Czy wiesz jak przechowywać żywność w lodówce? Wiele osób ma z tym problem. Kinga Paruzel postanowiła to zmienić!
Gdzie położyć jajka? Przecież ostatnio ktoś mi mówił, że na drzwiach od lodówki nie wolno! A warzywa? Czy w dolnej szufladzie nie zepsują się zbyt szybko? I czy w końcu można je trzymać obok owoców czy nie? Kinga Paruzel postanowiła to wyjaśnić raz na zawsze.
Kinga Paruzel jest finalistką pierwszej polskiej edycji kulinarnego show „MasterChef”. Od lat prowadzi swojego bloga kulinarnego, a jej konto na Instagramie śledzi niemal 50 tys. obserwujących.
„Chcąc nie marnować żywności, należy ją dobrze przechowywać! Chcąc dobrze się odżywiać, warto kupować pełnowartościowe produkty!” – napisała w ostatnim swoim poście blogerka.
Tym samym wywołała prawdziwą lawinę komentarzy.
„Czy kolejność rzeczy na półkach jest zależna od tego, czy zamrażalnik jest na górze, czy na dole?”, „Czy dobrze widzę, że szparagi przechowujesz w wodzie?”, „A co, jeśli nie je się mięsa i nabiału? Jak moja lodówka powinna wyglądać w środku”? – pytają użytkownicy.
„Pomocna jest zasada odpowiedniego ustawiania produktów w lodówce, czyli na tyle lodówki wykładamy produkty, których termin do spożycia jest najdłuższy. Te produkty, które należy zjeść w pierwszej kolejności wykładamy na przód” – proponuje blogerka.
Rozwiń
Zasady przechowywania żywności w lodówce
Co jeszcze proponuje Kinga Paruzel?
- W lodówce nie trzymaj bananów, ziemniaków, cebuli i czosnku.
- Nie kupuj zbyt wielu produktów na raz – powietrze w lodówce powinno krążyć, by żywność była optymalnie ochładzana.
- Do lodówki nie wkładaj jeszcze ciepłych potraw.
- Surowe mięso czy wędliny kładź na talerzu lub w odpowiednim pojemniku.
- Nie mieszaj warzyw z owocami.
Co jest jeszcze ważne? Na górnej półce trzymaj nabiał, sery, masło, jajka i jogurty. Na środkowej – wędliny, gotowe potrawy, resztki. Niżej znajdzie się miejsce dla surowego mięsa i ryb. Na samym dole lodówki powinniśmy natomiast przechowywać owoce oraz warzywa.
Polecamy
Domagają się nowelizacji „rozporządzenia sklepikowego”. Aktywiści: ponad 17 proc. uczniów dyskryminowanych z uwagi na dietę
Naukowcy z Poznania stworzyli parówkę z ziemniaka. „Wygląda, pachnie i smakuje jak paróweczka”
Wyrzuć czarne akcesoria kuchenne. Zawierają alarmujące ilości środków toksycznych… ze starych telewizorów
Wyższe opłaty za marnowanie żywności. Resort rolnictwa szykuje zmiany. „Przepis obejmuje wszystkie placówki”
się ten artykuł?