Przejdź do treści

Czy jedzenie czosnku chroni przed zakażeniem koronawirusem? Eksperci WHO odpowiadają

czosnek
Czy jedzenie czosnku chroni przed zakażeniem koronawirusem? Eksperci WHO odpowiadają Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Sadzone jajka na patelni
Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia? Niekoniecznie. Takich mitów jest więcej
Zioła w domu – jakie i jak uprawiać na parapecie lub balkonie
Kapary – właściwości zdrowotne, zastosowanie i przepisy
Orzechy pekan – wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie
Lepiej unikaj w kupowanych produktach "szóstki z Southampton". Czym jest i dlaczego jest groźna? Tłumaczy Agnieszka Pocztarska
Lepiej unikaj „szóstki z Southampton”. Czym jest i dlaczego jest groźna? Tłumaczy Agnieszka Pocztarska

Zawrotne tempo rozprzestrzeniania się koronawirusa i brak potwierdzonych danych co do jego pochodzenia, spowodowało masę spekulacji na ten temat. W sieci zaczęło pojawiać się coraz więcej pytań o sposoby leczenia śmiercionośnego wirusa z Wuhan. Czy jedzenie czosnku, płukanie nosa solą fizjologiczną albo szczepionki na zapalenie płuc uchronią przed zakażeniem? – pytają internauci. Co na to eksperci Światowej Organizacji Zdrowia (WHO)?

Koronawirus w Polsce - mapa i aktualności
Stan z dnia 01.06.2021, godz. 22:00. Według danych Ministerstwa Zdrowia.
Mapa
Wykres
Zobacz statystyki

Koronawirus w Polsce – mapa i aktualności

Do tej pory potwierdzono 17 392 przypadków zakażenia wirusem 2019-nCoV. Bilans ofiar śmiertelnych na ten moment wynosi 362. Koronawirus z Wuhan rozprzestrzenia się po całym świecie. Niebezpieczny wirus już dawno przekroczył granice Chin, dotarł m.in. do Stanów Zjednoczonych, Australii i Tajlandii. Przypadki zakażenia odnotowano także w wielu europejskich państwach – w Finlandii, Szwecji, Wielkiej Brytanii, Niemczech, Francji i we Włoszech.

Lek. Katarzyna Woźniak, Mama i stetoskop o koronawirusie z Wuhan

Koronawirus – rośnie liczba zakażonych i… fake newsów

Wraz z rozwojem epidemii śmiercionośnego wirusa z Wuhan w sieci przybywa niepotwierdzonych teorii o potencjalnych lekach oraz sposobach jego leczenia. W mediach społecznościowych pojawiły się informacje, że koronawirusa można zwalczyć m.in. olejkiem z oregano, roztworem słonej wody czy witaminą C i (o zgrozo!) piciem wybielacza. Facebook, Instagram Twitter i Google zapowiedziały już walkę z fake newsami, a WHO konfrontuje pojawiające się w sieci pytania z wiedzą ekspertów.

Facebook ogłosił, że będzie usuwał strony i posty zawierające fałszywe twierdzenia oraz teorie spiskowe na temat koronawirusa. „Obejmuje to twierdzenia związane z fałszywymi lekami lub metodami zapobiegania – takimi jak picie wybielacza leczącego koronawirusa – lub oświadczenia, które wprowadzają w błąd co do dostępnych zasobów zdrowotnych” – czytamy w oficjalnym oświadczeniu.

„Tego typu treści są szkodliwe dla życia i zdrowia” – podkreślają jego autorzy.

Koncern należący Marka Zuckerberga zapowiedział, że ocena treści będzie oparta na konsultacjach z „globalnymi, wiodącymi organizacjami ochrony zdrowia oraz lokalnymi organami”, w tym Światową Organizacją Zdrowia. Wśród usuwanych treści znajdą się fałszywe informacje o lekach i sposobach leczenia. Zwiększone kontrole pojawiających się informacji na temat koronawirusa zaplanowane są także w należącym do Facebooka Instargamie.

