Przejdź do treści

Dieta garstkowa – zasady, efekty, przeciwwskazania

Dieta garstkowa
Dieta garstkowa
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Dieta garstkowa jest oparta na kontroli ilości i wielkości porcji pożywienia. Przewiduje spożywanie pięciu porcji jedzenia dziennie, które powinny mieć objętość garści stosującej je osoby.

Inne nazwy: dieta garściowa, dieta pięciu garstek.

Dieta garstkowa – zasady

Zasady: dieta odchudzająca oparta na kontroli ilości i wielkości porcji pożywienia. Przewiduje spożywanie pięciu porcji jedzenia dziennie, które powinny mieć objętość garści stosującej je osoby. To zwykle ok. 150 ml czy 150 g, a maksymalnie 250 ml czy 250 g. Jeść należy regularnie o stałych porach i wybierać przede wszystkim wysokiej jakości nieprzetworzone produkty o niskim indeksie glikemicznym i niskiej zawartości tłuszczu. Dozwolone są chude produkty białkowe, ale również łosoś i steki, pełne ziarna zbóż, a przede wszystkim warzywa. Należy pić zwiększone ilości wody i zieloną herbatę. W odróżnieniu od diety garstkowej lansowanej w mediach autorka mało popularnej i niedopracowanej książki „Five Hands Diet” Emily Callowdic formułuje inne zalecenia. To raczej z nich korzystała Victoria Beckham, dzięki której metoda ujrzała światło dzienne. Według autorki menu powinno składać się z pięciu posiłków białkowo-warzywnych oraz przekąsek, a wykluczać m.in. produkty zbożowe. W każdym posiłku stosunek ilości węglowodanów do białka powinien wynosić 2:1, dlatego porcja produktu białkowego może mieć grubość i wielkość dłoni, a objętość warzyw waha się między jedną a dwiema garściami. W takiej odmianie dieta garściowa stanowi raczej wysokobiałkową i niskowęglowodanową dietę w stylu metody Dukana, tyle że jeszcze bardziej restrykcyjną; ma więc podobne działanie, wady i zalety; pozwala zrzucić nawet powyżej 5 kg w dwa tygodnie. W popularnej wersji dieta garstkowa zapewnia poniżej 1000 kcal dziennie i powoduje spadek wagi rzędu 2 kg tygodniowo, ale powinna być stosowana w równie krótkim terminie, najlepiej nie dłużej niż dwa tygodnie.

Dieta garstkowa – wskazania

Dla kogo: dieta spodoba się osobom przyzwyczajonym do małych porcji jedzenia, dla których odczuwanie głodu przy odchudzaniu nie jest problemem i które lubią proste zalecenia oraz rozwiązania. Przeciwwskazaniem do stosowania jest uprawianie sportów, wszelkie problemy zdrowotne (dla wersji książkowej – zwłaszcza niewydolność nerek i wątroby, osteoporoza), nie nadaje się dla kobiet w ciąży i karmiących piersią, dzieci i młodzieży, osób niedożywionych, starszych.

Dieta garstkowa – zalety, efekty

Plusy: dieta daje szybkie efekty, ma proste zasady i nie wymaga spędzania dużych ilości czasu w kuchni ani też wydawania znacznych sum na zakupy spożywcze.

