak gotować, żeby go nie zmarnować?

Bibliografia:

  1. Christine E.Hansen, Misha T.Kwasniewski, Gavin L.Sacks, Decoupling the effects of heating and flaming on chemical and sensory changes during flambé cooking. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1878450X13000024

 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

„Nie kupujmy produktu, w którego składzie na pierwszym miejscu jest cukier”- apeluje dr inż. Anna Hinburg. Czy czekoladowe zajączki to dobry pomysł?

Katarzyna Bosacka / ANDRAS SZILAGYI/MWMEDIA

Katarzyna Bosacka sprawdziła nowe donuty Ekipy Friza. „W składzie błękit brylantowy E133, który znajdziemy również… w kostkach do toalet”

Korzeń lukrecji

Korzeń lukrecji – właściwości, działanie, skutki uboczne

Jogurt domowy

Domowy jogurt – jak zrobić. Przepisy na domowy jogurt

Sałatka z kaszą jaglaną

Jak ugotować kaszę jaglaną? Proporcje, czas i porady

Sól kłodawska – właściwości i zastosowanie / fot. iStock

Sól kłodawska – właściwości i zastosowanie

Grzyby jadalne

Grzyby jadalne – rodzaje, jak długo gotować grzyby?

Oregano – zastosowanie i właściwości. Olej z oregano

Koper włoski – właściwości, uprawa i zastosowanie

Kiełki słonecznika – właściwości, wartości odżywcze, hodowla

Pieprz cayenne – dawkowanie, właściwości, zastosowanie

Nad polskim morzem zamykają się lodziarnie. Winne są enterobakterie

Nad polskim morzem wykryto enterobakterie w lodach z automatu

6 przepisów na zdrowe desery z kilku składników. Podpowiada Agnieszka Stolarczyk

Anna Lewandowska / Archiwum prywatne

Anna Lewandowska: Uwielbiam słodkości i jestem przekonana, że nie trzeba ich wykluczać ze swojego menu

Mamy przepis na pączki nietłuściochy!

Tłusty czwartek. Mamy przepis na pączki nietłuściochy!

Pączki z lukrem

Co kryje się w pączkach z supermarketu? Dietetyczki ostrzegają!

Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowszą wersję czekolady?

Kobieta z pączkami

Co zrobić, żeby pokonać ochotę na słodycze? Wyjaśnia dietetyczka

Ratunek dla słodyczożerców

Mleko z miodem i czosnkiem, syrop z cebuli – przepis, działanie

Zdrowy deser / unsplash

Wydaje ci się, że węglowodany tuczą, więc postanowiłaś, że nie będziesz jadła słodyczy? Psychodietetyk mówi, co o tym sądzi

Ciągłe uczucie głodu – przyczyny. Jak się go pozbyć?

Chaber bławatek i jego zastosowanie w medycynie

Chaber bławatek i jego zastosowanie w medycynie

Lubczyk i jego właściwości zdrowotne

Lubczyk i jego właściwości zdrowotne

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

18 przepisów dla miłośników awokado

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

5 pomysłów na jednodniowy detoks

Dieta oczyszczająca – jadłospis. Jak oczyścić organizm?

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

×