Przejdź do treści

Czy mleko bez laktozy jest zdrowsze? Odpowiada dietetyczka

Czy mleko bez laktozy jest zdrowsze? Odpowiada dietetyczka
Czy mleko bez laktozy jest zdrowsze? Odpowiada dietetyczka / Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Topinambur – przepis na danie ze słonecznika bulwiastego
Syropy z czarnego bzu, pigwy i aronii na przeziębienie. Zrób sobie naturalne antybiotyki
10 mitów na temat cholesterolu, w które nie powinnaś wierzyć
Przewodnik dla kawoszy: jak zrobić sobie drip?
Tofu wcale nie musi być nudne. Podkręcamy kultowy ser!

Coraz częściej zadajemy sobie pytanie, czy mimo, że tolerujemy laktozę, warto wyeliminować ją z diety. Czy rzeczywiście to dobry pomysł? O tym, jakie są fakty i mity na temat tego rodzaju cukru, pisze dietetyczka Anna Thomas na instagramowym profilu „Zdrowostki”.

Laktoza – wyeliminować z diety czy nie?

Czy powinniśmy wyeliminować laktozę z diety? Czy to na pewno ona powoduje wzdęcia i uczucie pełnego brzucha? Czym właściwie jest laktoza i dlaczego niektórzy jej nie tolerują? Jeśli jeszcze nie znasz odpowiedzi na te pytania, z pomocą przychodzi dietetyczka Anna Thomas, która na instagramowym profilu „Zdrowostki”, wszystko wyjaśnia.

„Laktoza to cukier mleczny. Tak jak w owocach mamy cukier nazywany fruktozą, tak w mleku i produktach mlecznych jest laktoza. Występuje on tam naturalnie. W mleku kobiecym również znajdują się go spore ilości” – wyjaśnia ekspertka.

I dodaje, że laktoza to dwucukier składający się z glukozy i galaktozy, co jest całkiem istotne. Dlaczego? Thomas wyjaśnia, że organizm potrzebuje konkretnego enzymu po to, żeby mógł strawić laktozę (rozłożyć ją na glukozę i galaktozę). Jest nim laktaza.

„Enzym ten ma ciekawą właściwość – jego ilość w organizmie zależy od ekspozycji na składnik, na który działa. Mówiąc prościej – im więcej pijemy mleka z laktozą, tym więcej mamy laktazy” – pisze Anna Thomas. „Bywa tak, że wchodząc w dorosłe życie, przestajemy pić mleko w takich ilościach, jak jako dzieci. Poziom enzymu spada, a to powoduje, że gorzej się trawi – po wypiciu mleka zaczynają doskwierać wzdęcia, gazy, kolki czy nawet biegunka. To właśnie objawy nietolerancji laktozy, która dotyczy około 20-25 proc. Polaków” – dodaje.

Obserwujesz u siebie takie objawy? Według ekspertki w takim wypadku mleko bez laktozy będzie dobrym wyborem, ponieważ prawdopodobnie jej nie tolerujesz. Jednak, jak zaznacza: „Jeśli dobrze reagujemy na mleko, to nie ma absolutnie żadnej potrzeby, aby z niego rezygnować”.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Mleko krowie vs. mleko kozie

Czy mleko bez laktozy rzeczywiście jej nie zawiera?

„A teraz coś, co może wielu zaskoczyć. Myśleliście kiedyś nad tym, jak to mleko bez laktozy jest pozbawiane laktozy? A no właśnie nie jest wcale! Do takiego mleka dodaje się po prostu enzym laktazę, który powoduje rozpad laktozy na glukozę i galaktozę, czyli dzieje się to samo, co w naszych organizmach” – wyjaśnia dietetyczka.

Ekspertka apeluje też do osób, które nie tolerują laktozy, by nie dały się oszukać. Jak pisze Thomas, takie produkty, jak sery żółte czy masło praktycznie nie zawierają cukru (laktozy), więc będą miały tak samo niską zawartość laktozy jak te, z wielkimi napisami „BEZ LAKTOZY” (i często wyższymi cenami).

