Czosnek to naturalny antybiotyk. W czym tkwi jego sekret?
Czosnek – o jego zaletach mówiono już w starożytności. W Egipcie spożywano go, by wzmacniał organizm. W Rzymie – by chronił skórę przed ukąszeniami. Z jego właściwości prozdrowotnych korzystali też Japończycy i Chińczycy, którzy już wtedy wiedzieli, że czosnek wspomaga trawienie. Czego jeszcze o nim nie wiesz?
Czosnek – naturalny antybiotyk
Lubisz czosnek? To świetnie się składa. Substancje zawarte w ząbkach nie zadziałają jednak tak mocno, jak powinny, gdy czosnek zostanie zgnieciony i wrzucony do gotującej się zupy czy do smażącego się sosu do makaronu. Najwięcej właściwości ma świeży czosnek, najlepiej świeżo zgnieciony, chociaż można go także pokroić na drobne kawałki i bez rozgryzania połknąć jak tabletki. Taki sposób również pomaga przy niewielkich infekcjach.
– Czy jest tak dobry jak antybiotyk? Antybiotyki zalecane przez lekarza są stosowane w o wiele większej dawce, mają więc o wiele większą siłę działania niż allicyna, którą można pozyskać z żywności czy z suplementów diety.
Należy też pamiętać, że nie ma takiego antybiotyku, który działałby na wszystkie rodzaje bakterii. Allicyna nie jest skuteczna dla wszystkich rodzajów. Przy pierwszych objawach infekcji warto sięgnąć do preparatów mniej ingerujących, by powstrzymać infekcję w zarodku, zamiast pozwolić jej się rozwinąć na dobre – mówi mgr Celina Kinicka, dietetyk Centrum Medycznego Damiana i ekspert MediDiety.
Czosnek – na co pomoże?
Czosnek to prawdziwe bogactwo witamin i składników mineralnych.
„W swoim składzie chemicznym czosnek zawiera lotne związki siarkowe i bakteriobójcze, olejki eteryczne, błonnik, cukry, organiczne związki siarki, takie jak alliina i skordynina A i B. Ponadto czosnek zawiera flawonoidy, flawony i witaminy z grupy B, związki śluzowe i sole mineralne, a wśród nich związki selenu, wapnia, fosforu, żelaza i magnezu oraz niewielkie ilości uranu. Liście czosnku zawierają prowitaminę A, witaminy B1, PP i C” – pisze dr hab. Wanda Karwowska z SGGW.
To naturalne lekarstwo na wiele dolegliwości. Hamuje rozwój miażdżycy, zapobiega zawałom i chorobom niedokrwiennym serca, a także obniża poziom cholesterolu i zwalcza nadciśnienie. Czosnek łagodzi objawy przeziębienia oraz leczy biegunkę. Spożywany regularnie oczyszcza organizm z toksyn i wzmacnia układ immunologiczny.
Czosnek – w suplementach
Nie dla ciebie zapach i smak czosnku? Nie musisz rezygnować z cennych substancji, które zawiera. Czosnek w sproszkowanej formie możesz znaleźć np. w suplementach diety.
– Substancją czynną w czosnku jest allina, która pod wpływem rozmiażdżania czosnku przechodzi w allicynę. To właśnie ta substancja wykazuje właściwości bakteriobójcze. W suplementach znajdujemy już wyselekcjonowaną samą allicynę, natomiast w czosnku znajdują się ponadto składniki mineralne, witaminy, olejki eteryczne.
Trzeba by spożyć około 5 g surowego czosnku, aby wywołać efekt bakteriobójczy. W suplementach (w zależności od preparatu) dawka substancji czynnej jest większa w porównaniu do surowego produktu. Czyli mniej tabletek trzeba spożyć, aby wywołać podobny efekt bakteriobójczy. Suplementy mają tę przewagę, że nie zawierają olejków eterycznych, nie trzeba ich także rozgryzać, a co za tym idzie nie pozostawiają specyficznego zapachu z ust, jaki jest po spożyciu surowego czosnku – mówi mgr Celina Kinicka, dietetyk Centrum Medycznego Damiana i ekspert MediDiety.
Polecamy
Na skórkach cytrusów są toksyczne substancje. Chemiczka: ludzie nie powinni ich jeść
Wygląda jak brokuł, w smaku jest dziką krzyżówką trzech warzyw. Bimi dostępne już w polskich sklepach
Glukozowa Królowa o popularnym napoju: „Nie ma pozytywnych skutków picia tego soku”
Przebadali pomidory z popularnych w Polsce dyskontów. „Mamy do czynienia z 'powracaniem’ w żywności pestycydów wycofanych z UE” – grzmią eksperci
się ten artykuł?