Przejdź do treści

Dieta kapuściana – podstawowe zasady i możliwe efekty

Dieta kapuściana - podstawowe zasady i możliwe efekty
Dieta kapuściana - podstawowe zasady i możliwe efekty
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Dieta kapuściana ma wiele zalet. Pierwszą z nich jest niska cena. Drugim plusem jest fakt, że jemy wtedy kiedy chcemy. Nie można jednak zapominać, że jest to bardzo monotonna dieta, dlatego nie każdy wytrzymuje na niej.

Dieta kapuściana – zasady

Dieta kapuściana, nazywana inaczej dietą prezydencką, jest dietą niskokaloryczną pozwalającą na utratę kilku kilogramów w szybkim czasie. Według specjalistów może ona być bezpiecznie stosowana przez tydzień. Po tym okresie zaleca się przestawienie na inną niską dietę niskokaloryczną – dietę 100 kcal lub 1500 kcal.

Dieta kapuściana nazywana jest również inaczej dietą Kwaśniewskiego od nazwiska byłego prezydenta RP – Aleksandra Kwaśniewskiego.

Zanim jednak przejdziemy na taką dietę warto wiedzieć, że jest to dieta nie zalecana młodym dziewczynom. Jest ona bardzo uboga w składniki odżywcze. W głównej mierze przez cały tydzień spożywamy jeden składnik – zupę kapuścianą. Dieta polecana jest osobom z małą nadwagą.

W ciągu tego tygodnia organizm głównie traci wodę, dlatego efekty odchudzania są takie szybkie. Po powrocie do starych nawyków żywieniowych efekt jo-jo może się bardzo szybko pojawić.

Jeżeli jednak będziemy wytrwali i będziemy kontynuować zdrowy tryb żywienia na innej diecie (diety kapuścianej nie można stosować dłużej niż 7 dni!), to utrata kilogramów na pewno wynagrodzi monotonny tryb żywienia.

Zupa kapuściana – przepis

W pierwszej kolejności trzeba przyrządzić zupę kapuścianą, która stanowi podstawę tej diety.

Przygotowujemy:

  • główkę kapusty białej lub 3 kg kapusty kiszonej płukanej w celu pozbycia się soli
  • 2 zielone papryki
  • 6 cebul
  • pęczek selera naciowego
  • puszka pomidorów zamienne z 6 świeżymi pomidorami
  • czosnek, chilli, pieprz.

Sól jest kategorycznie zabroniona.

Kapustę siekamy w cienkie paski. Pozostałe warzywa dokładnie myjemy, a następnie kroimy w kostkę. Świeże pomidory należy sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.

1 łyżkę oliwy z oliwek rafinowanej wylewamy na głęboką patelnię. Wszystkie warzywa, oprócz kapusty, wrzucamy na patelnię. Całość dusimy do miękkości. Na końcu dodajemy cebulę. Całość przekładamy razem z kapustą do garnka i zalewamy wodą. Na końcu doprawiamy wymienionymi przyprawami. Gotujemy ok. 15-20 minut.

Taka ilość zupy wystarczy dla jednej osoby na 7 dni.

Dieta kapuściana – efekty

Dieta kapuściana przynosi szybkie efekty. Jej zaletą jest fakt, że zawsze pozostajemy syci. Jeżeli tylko robimy się głodni, to zawsze możemy sięgnąć po zupę.

Nasza dieta może być urozmaicona chociażby owocami – z wyłączeniem bananów; warzyw – oprócz strąkowych; chudym mięsem, ryżem produktami mlecznymi.

Nie zapominamy również o piciu minimum dwóch litrów wody dziennie.

Z diety muszą jednak zniknąć wszelkie używki w postaci alkoholu, cukru. Odstawiamy również czerwone mięso, tłuszcze zwierzęce.

Dieta kapuściana – przykładowy jadłospis

Dzień 1:

  • śniadanie – zupa kapuściana, czarna kawa
  • drugie śniadanie – surówka z gotowanego na parze brokuła, ogórka zielonego i rzodkiewki
  • obiad – zupa kapuściana
  • kolacja – owoce – jabłka, pomarańcze, truskawki

Dzień 2:

  • śniadanie – warzywa
  • drugie śniadanie – owoce
  • obiad – zupa kapuściana
  • kolacja – 2 pieczone ziemniaki w mundurkach posmarowane masłem bez dodatku soli

Dzień 3:

  • śniadanie – zupa kapuściana
  • drugie śniadanie –koktajl owocowy – może być z arbuza i melona
  • obiad – warzywa w formie pieczonej
  • kolacja – mała porcja zupy kapuścianej

Dzień 4:

  • śniadanie – zupa kapuściana
  • drugie śniadanie – 2 banany
  • obiad – warzywa
  • kolacja – 2 szklanki odtłuszczonego mleka

Dzień 5:

  • śniadanie – zupa kapuściana
  • drugie śniadanie -owoce
  • obiad – 200 g chudego mięsa – pierś z kurczaka, surówka z sałaty, rzodkiewki
  • kolacja – 6 pomidorów

Dzień 6:

  • śniadanie – zupa kapuściana
  • drugie śniadanie – sok owocowy
  • obiad – 200 g chudego mięsa lub 300 g dorsza pieczonego w folii
  • kolacja – warzywa – papryka, ogórek, szpinak

Dzień 7:

  • śniadanie – zupa kapuściana
  • drugie śniadanie – sok owocowo-warzywny
  • obiad – brązowy ryż/kasza z warzywami
  • kolacja – zupa kapuściana

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: