3 min.
Czy możemy uzależnić się od żywności? Dietetyk wyjaśnia

Uzależnienie od żywności / unsplash
Najnowsze
25.02.2021
Ból brzucha, wzdęcia, uczucie pełności? To mogą być objawy nietolerancji laktozy
23.02.2021
Masz insulinooporność? Sprawdź, jakie owoce możesz jeść, a jakich unikać
22.02.2021
Detoksowa zupa miso z warzywami – Japończycy wiedzą co dobre. Spróbuj i ty!
22.02.2021
Co i w jakiej ilości jeść, żeby nasz mózg lepiej funkcjonował? Psychodietetyk Michał Choroszyński wyjaśnia podstawy diety MIND
21.02.2021
Kiszonki – prawdziwa bomba dobroczynnych składników. Sprawdź, co warto ukisić
Wydaje ci się, że jesz więcej niż potrzebuje twój organizm? Czasami czujesz, że jeśli nie zjesz czegoś słodkiego albo słonego, to oszalejesz? Być może jesteś uzależniona od jedzenia. O zjawisku pisze dietetyk Mikołaj Choroszyński na swoim profilu na Facebooku.
Spis treści
Uzależnienie od żywności?
„Czy możemy się uzależnić od żywności?” – takie pytanie zadaje dietetyk Mikołaj Choroszyński na swoim profilu na Instagramie.
I dalej pisze:
„Już w XVIII w. Benjamin Franklin mawiał, że ‚Od czasu wynalezienia sztuki kulinarnej ludzie jedzą dwa razy więcej, niż wymaga tego od nich natura’. To ciekawe, ale do chwili obecnej nie ma jasnego stanowiska w tej sprawie. W końcu żywność jest niezbędna do zaspokojenia podstawowych potrzeb fizjologicznych. To trochę tak jakbyśmy pytali, czy możemy uzależnić się od snu? Jednak zapewne zgodzicie się ze mną, że problem istnieje” –
Jak dodaje dietetyk, brakuje jednak właściwych metod będących w stanie określić dokładnie, gdzie przebiegają granice “normy”. Jeden z modeli uzależnienia od żywności wskazuje bowiem, że uzależnieni wykazują szczególne przyzwyczajenie do niektórych produktów.
„To natomiast przekłada się na odczucie specjalnego popędu, powodującego pewną kaskadę zachowań. W efekcie prowadzić to może do zaburzeń odżywiania jak binge eating (czyli jednorazowe kompulsywne jedzenie olbrzymiej ilości jedzenia bez możliwości zaprzestania)” – wyjaśnia ekspert.
Żywność przetworzona
Dużym ryzykiem “uzależnienia” charakteryzują się produkty wysokoprzetworzone z dodanym tłuszczem i oczyszczonymi węglowodanami lub cukrami prostymi, których spożywanie wiąże się z większym ryzykiem chęci sięgnięcia po nie ponownie.
„W Australii naukowcy zauważyli, że te same grupy neuronów odpowiadają za uzależnienie od opioidów i kokainy co od… soli! Myszy laboratoryjne straciły zainteresowanie solą po wyłączeniu obszarów mózgu odpowiedzialnych za uzależnienie od narkotyków. Może być to również wyjaśnieniem, dlaczego żywność powodująca w najprostszy sposób otyłość jest również bogata w sól” – wyjaśnia dietetyk.
Jaki ma to związek ze słodyczami?
Producenci żywności doskonale znają ten mechanizm, wykorzystując go od lat. Wystarczy sprawdzić ilość soli w popularnych słodkich przekąskach i wyrobach cukierniczych.
Nasze teksty zawsze konsultujemy z najlepszymi specjalistami

Mikołaj Choroszyński
Zobacz także

„Często miałam łzy w oczach, kiedy rozmiarówka kończyła się na L, a ja nosiłam XXL. Do tego doprowadziłam się poprzez zajadanie smutków słodyczami” – mówi Jessica Meinhard, autorka książki „Jak jeść słodycze i nie tyć”

„Jesteśmy w światowej czołówce, jeśli chodzi o spożywanie cukru. Jesteśmy jedną z najszybciej tyjących narodowości na świecie!” – mówi Agnieszka Wiśniewska, założycielka Fundacji Szczęśliwi Bez Cukru

„Jedzenie jest dla nas rozwiązaniem zarówno na okoliczność smutku, jak i radości. Tymczasem powinno służyć zaspokajaniu podstawowych potrzeb” – mówi Anna Sasin, psychodietetyk, autorka książki „Głodne emocje”
Spodobał Ci się artykuł? Poleć go koleżance
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

10.01.2021
„Bardzo chciałabym, aby każda z nas posiadła podstawową umiejętność tworzenia ziołowych lekarstw” – mówi Ruta Kowalska, zielarka

30.12.2020
Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowsze chipsy?

25.12.2020
Lara Gessler: Jeśli coś daje początek życiu, jest zalążkiem – to siłą rzeczy musi być wyposażone w bardzo wiele cudownych właściwości

24.12.2020