Przejdź do treści

Czy możemy uzależnić się od żywności? Dietetyk wyjaśnia

Uzależnienie od żywności / unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Napój, sok czy nektar – co jest zdrowsze?
5 produktów, które pomogą przetrwać upały
Chia fresca - lemoniada z nasionami chia
Chia fresca – lemoniada z nasionami chia. Na upały idealna!
Surimi – powstawanie, skład, właściwości i przepisy
Sadzone jajka na patelni
Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia? Niekoniecznie. Takich mitów jest więcej

Wydaje ci się, że jesz więcej niż potrzebuje twój organizm? Czasami czujesz, że jeśli nie zjesz czegoś słodkiego albo słonego, to oszalejesz? Być może jesteś uzależniona od jedzenia. O zjawisku pisze dietetyk Mikołaj Choroszyński na swoim profilu na Facebooku. 

Uzależnienie od żywności?

„Czy możemy się uzależnić od żywności?” – takie pytanie zadaje dietetyk Mikołaj Choroszyński na swoim profilu na Instagramie.

I dalej pisze:

„Już w XVIII w. Benjamin Franklin mawiał, że 'Od czasu wynalezienia sztuki kulinarnej ludzie jedzą dwa razy więcej, niż wymaga tego od nich natura'. To ciekawe, ale do chwili obecnej nie ma jasnego stanowiska w tej sprawie. W końcu żywność jest niezbędna do zaspokojenia podstawowych potrzeb fizjologicznych. To trochę tak jakbyśmy pytali, czy możemy uzależnić się od snu? Jednak zapewne zgodzicie się ze mną, że problem istnieje” –

Jak dodaje dietetyk, brakuje jednak właściwych metod będących w stanie określić dokładnie, gdzie przebiegają granice “normy”. Jeden z modeli uzależnienia od żywności wskazuje bowiem, że uzależnieni wykazują szczególne przyzwyczajenie do niektórych produktów.

„To natomiast przekłada się na odczucie specjalnego popędu, powodującego pewną kaskadę zachowań. W efekcie prowadzić to może do zaburzeń odżywiania jak binge eating (czyli jednorazowe kompulsywne jedzenie olbrzymiej ilości jedzenia bez możliwości zaprzestania)” – wyjaśnia ekspert.

Extreme hunger - co to jest i czym różni się od kompulsywnego jedzenia? Wyjaśnia psychodietetyczka

Żywność przetworzona

Dużym ryzykiem “uzależnienia” charakteryzują się produkty wysokoprzetworzone z dodanym tłuszczem i oczyszczonymi węglowodanami lub cukrami prostymi, których spożywanie wiąże się z większym ryzykiem chęci sięgnięcia po nie ponownie.

„W Australii naukowcy zauważyli, że te same grupy neuronów odpowiadają za uzależnienie od opioidów i kokainy co od… soli! Myszy laboratoryjne straciły zainteresowanie solą po wyłączeniu obszarów mózgu odpowiedzialnych za uzależnienie od narkotyków. Może być to również wyjaśnieniem, dlaczego żywność powodująca w najprostszy sposób otyłość jest również bogata w sól” – wyjaśnia dietetyk.

Jaki ma to związek ze słodyczami?

Producenci żywności doskonale znają ten mechanizm, wykorzystując go od lat. Wystarczy sprawdzić ilość soli w popularnych słodkich przekąskach i wyrobach cukierniczych.

Nasze teksty zawsze konsultujemy z najlepszymi specjalistami

Mikołaj Choroszyński
Mikołaj Choroszyński

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Orzechy pekan – wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie

Co siedzi w parówkach? Wzięłyśmy je pod lupę

Zespół policystycznych jajników a węglowodany. O czym pamiętać? / Fot: Unsplash

Zespół policystycznych jajników a węglowodany. O czym pamiętać?

Wiosenny pad thai z makaronem z cukinii. Pokochają go nie tylko wegetarianie

Kobieta

Dlaczego nie możesz przytyć? Wyjaśniają żywieniowcy z „Dietetyki nie na żarty”

Lucuma (owoc) – właściwości, cena, przepisy. Gdzie kupić?

Grill nie musi być niezdrowy. Mamy kilka cennych wskazówek

Niezdrowe nawyki żywieniowe – te przyzwyczajenia warto wyeliminować

Żelazo dla wegetarian – co jeść, aby nie mieć anemii?

Co ludzie myślą, gdy nie mogą schudnąć? „Jem za dużo, za mało się ruszam, jestem beznadziejny”. Jak jest naprawdę?

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

Jak obniżyć indeks glikemiczny diety? Podpowiada dietetyczka

Jak obniżyć indeks glikemiczny diety? Podpowiada dietetyczka

Czy jedzenie ma płeć? Dietetyczka Sylwia Maksym wyjaśnia

„Karmię piersią, jem zdrowo”. Książka, którą powinna przeczytać każda świeżo upieczona mama!

Kobieta

„Kompulsywne objadanie się jest jak branie na kredyt energii, której nie masz” – alarmuje dietetyczka

Solvita Bułka / Archiwum prywatne

Solvita Bułka: Kiedy weszłam w ketozę, poczułam, jakby mi ktoś zdjął z mózgu kołdrę, pojawiła się „świetlistość” umysłowa

Dieta 1600 kcal – dla kogo, efekty, jadłospis. Czy to dieta redukcyjna?

Siedem sygnałów, które wskazują na to, że źle się odżywiasz

„Taste & Flavour”, Ryan Riley i Kimberley Duke / Life Kitchen

Książka kucharska dla osób, które straciły smak i węch na skutek COVID-19

Chleb

Kto powinien jeść jasny, a kto ciemny chleb? Wyjaśniają dietetycy z Czytamy Etykiety

Olej z pestek winogron – właściwości, zastosowanie

Dieta na 2000 kcal – jadłospis, dla kogo? Czy na diecie 2000 kcal można schudnąć?

Dieta trzustkowa – przepisy, co można jeść, a co jest niedozwolone?

wegański posiłek w szpitalu / iStock

Pierwszy szpital na świecie na wegańskiej diecie!

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Buddha bowl – najpiękniejsza miska świata. Pięknie wyglądający posiłek, bogaty w witaminy i wartości odżywcze

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

5 największych kuchennych mitów

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol