Czy kobieta w ciąży i w trakcie laktacji może jeść imbir? Specjaliści z profilu „Mama ma plan” odpowiadają
Wiele kobiet pija imbirowy napar w pierwszych tygodniach ciąży, kiedy walczą z codziennymi mdłościami. Czy to jednak bezpieczne? Kiedy w ciąży można sięgać po imbir a kiedy go unikać? I czy kobieta w trakcie laktacji może go stosować? Wyjaśniają to w swoim wpisie na Facebooku specjaliści prowadzący profil „Mama ma plan”.
Imbir a ciąża
Jeśli sięgasz po imbir na mdłości w pierwszym trymestrze ciąży, mamy dla ciebie złe wieści. Jak podają specjaliści z profilu w mediach społecznościowych „Mama ma plan”, w tym czasie kobiety nie powinny jeść imbiru.
W I trymestrze ciąży powinnaś powstrzymać się od spożywania imbiru, lecz w II i III trymestrze jak najbardziej możesz po niego sięgać! Gdy w pierwszych miesiącach ciąży towarzyszą Ci nadmierne wymioty – zgłoś się do lekarza – wyjaśniają eksperci.
Imbir a laktacja
Imbir w diecie mamy karmiącej piersią nie jest szkodliwy i można spożywać go w umiarkowanych ilościach. Problemem może okazać się jednak zmieniony smak mleka, co dziecku niekoniecznie może przypaść do gustu. Wiele młodych mam również jedząc imbir, stara się zwiększyć produkcję pokarmu. Czy słusznie?
Często spotykam się z opinią, że imbir wpływa pobudzająco na laktację. Szukając odnośnika w najnowszych badaniach, nie natknęłam się na żadną ciekawą wzmiankę o tym. Kryzys laktacyjny to złożony problem i nie da się go zażegnać jednym składnikiem – wyjaśnia dietetyczka Sylwia Pieszko z zespołu ekspertów „Mama ma Plan” i dodaje – Imbir w trakcie karmienia piersią jest dozwolony w umiarkowanych ilościach ze względu na ryzyko podrażnień żołądka. Pamiętaj, aby obserwować swoje dziecko i swój organizm – jeśli zauważysz dolegliwości bólowe u siebie lub zmiany skórne u dziecka po zjedzeniu imbiru – wyeliminuj go ze swojej diety.
Korzyści z jedzenia imbiru
Po imbir sięgamy często także w okresie jesieni, by wzmocnić naszą odporność. Imbir rozgrzewa organizm, dzięki czemu idealnie sprawdza się w walce z katarem, kaszlem czy gorączką. Co jeszcze możemy mu zawdzięczać?
- Zmniejsza lekkie nudności i zapobiega wymiotom w ciąży.
- Jest bogactwem witamin i minerałów np.: potasu, wapnia, magnezu, witaminy C.
- Poprawia apetyt i wspomaga trawienie.
- Działa moczopędnie.
- Działa rozgrzewająco i przeciwzapalnie, dzięki temu pomaga w walce z przeziębieniem.
Takie zalety imbiru wymieniają autorzy profilu „Mama ma plan”.
Imbir również stymuluje produkcję żółci i pomaga rozbijać gazy jelitowe, przeciwdziałając wzdęciom. Ponadto łagodzi zapalenia okrężnicy, co w następstwie zmniejsza ryzyko raka jelita grubego.
Kiedy nie należy spożywać imbiru?
Nie każdy jednak może sięgać po imbir. Kiedy należy go unikać? Eksperci wymieniają:
- wysokie ciśnienie krwi,
- choroby krążenia,
- stan przedrzucawkowy,
- alergia na imbir.
Zaznaczają także, aby uważać z ilością spożywanego imbiru. Jeśli przesadzimy, może dojść do podrażnienia śluzówki żołądka. Odpowiednia dawka imbiru to jeden plasterek na raz.
Kto się kryje za profilem „Mama ma plan” ?
Profil w mediach społecznościowych „Mama ma plan” prowadzi zespół ekspertów. Specjaliści w swoich postach poruszają wiedzę na temat zdrowia dla młodych mam. Pragną zapewnić kobietom w nowej roli kompleksową opiekę dietetyczną, treningową i kosmetyczną. Ich profil na facebooku obserwuje ponad 1700 osób.
Nadchodzi jesień, już dziś wrzesień zaskoczył nas zimnym dniem. ? ?Babcine sposoby na walkę ze słabą odpornością są…
Gepostet von Mama ma PLAN am Dienstag, 1. September 2020
Polecamy
Fizjoterapeuta Tomasz Sobieraj: „Nerw błędny to klucz do zdrowia. Tylko trzeba go lepiej poznać i wiedzieć, co mu służy”
Lekarka Róża Hajkuś apeluje do rodziców: „Nauka do sprawdzianu nie jest warta zarywania nocy”
Kurkumina: przeciwzapalne źródło mocy
Układ immunologiczny, czyli tarcza chroniąca przed rozwojem chorób
się ten artykuł?