Czujesz, że nadchodzi migrena? Dietetyczka wyjaśnia, co może pomóc
Migrena to nie tylko zwykły ból głowy. To choroba mająca bardzo poważne konsekwencje. Pojawiają się nudności, nadwrażliwość na światło i dźwięki, wymioty. Czy jest coś, co może pomóc? Dietetyczka Celina Kunicka z CM Damiana wyjaśnia.
Migrena – co może pomóc?
Coraz częściej zdarzają ci się dni, w których zamknięta w pokoju z zasłoniętymi oknami walczysz o przetrwanie? Jeśli tak, pamiętaj, że nie jesteś sama. W naszym kraju na migrenę cierpi ponad 3 mln Polek w wieku produkcyjnym. Migrena naprawdę potrafi wykluczyć z życia, nawet na kilka dni. Nierzadko zdarza się też, że silny ból głowy kończy się hospitalizacją.
– Migrena to coś więcej niż zwykły ból głowy. Charakteryzuje się napadowym występowaniem, czasami mogą towarzyszyć objawy neurologiczne. Z migreną łączą się także nudności, czasem wymioty oraz nadwrażliwość na światło, dźwięki lub zapachy. Z dietetycznego punktu widzenia jest tylko jeden produkt spożywczy, który działa zarówno profilaktycznie, jak i leczniczo w przypadku migren – jest nim woda. Bardzo często główną przyczyną – czy to migreny czy to zwykłego bólu głowy – jest zbyt małe nawodnienie organizmu lub zbyt duże stężenie substancji toksycznych w organizmie. Przepłukanie go wodą może pomóc – wyjaśnia Celina Kinicka, dietetyczka.
A co z jedzeniem? Okazuje się, że pewne grupy produktów żywnościowych mogą pomóc albo – wręcz przeciwnie – zaszkodzić.
Migrena – czego unikać?
Chociaż produkty, które mogą pogłębiać migrenę, są kwestią indywidualną, warto zapoznać się z poniższą listą. Czego unikać?
- alkoholu, który tylko chwilowo sprawi, że zapomnimy o narastającym bólu głowy, a dodatkowo jeszcze bardziej odwodni organizm,
- żywności przetworzonej pełnej sztucznych konserwantów, m.in. glutaminianu sodu,
- słodzików (lepiej sięgać po naturalne słodzidła, jak np. miód),
- wędlin, ale tylko tych zawierających związki zwane azotanami, które rozszerzają naczynia krwionośne w mózgu,
- produktów zawierających tyraminę (wino, dojrzewające sery) i kofeinę (kawa, herbata).
Migrena – co jeść?
Jeśli czujesz, że migrena zbliża się dużymi krokami, pij dużo wody. To pomoże oczyścić organizm. A co potem?
- jajka – zawarta w nich witamina B12 skutecznie zapobiega bólom głowy,
- imbir – pomoże nie tylko w migrenie, ale i w towarzyszących jej nudnościach,
- orzechy – pełne zdrowych tłuszczów i magnezu. Specjaliści dowiedli bowiem, że ból głowy często powodowany jest właśnie niedoborem magnezu.
Polecamy
„Owszem, dziś długość życia człowieka wzrasta, ale czy o taką jakość życia nam chodziło?” – pyta prof. Grzegorz Dworacki
Wygląda jak brokuł, w smaku jest dziką krzyżówką trzech warzyw. Bimi dostępne już w polskich sklepach
Dieta na zdrowe stawy – co jeść i suplementować, by cieszyć się ich sprawnością
Dieta dla dziecka. Co powinno znaleźć się w diecie maluchów?
się ten artykuł?