Przejdź do treści

Czym różni się indeks glikemiczny od ładunku glikemicznego? Dietetyczka tłumaczy

Indeks glikemiczny a ładunek glikemiczny / istock
Indeks glikemiczny a ładunek glikemiczny / istock
Podoba Ci
się ten artykuł?

Indeks glikemiczny a ładunek glikemiczny  – czy znasz różnice pomiędzy tymi dwoma pojęciami? Jeśli nie, właśnie masz szansę to nadrobić. Dietetyczka Zofia Suszka podjęła się tego tematu w swoim poście na Instagramie. To ważne informacje, nie tylko dla osób chorujących na cukrzycę. 

Czym różni się indeks glikemiczny od ładunku glikemicznego?

Indeks glikemiczny jest stałą wartością. Oznacza, jak bardzo podniesie się poziom glukozy we krwi po zjedzeniu konkretnego produktu, np. chleba w porcji zawierającej 50g węglowodanów. W tym wypadku zarówno kromka jak i bochenek chleba będą miały IG równy, np. 43. 

W przypadku ładunku glikemicznego natomiast, bierzemy pod uwagę konkretne porcje, i to jest moim zdaniem bardziej zbliżone do rzeczywistości. W tym wypadku nasza kromka chleba w 100g będzie miała ładunek glikemiczny około 21, natomiast w 200 g, około 43. 200g chleba podniesie bardziej poziom glukozy we krwi niż 100g” – tłumaczy Zofia Suszka, dietetyczka.

I dodaje, że chociaż w tym wszystkim można się zagubić, w diecie o niskim ładunku glikemicznym ważniejsze są zasady niż spędzanie posiłków z tabelą w ręku.

Do wyświetlenia tego materiału z zewnętrznego serwisu (Instagram, Facebook, YouTube, itp.) wymagana jest zgoda na pliki cookie.Zmień ustawieniaRozwiń
Pętla wisielcza z żelka

Indeks czy ładunek?

Indeks glikemiczny uwzględnia tylko tempo wchłaniania węglowodanów. Jeżeli chodzi o ilość, to właśnie tu posługujemy się terminem ładunku glikemicznego.

Porównajmy sobie arbuza (IG=72) i bułkę pszenną (IG=95). Czyli tak naprawdę dwa produkty o wysokim indeksie glikemicznym. W porcji arbuza (100 g) znajduje się 8 g węglowodanów, w jednej kajzerce (60 g) znajdziecie 35 g węglowodanów.

Mimo że węglowodany w obu przypadkach szybko się wchłoną (o tym informuje nas właśnie IG), to poziom cukru we krwi w przypadku arbuza nie będzie dla nas „zagrażający”, bo ilość cukru w plasterku arbuza jest naprawdę niewielka w porównaniu z białą bułką.

Holistycznie zdrowi

Kim jest Zofia Suszka? Jak sama o sobie mówi, to „zafascynowana naturalnym dbaniem o zdrowie dietetyczka”. Specjalistka prowadzi poradnię dietetyczną online „Holistycznie zdrowi” oraz profile w mediach społecznościowych o tej samej nazwie. W swojej codziennej pracy pomaga najczęściej kobietom z PCOSinsulinoopornością i zaburzeniami miesiączkowania oraz niepłodnością.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Podoba Ci
się ten artykuł?