Przejdź do treści

Czy możemy uzależnić się od żywności? Dietetyk wyjaśnia

Uzależnienie od żywności / unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Ból brzucha, wzdęcia, uczucie pełności? To mogą być objawy nietolerancji laktozy
Masz insulinooporność? Sprawdź, jakie owoce możesz jeść, a jakich unikać
Detoksowa zupa miso z warzywami – Japończycy wiedzą co dobre. Spróbuj i ty!
zielone warzywa
Co i w jakiej ilości jeść, żeby nasz mózg lepiej funkcjonował? Psychodietetyk Michał Choroszyński wyjaśnia podstawy diety MIND
Kiszonki – prawdziwa bomba dobroczynnych składników. Sprawdź, co warto ukisić

Wydaje ci się, że jesz więcej niż potrzebuje twój organizm? Czasami czujesz, że jeśli nie zjesz czegoś słodkiego albo słonego, to oszalejesz? Być może jesteś uzależniona od jedzenia. O zjawisku pisze dietetyk Mikołaj Choroszyński na swoim profilu na Facebooku. 

Uzależnienie od żywności?

„Czy możemy się uzależnić od żywności?” – takie pytanie zadaje dietetyk Mikołaj Choroszyński na swoim profilu na Instagramie.

I dalej pisze:

„Już w XVIII w. Benjamin Franklin mawiał, że ‚Od czasu wynalezienia sztuki kulinarnej ludzie jedzą dwa razy więcej, niż wymaga tego od nich natura’. To ciekawe, ale do chwili obecnej nie ma jasnego stanowiska w tej sprawie. W końcu żywność jest niezbędna do zaspokojenia podstawowych potrzeb fizjologicznych. To trochę tak jakbyśmy pytali, czy możemy uzależnić się od snu? Jednak zapewne zgodzicie się ze mną, że problem istnieje” –

Jak dodaje dietetyk, brakuje jednak właściwych metod będących w stanie określić dokładnie, gdzie przebiegają granice “normy”. Jeden z modeli uzależnienia od żywności wskazuje bowiem, że uzależnieni wykazują szczególne przyzwyczajenie do niektórych produktów.

„To natomiast przekłada się na odczucie specjalnego popędu, powodującego pewną kaskadę zachowań. W efekcie prowadzić to może do zaburzeń odżywiania jak binge eating (czyli jednorazowe kompulsywne jedzenie olbrzymiej ilości jedzenia bez możliwości zaprzestania)” – wyjaśnia ekspert.

Extreme hunger - co to jest i czym różni się od kompulsywnego jedzenia? Wyjaśnia psychodietetyczka

Żywność przetworzona

Dużym ryzykiem “uzależnienia” charakteryzują się produkty wysokoprzetworzone z dodanym tłuszczem i oczyszczonymi węglowodanami lub cukrami prostymi, których spożywanie wiąże się z większym ryzykiem chęci sięgnięcia po nie ponownie.

„W Australii naukowcy zauważyli, że te same grupy neuronów odpowiadają za uzależnienie od opioidów i kokainy co od… soli! Myszy laboratoryjne straciły zainteresowanie solą po wyłączeniu obszarów mózgu odpowiedzialnych za uzależnienie od narkotyków. Może być to również wyjaśnieniem, dlaczego żywność powodująca w najprostszy sposób otyłość jest również bogata w sól” – wyjaśnia dietetyk.

Jaki ma to związek ze słodyczami?

Producenci żywności doskonale znają ten mechanizm, wykorzystując go od lat. Wystarczy sprawdzić ilość soli w popularnych słodkich przekąskach i wyrobach cukierniczych.

Nasze teksty zawsze konsultujemy z najlepszymi specjalistami

Mikołaj Choroszyński
Mikołaj Choroszyński

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Układ odpornościowy potrzebuje sprawnego napędu. Sylwia Majcher podpowiada, co jeść dla zdrowia

Kobieta stoi w kuchni, pije kawę i patrzy w telefon

Migrena zabiera ci trzy dni z życia? Przyjrzyj się swojemu menu!

Jogurt domowy

Domowy jogurt – jak zrobić. Przepisy na domowy jogurt

Jak różne diety i sposoby odżywiania wpływają na nasze włosy? Trycholożka Anna Mackojć wyjaśnia

Co jeść w styczniu? Buraki, seler, marchew… ale nie tylko! Co proponuje Sylwia Majcher?

Czy dieta ma wpływ na naszą seksualność? Wyjaśnia dietetyczka Paulina Ihnatowicz

Prekoncepcja - czym jest i dlaczego jest tak ważna dla przyszłych rodziców? Wyjaśnia ginekolożka lek. Anna Horbaczewska

Prekoncepcja – czym jest i dlaczego jest tak ważna dla przyszłych rodziców? Wyjaśnia ginekolożka lek. Anna Horbaczewska

Soki owocowe

Zdarza ci się zjeść banana na śniadanie? Sprawdź, czy to dobry wybór. Tłumaczy dietetyczka Paulina Roziewska

Dieta przed ciążą. Kiedy zacząć? Wyjaśnia dietetyczka

Dieta ubogoresztkowa – kiedy trzeba ją zastosować?

Śniadanie, które szkodzi

Parówki, dosładzane serki i inne, czyli czego nie podawać dziecku na śniadanie

Zdrowo dopieprzone, czyli o tym, czym przyprawiać potrawy, by wspomóc organizm

Mężczyzna polewa pankejki sosem

Słodkie i zdrowe: pancakes z herbatą matcha

Sałatka na talerzu

Jaka jest najlepsza dieta dla serca? Ukazał się coroczny raport U.S. News o najlepszych i najgorszych popularnych dietach

Jaglany detoks – oczyść swój organizm szybko i bezpiecznie

Nie masz czasu na zdrową dietę? Dietetyczka podpowiada, jak możesz sobie pomóc

Zaskakujące fakty o czekoladzie

bakalie

Kupujesz bakalie? Zobacz, czym się kierować, żeby były zdrowe i bez chemii

Nieustannie czujesz głód? Powodów takiego stanu może być naprawdę wiele

Kobieta z pączkami

Co zrobić, żeby pokonać ochotę na słodycze? Wyjaśnia dietetyczka

insulinooporność

Dieta w insulinooporności

Ratunek dla słodyczożerców

Kobieta trzymająca talerz

Jesienna dieta na płodność. Dieta cud nie istnieje, ale kilka „małych cudów” możesz sama wprowadzić do swojego jadłospisu

Hanna Stolińska

Hanna Stolińska: badania potwierdzają znaczenie przeciwzapalnej diety w leczeniu endometriozy

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

chleb

Jedzenie, które udaje zdrowe. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów

Jesz błonnik, ruszasz się i pijesz dużo wody, a mimo to cierpisz na zaparcia? Powody mogą być mniej oczywiste

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Sposoby na wzdęcia

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

5 największych kuchennych mitów

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”