Dieta garstkowa – przeciwwskazania

Minusy: dieta garściowa jest trudna do przebrnięcia, bo w obu wersjach zapewnia bardzo niską podaż kalorii, co przekłada się na wysoki poziom głodu. Co prawda może on osłabnąć na kilka dni pod wpływem zatrucia ustroju ciałami ketonowymi przy diecie wysokobiałkowej, ale stan ten jest niekorzystny dla zdrowia. Dieta jest niezbilansowana i niedoborowa pomimo poprawnych wyborów produktów, bo dostarcza ich w zbyt małych ilościach – dotyczy to zwłaszcza warzyw i owoców, których spożycie powinno wynosić prawidłowo min. 0,5 kg dziennie. Stosowanie jej wywołuje osłabienie, rozkojarzenie, a często też zaparcia. Jeśli poszczególne produkty spożywa się osobno, prowadzi to do zmniejszonego wchłaniania składników odżywczych z produktów roślinnych, np. witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. W tej rozłącznej odmianie dieta powoduje największy spadek masy mięśniowej i tempa metabolizmu, zwłaszcza że z uwagi na niedobór energii odradza się wtedy aktywność fizyczną. Sprzyja więc tyciu nawet po krótkim czasie stosowania i wymaga bardzo umiejętnego, powolnego powrotu do normalnego menu. W odmianie wysokobiałkowej spadek tempa przemiany materii jest mniejszy, ale pojawia się więcej możliwych działań ubocznych, takich jak bóle głowy, kamica żółciowa, dna moczanowa, niewydolność nerek i wątroby, a przy dłuższym stosowaniu – niedobory pokarmowe.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Trawienie, Verdin
Verdin Fix, Kompozycja 6 ziół z zieloną herbatą, 2 x 20 saszetek
15,90 zł
Odporność
Naturell Immuno Hot, 10 saszetek
16,48 zł
Odporność
Bloxin Żel do nosa w sprayu, 20 ml
25,99 zł
Odporność
Naturell Uromaxin + C, 60 tabletek
15,99 zł
Odporność
WIMIN Odporność, 30 kaps.
59,00 zł
i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Urozmaicaj i próbuj, czyli wegetariański tuning dnia

Omlet fit – przepis na zdrowy omlet z bananem

kobieta pijąca koktajl

„Czysta micha” wcale nie taka czysta! Dlaczego trend „clean eating” przynosi więcej szkody niż pożytku?

„Głodówka oczyszczająca nie istnieje. Bo z czego miałaby oczyszczać? Raczej nie z toksyn czy złogów w jelitach” – mówi dietetyk kliniczny Kamil Paprotny

Dieta na urlopie. Jak uniknąć niezdrowych pułapek?

Nie, dziękuję, jestem na diecie

Chcesz jeść zdrowo, ale bliscy kuszą cię słodkościami? Naucz się mówić NIE!

Jod - właściwości, niedobór i nadmiar, naturalne źródła /fot. iStock

Jod – właściwości, niedobór i nadmiar, naturalne źródła

Nowa "dieta cud", która podbija Hollywood - dieta bulionowa. Dietetyczka wyjaśnia, czy słusznie zyskała sławę

Nowa „dieta cud”, która podbija Hollywood – dieta bulionowa. Dietetyczka wyjaśnia, czy słusznie zyskała sławę

Kobieta je lody

7 dietetycznych mitów. O których definitywnie możesz zapomnieć?

Czy można pić kawę podczas…? Internistka odpowiada na najczęściej wyszukiwane hasła w Google

Dieta owsiankowa. Jest skuteczna, ale czy bezpieczna?

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Zdrowa sałatka

Masz zimową chandrę? Jej przyczyną może być dieta. Ekspertka radzi, co jeść, aby poprawić sobie nastrój

kobieta ćwiczy

„Nie traktuj odchudzania jako jedynego słusznego wyboru w drodze do zmiany nawyków. Popatrz na swoje ciało jak na maszynę, która potrzebuje paliwa” – apeluje Marta Stoberska

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

„Ciało reguluje wagę jak termostat. Nie wie, że zależy nam np. na wyszczupleniu ud, więc walczy o ochronę swoich zasobów”. O teorii wagi chronionej mówi psychodietetyczka Małgorzata Zięba

Kobieta w grubym swetrze z kubkiem z gorącym napojem w dłoniach, w tle rozmyty jesienny pejzaż

5 najważniejszych błędów żywieniowych, które popełniamy zimą. Tłumaczy dietetyczka

Puszki Pandory – jakie zło się czai w puszkach z gazowanymi napojami?

Szybkie diety oczyszczające przed Sylwestrem. Dietetyczka wyjaśnia, czy któraś z nich naprawdę działa

świąteczne ciasteczka

Świąteczne zasady na mniejsze zło. Jak jeść, by się nie przejeść?

kanapka z łososiem i avocado

7 najgorszych rzeczy dla twojej wątroby

Kobieta leży na łóżku

Stres działa jak śmieciowe jedzenie. Dlaczego tak się dzieje?

Mycie ziemniaków

Nie truj się jedzeniem! Co powinno cię zaniepokoić w jego wyglądzie?

Płatki ryżowe – wartości odżywcze, przepisy, jak gotować

×