„Podsumowując: mleko bez laktozy jest zdrowsze dla osób, którzy laktozy nie tolerują. Ale dla 75-80 proc. Polaków zwykłe mleko będzie jak najbardziej w porządku” – zaznacza Thomas.

„Zdrowostki”

Profil na Instagramie „Zdrowostki” prowadzi dietetyczka Martyna Żmuda-Trzebiatowska. Obserwuje go ponad 221 tys. osób. Ekspertka dokładnie czyta etykiety produktów i informuje, które mają dobry skład, a które nie. Pisze też o różnych dietetycznych ciekawostkach.

W prowadzeniu profilu Żmudzie-Trzebiatowskiej pomagają inni specjaliści. Tak było i tym razem – wpis o mleku bez laktozy stworzyła mgr Anna Thomas.

 

Źródła:

Szilagyi A, Ishayek N. Lactose Intolerance, Dairy Avoidance, and Treatment Options. Nutrients. 2018 Dec 15;10(12):1994. doi: 10.3390/nu10121994. PMID: 30558337; PMCID: PMC6316316

Więcek S, Woś H, Grzybowska-Chlebowczyk U. Evaluation of diagnostic examinations of lactose intolerance in children.

Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny. 2010;5(2):94-98. doi:10.5114/pg.2010.14037.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Ani krowie, ani kozie, ani owsiane czy sojowe. Mleko z laboratorium niebawem trafi na sklepowe półki

Mleko krowie vs. mleko migdałowe

Mleko krowie vs. mleko migdałowe. Które wypada lepiej?

Mleko bez laktozy

Mleko bez laktozy – uczulenie i nietolerancja na składnik

Soja i mleko sojowe

Mleko sojowe – jak je zrobić, jak smakuje i czy jest zdrowe?

Śliwki pod orzechową kruszonką, czekoladowe mleko z orzechów laskowych, makaron z orzechowym sosem. Jesień po prostu smakuje orzechami!

Mleko migdałowe

Mleko migdałowe – jak zrobić, gdzie kupić i do czego dodawać?

Soja – właściwości, zastosowanie i sposoby przyrządzania

Dlaczego mleko nam szkodzi a nie szkodziło naszym babciom? Jagoda Dąbrowska: Nasze układy odpornościowe są przebodźcowane

Czym różnią się między sobą dostępne na rynku napoje roślinne? Wyjaśniają dietetyczki

Czym różnią się między sobą dostępne na rynku napoje roślinne? Wyjaśniają dietetyczki

Ból brzucha, wzdęcia, uczucie pełności? To mogą być objawy nietolerancji laktozy

Jak kupować mleko? Wyjaśniamy, na co zwracać uwagę, gdy chcemy kupić to najlepsze

Laktoza – co to jest i w jakich produktach się znajduje?

Kobieta nietolerująca laktozy

Nietolerancja laktozy – przyczyny, objawy i leczenie

Mleko, czyli napój do zadań specjalnych. Co o nim wiesz?

Nabiał w diecie

Nabiał w diecie – czy jest zdrowy i jakie produkty wybierać?

Przetrząsać sklepowe półki w poszukiwaniu greckiego jogurtu? A może nie różni się od tego zwykłego?

Lubisz mleko owsiane? Sprawdź, czy jest dla ciebie dobre

domowe mleko ryżowe w szkalnce

Mleko ryżowe – czy jest zdrowe? Jak je zrobić i dlaczego warto je pić?

Mleko roślinne z kartonu vs. mleko roślinne domowe

Mleko roślinne z kartonu vs. mleko roślinne domowe

Mleko owsiane na celowniku. Jak je zrobić i dlaczego warto je pić?

Mleko owsiane na celowniku. Jak je zrobić i dlaczego warto je pić?

Kokos

Mleko kokosowe według receptury Sylwii Panek, autorki bloga Mama Chemik. Warto spróbować zrobić je w domu!

krowa mleczna

Alergia czy nietolerancja pokarmowa? Jak je odróżnić i jak postępować?

Szybkie i smaczne przepisy na mleko roślinne. Dla tych, którym zależy na czasie i dla tych bardziej wymagających

Dieta bezlaktozowa

Dieta bezlaktozowa – zasady, efekty, wskazania, przeciwwskazania

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

×