Przejdź do treści

Dieta wysokowęglowodanowa wydłuża życie? Najnowsze badania a opinia dietetyka

Na stole kromki chleba, bochenek chleba
zdjęcie: iStockphoto.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Dieta niskowęglowodanowa zyskała popularność ze względu na skuteczność w odchudzaniu. Okazuje się jednak, że taki sposób jedzenia może zmniejszać szanse na długowieczność. Najnowsze badania przeprowadzone na University of Sydney wskazują wpływ wielkości węglowodanów w diecie na długość życia. – Zachęcam do stosowania zbilansowanej diety, z największym udziałem węglowodanów. Należy pamiętać, aby wybór węglowodanów był odpowiedni, głównie: warzywa, owoce, kasze – radzi dietetyk Iwona Wanat.

Badanie dotyczące wpływu diety na długość życia zostało przeprowadzone na University of Sydney. Wykazało, że niskobiałkowe diety mogą być równie skuteczne, jak diety niskokaloryczne. Podają one, że wysoka zawartość węglowodanów dobrze wpływa na ogólne samopoczucie, poprawiając sprawność mózgową i pamięć. Mimo, że badanie było przeprowadzane na myszkach, autorzy zaznaczają, że podobne rezultaty można zaobserwować u ludzi.

Autorzy badań informują, że jedzenie posiłków wysokowęglowodanowych może przynieść korzyści w hipokampie – regionie mózgu odpowiedzialnym za uczenie się i pamięć.

Nowe badania wskazują, że niskobiałkowe diety o wysokiej zawartości węglowodanów mogą być kluczem do dłuższego życia i ochrony przed demencją. Naukowcy z University of Sydney stwierdzili, że myszy karmione wysokowęglowodanową dietą wykazały poprawę ogólnego samopoczucia i miało to wpływ na lepszą sprawność mózgową i pamięć.

Badania opublikowane w czasopiśmie „Cell Reports” pokazują po raz pierwszy, że dieta niskobiałkowa o wysokiej zawartości węglowodanów ma podobne ochronne działanie dla mózgu, jak ograniczenie kalorii.
„Obecnie nie ma skutecznych metod leczenia farmakologicznego w przypadku demencji. Możemy spowolnić chorobę, ale nie możemy jej powstrzymać. Jest to ekscytujące, że za pomocą diety możemy poprawić zdrowie mózgu i opóźnić wystąpienie demencji” – skomentował autor badań Devin Wahl. 

Opinia dietetyka

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł

Stosowanie przez dłuższy czas diety o obniżonej zawartości węglowodanów nie jest korzystne dla zdrowia. Jest wiele badań, które potwierdzają wpływ diety na długość życia. Znacznie więcej odnotowuje się przypadków śmierci wśród osób, które ograniczały spożycie węglowodanów, przy nowotworach ryzyko zgonu jest o około 30 procent większe, a zagrożenie śmiercią na skutek chorób sercowo-naczyniowych, może wzrosnąć nawet o 40-50 procent.
Zachęcam do stosowania zbilansowanej diety, z największym udziałem węglowodanów. Należy pamiętać, aby wybór węglowodanów był odpowiedni, głównie warzywa, owoce i kasze.

mgr dietetyk Iwona Wanat

Przy wyborze diety, warto słuchać potrzeb swojego organizmu, trybu życia i preferencji. Dieta powinna zostać dobrana w sposób indywidualny i zaspokajać potrzeby fizyczne i psychiczne.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Gdy jelita stają się leniwe. Jak je rozruszać, by poczuć się dobrze?

świąteczne ciasteczka

Świąteczne zasady na mniejsze zło. Jak jeść, by się nie przejeść?

Tych rzeczy nie jedz przed randką! Sprawdź naszą czarną listę

Urozmaicaj i próbuj, czyli wegetariański tuning dnia

Unsplash

Węglowodany i tłuszcze są złe? Robisz wszystko, by ich unikać? Specjalistka ds. żywienia obaliła dietetyczne mity

Omlet fit – przepis na zdrowy omlet z bananem

kobieta pijąca koktajl

„Czysta micha” wcale nie taka czysta! Dlaczego trend „clean eating” przynosi więcej szkody niż pożytku?

„Głodówka oczyszczająca nie istnieje. Bo z czego miałaby oczyszczać? Raczej nie z toksyn czy złogów w jelitach” – mówi dietetyk kliniczny Kamil Paprotny

Dieta na urlopie. Jak uniknąć niezdrowych pułapek?

cukier

Cukier – jak wpływa na organizm człowieka?

Nie, dziękuję, jestem na diecie

Chcesz jeść zdrowo, ale bliscy kuszą cię słodkościami? Naucz się mówić NIE!

Jod - właściwości, niedobór i nadmiar, naturalne źródła /fot. iStock

Jod – właściwości, niedobór i nadmiar, naturalne źródła

Nowa "dieta cud", która podbija Hollywood - dieta bulionowa. Dietetyczka wyjaśnia, czy słusznie zyskała sławę

Nowa „dieta cud”, która podbija Hollywood – dieta bulionowa. Dietetyczka wyjaśnia, czy słusznie zyskała sławę

Kobieta je lody

7 dietetycznych mitów. O których definitywnie możesz zapomnieć?

Czy można pić kawę podczas…? Internistka odpowiada na najczęściej wyszukiwane hasła w Google

Dieta owsiankowa. Jest skuteczna, ale czy bezpieczna?

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Zdrowa sałatka

Masz zimową chandrę? Jej przyczyną może być dieta. Ekspertka radzi, co jeść, aby poprawić sobie nastrój

kobieta ćwiczy

„Nie traktuj odchudzania jako jedynego słusznego wyboru w drodze do zmiany nawyków. Popatrz na swoje ciało jak na maszynę, która potrzebuje paliwa” – apeluje Marta Stoberska

Sacharoza

Sacharoza – co to, właściwości, gdzie występuje? Podział węglowodanów

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

„Ciało reguluje wagę jak termostat. Nie wie, że zależy nam np. na wyszczupleniu ud, więc walczy o ochronę swoich zasobów”. O teorii wagi chronionej mówi psychodietetyczka Małgorzata Zięba

Kobieta w grubym swetrze z kubkiem z gorącym napojem w dłoniach, w tle rozmyty jesienny pejzaż

5 najważniejszych błędów żywieniowych, które popełniamy zimą. Tłumaczy dietetyczka

Puszki Pandory – jakie zło się czai w puszkach z gazowanymi napojami?

×