Koronawirusy / gettyimages

Twitter i Google również zapowiedziały walkę z fakenewsami na temat koronawirusa. Twitter wyliczył, że do tej pory pojawiło się około 15 mln wpisów na ten temat. Platforma poinformowała, że osoby wyszukujące treści na temat koronawirusa z terenu Stanów Zjednoczonych będą przez serwis przekierowywane do oficjalnych informacji na ten temat.

Najbardziej popularna wyszukiwarka internetowa także ma prowadzić użytkowników do zaufanych i sprawdzonych źródeł informacji o koronawirusie. Ma być to specjalna strona, która jest na bieżąco uaktualniana m.in. przez WHO.

Sposoby leczenia koronawirusa – WHO odpowiada

By zdusić w zarodku informacje o pseudo terapiach, fikcyjnych lekarstwach czy innych metodach, które rzekomo pomagają w walce z koronawirusem, Światowa Organizacja Zdrowia na swoim oficjalnym profilu na Instagramie konfrontuje najczęściej wyszukiwane pytania internautów z dostępną wiedzą.

Wśród sposobów leczenia koronawirusa, o które pytano, pojawiły się m.in. płukanie nosa solą fizjologiczną, jedzenie czosnku, smarowanie się olejkiem sezamowym czy wdychanie dymu z fajerwerków.

Czy jedzenie czosnku zapobiega zakażeniu wirusem z Wuhan?

Światowa Organizacja Zdrowia wyjaśnia, że czosnek to owszem roślina znana z wielu prozdrowotnych właściwości, wykazująca działanie przeciwdrobnoustrojowe, ale nie ma żadnych dowodów na to, by jedzenie czosnku uchroniło przed koronawirusem.

Czy płukanie nosa roztworem soli fizjologicznej może zapobiec infekcji koronawirusem?

Odpowiedź WHO brzmi – „nie”. „Nie ma dowodów na to, że regularne płukanie nosa solą fizjologiczną uchroniło ludzi przed zakażeniem nowym koronawirusem” – czytamy. Światowa Organizacja Zdrowia podkreśla, że są pewne ograniczone dowody na to, że regularne płukanie nosa solą fizjologiczną może pomóc jedynie szybciej zregenerować się po przeziębieniu. Zatem oficjalne stanowisko WHO jest takie: regularne płukanie nosa nie zapobiega infekcjom dróg oddechowych.

Szumowski: w czwartek do Polski dotrą primery koronowirusa

Czy stosowanie płynu do płukania jamy ustnej może uchronić przed infekcją koronawirusem?

WHO podkreśla, że nie ma dowodów na to, by stosowanie płynu do płukania jamy ustnej chroniło przed zakażeniem koronawirusem. „Niektóre marki płynów do płukania ust mogą wyeliminować przez kilka minut zawarte w ślinie pewne drobnoustroje. Nie oznacza to jednak, że chronią Cię przed infekcją wirusa 2019-nCoV” – czytamy.

Czy szczepionki przeciwko zapaleniu płuc chronią przed koronawirusem?

Odpowiedź brzmi: „nie”. Szczepionki przeciwko zapaleniu płuc, takie jak szczepionka przeciwko pneumokokom i szczepionka przeciwko Hib, nie zapewniają ochrony przed koronawirusem. „Wirus jest tak nowy i inny, że potrzebuje własnej szczepionki” – podkreśla WHO, dodając, że naukowcy próbują opracować szczepionkę przeciwko 2019-nCoV, a WHO wspiera ich wysiłki.

Chociaż wspomniane wyżej szczepionki nie są skuteczne przeciwko 2019-nCoV, WHO zaleca szczepienie się przeciwko chorobom układu oddechowego, bo to najskuteczniejsza forma ochrony zdrowia.

Czy wdychanie dymu i gazu z fajerwerków i petard może zapobiec zakażeniu koronawirusem?

Absolutnie nie! WHO ostrzega, że wdychanie dymu i gazu z fajerwerków lub petardy jest niebezpieczne i nie zabija nowego koronawirusa.

„Dym, fajerwerki i petardy zawierają dwutlenek siarki, lekko toksyczny gaz, na który niektórzy ludzie są uczuleni. Może podrażniać oczy, nos, gardło i płuca, a nawet powodować atak astmy. Ryzykujesz także poparzeniem, jeśli jesteś wystarczająco blisko fajerwerków, aby wdychać jego dym” – czytamy na oficjalnym profilu WHO.

