Dieta dla serca? Postaw na ten jeden składnik
Masz problemy z sercem, a może chcesz je zabezpieczyć na starość? Powinnaś poznać jeden składnik, który warto dodawać do potraw.
Uważaj na serce
Problemy z sercem są jednymi z poważniejszych chorób cywilizacyjnych. Odpowiadają za nie m.in. brak aktywności fizycznej, siedzący tryb pracy i nauki, a przede wszystkim – zła dieta. Szybkie jedzenie, duża ilość niezdrowych tłuszczów i rafinowanych węglowodanów, cukier, sód – to wszystko jest poważnym obciążeniem dla serca. Naukowcy wykazali, że jeden składnik może mieć naprawdę dobry wpływ na serce. Są to kapary.
Zdrowotne zalety kaparów
Mimo że nie są zbyt tanie, ich zdrowotne właściwości usprawiedliwiają kilka, kilkanaście złotych więcej podczas zakupów. Nie każdy lubi też ich mocno słony smak. Może jednak warto się do nich przekonać?
Kapary zawierają związek zwany kwercetyną. Naukowcy z University of California, Irvine School of Medicine zbadali ten związek i wykazali, że może on bezpośrednio regulować białka niezbędne dla kilku kluczowych funkcji organizmu, w tym przetwarzania myśli, skurczów mięśni i regulacji trzustki oraz bicia serca. Odkrycie to jest bardzo ważne dla rozwoju medycyny. Kwercetyna może być wykorzystana w przyszłych badaniach oraz mieć zastosowanie farmakologiczne. Leki na bazie tego związku mogłyby pomagać z cukrzycą, sercem, a nawet epilepsją. Kwercetyna modyfikuje kanały jonowe potasu w tak zwanej rodzinie genów KCNQ, które mają ogromny wpływ na twoje zdrowie. Naturalnie występująca w kaparach, może uchronić twoje serce i inne narządy przed wieloma chorobami. Są one badane również pod kątem wpływu na jelita i żołądek. Być może okażą się również lekarstwem na problemy trawienne? Kapary to także źródło wielu antyoksydantów, mających działanie przeciwnowotworowe.
Jak jeść kapary?
Pączki kwiatów są bardzo, bardzo słone, co nie wszystkim może odpowiadać. Niektóre odmiany mają też w sobie wiele pikantnych związków. Nie należy z nimi przesadzać, bo zwierają dużo sodu. Nie powinno się ich także poddawać jakiejkolwiek obróbce termicznej, tracą wówczas cały smak. Najlepiej spożywać je na zimno. Pytanie: z czym najlepiej?
Kapary są świetnym dodatkiem do sałatek, tatara, wszelkich dań rybnych, a także do dekoracji. Bardzo dobrze łączą się z makaronem, owocami morza, drobiem, a nawet pizzą. Ważne jest, aby do ciepłych dań dodawać kapary na samym końcu. Kupując kapary w sklepie warto zwrócić uwagę na to, czy nimi naprawdę są – często można je pomylić z pąkami nasturcji. Przeczytaj informacje, które są umieszczone na etykiecie.
Jak widać, kapary to bardzo zdrowy dodatek w kuchni, który może uchronić twoje serce oraz inne organy przed różnymi chorobami. Nie dość, że zawierają tyle cennych związków, to jeszcze podkreślają smak wielu potraw. Jeśli nie przekonałaś się do ich smaku, wypróbuj kilka przepisów z kaparami. Może któryś przypadnie ci do gustu?
Źródło: EatThis
Polecamy
Picie 3 kaw dziennie może wspierać zdrowie serca. Tak mówią wyniki dużego badania
Przebadali pomidory z popularnych w Polsce dyskontów. „Mamy do czynienia z 'powracaniem’ w żywności pestycydów wycofanych z UE” – grzmią eksperci
Czym są fitoncydy – gdzie występują i jak działają? Jak wprowadzić naturalne antybiotyki do diety
Jak zacząć uprawiać swoje własne warzywa, nawet jeśli mieszkamy w bloku?
się ten artykuł?