Czy smarowanie się olejkiem sezamowym blokuje przedostawanie się koronawirusa do organizmu?

Odpowiedź brzmi: nie. WHO podkreśla, że olej sezamowy nie zabija koronawirusa. „Istnieje kilka chemicznych środków dezynfekujących, które mogą zabić 2019-nCoV na powierzchniach. Należą do nich środki na bazie wybielacza/chloru, rozpuszczalniki eterowe, 75% etanol, kwas nadoctowy i chloroform. Mają one jednak niewielki lub żaden wpływ na wirusa, jeśli zastosujemy je na skórze lub w okolicach nosa” – wyjaśnia Światowa Organizacja Zdrowia, podkreślając, że umieszczenie tych substancji chemicznych na skórze może być niebezpieczne dla naszego zdrowia.

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

„Taste & Flavour”, Ryan Riley i Kimberley Duke / Life Kitchen

Książka kucharska dla osób, które straciły smak i węch na skutek COVID-19

Tabletki

Chory na COVID-19 lekarz Dawid Ciemięga radzi, jak wspomagać swoje leczenie w domu

Czy lody z mlekiem matek pomogą zatrzymać pandemię koronawirusa? Naukowcy mają na to dowody

Naukowcy

Naukowcy pracują nad suplementem diety, który ma hamować koronawirusa

Noszenie maseczek w miejscach publicznych / rawpixel

Jesteś na spacerze i masz ochotę na lody z budki? GIS wyjaśnia, czy możesz ściągnąć maseczkę i je zjeść

Zakupy podczas pandemii / rawpixel

Kuchnia w dobie kwarantanny. Dlaczego Polacy kupują makaron i ser żółty?

danie wegańskie

Polscy immunolodzy zalecają dietę roślinną na czas pandemii koronawirusa

Artykuły spożywcze - koronawirus

Pandemia koronawirusa sprawia, że zdarza nam się kupić więcej, niż potrzebujemy. Jak nie marnować jedzenia? Podpowiada dietetyczka

jajka ugotowane

Witamina D w czasach zarazy. Jak uzupełnić jej poziom podczas kwarantanny?

Zakupy - koronawirus w Polsce

Koronawirus w Polsce. Jak robić zakupy w pandemii? Przeczytaj, co radzi dietetyczka

Surimi – powstawanie, skład, właściwości i przepisy

7 czerwca obchodzimy Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności. Skorzystaj z tych kilku praktycznych wskazówek, nie tylko od święta!

7 czerwca obchodzimy Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności. Skorzystaj z tych kilku praktycznych wskazówek, nie tylko od święta!

Co siedzi w parówkach? Wzięłyśmy je pod lupę

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

Produkty bezglutenowe wycofane ze sprzedaży. Powód? Wcale nie były bez glutenu

Produkty oznakowane jako bezglutenowe wycofane ze sprzedaży. Powód? Wcale nie były bez glutenu

Truskawkowo-malinowe smoothie bowl. Zafunduj sobie moc witamin na śniadanie!

Kobieta

„Olej z czarnuszki może łagodzić schorzenia, które przyczyniają się do Hashimoto” – tłumaczą autorki „Ogarnij Hashimoto”

Jabłko

Dietetyczka Zofia Pomes: owoce mogą, a wręcz powinny być spożywane przez osoby z insulinoopornością

Bomby pestycydowe - chemia z... warzywniaka

Chemia z warzywniaka. Te owoce i warzywa to prawdziwe bomby pestycydowe

Zupa pieczarkowa – wersja śniadaniowa

11 błędów, które popełniamy, robiąc jajecznicę. A to przecież taka banalna potrawa

Zespół policystycznych jajników a węglowodany. O czym pamiętać? / Fot: Unsplash

Zespół policystycznych jajników a węglowodany. O czym pamiętać?

Czy data ważności zniknie z produktów spożywczych? Sylwia Majcher o możliwych zmianach

Ewa Farna

Ewa Farna o samoakceptacji: moje ciało przeszło psychicznie niełatwą drogę

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Buddha bowl – najpiękniejsza miska świata. Pięknie wyglądający posiłek, bogaty w witaminy i wartości odżywcze

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?