Przejdź do treści

Czarnuszka – czym jest i jakie ma właściwości?

Czarnuszka (źródło - istockphoto.com)
Czarnuszka (źródło - istockphoto.com)
Podoba Ci
się ten artykuł?

Czarnuszka to jedna z popularniejszych przypraw, która jest często używana i stosowana. Zwykle wybieramy ją do potraw i wypieków zw względu na jej właściwości smakowe jednak przyprawa posiada wiele korzystnych właściwości, które warto poznać i świadomie wykorzystywać. Czym zatem jest czarnuszka? Jakie ma właściwości?

Czym jest czarnuszka?

Czarnuszka to roślina znana od starożytności. Pochodzi ona z Azji. Jest to roślina z rodziny jaskrowatych. Posiada dwie funkcje — ozdobną i spożywczą. Czarnuszka jest zatem znana jako niebieskie kwiaty w ogródkach oraz jako czarne drobne ziarenka w branży żywnościowej. Nasiona są stosowane również w lecznictwie. Są one ukryte w mieszku rośliny. Z racji na ich czarny kolor i mały rozmiar, są też nazywane czarnym kminkiem i poniekąd go przypominają.

Jak działa czarnuszka? Korzyści

Działanie czarnuszki jest niezwykle pozytywne, korzystnie wpływa na nasze zdrowie i co jest potwierdzone przez liczne badania kliniczne. Dzieje się tak za sprawą jej właściwości. Zawiera liczne kwasy tłuszczowe, fitosterole, fosfolipidy, saponiny czy białka w postaci ośmiu typów aminokwasów. Czarnuszka ma właściwości antynowotworowe, antyoksydacyjne, antyzapalne i przeciwgrzybicze. Ziarno to wpływa pozytywnie na układ immunologiczny człowieka. Do licznych korzyści możemy zaliczyć obecność wielu witamin. Są to witaminy E, A, F, B1, B3, B6. Czarnuszka to też żelazo, magnez, wapń, potas, sód, selen czy cynk. Dzięki bardzo dużej ilości pozytywnych składników czarnuszka może działać jako element profilaktyki oraz leczenia pewnych dolegliwości.

Na co dobra jest czarnuszka?

Liczne korzystne właściwości czarnuszki działają pozytywnie na wiele elementów naszego organizmu. Pierwszym z nich jest obniżanie ciśnienia tętniczego. Jest zatem dobra dla osób, które mają problemy z nadciśnieniem. Drugą korzyścią jest regulowanie pracy trzustki i poziomu cukru we krwi, co oznacza, że jest korzystna też dla cukrzyków. Czarnuszka ma silne właściwości przeciwutleniające. Dzięki nim czarnuszka eliminuje wolne rodniki i zapobiega powstawaniu nowotworom. Działanie profilaktyczne w tym kierunku jest bardzo ważne. Czarnuszka korzystna jest na wiele innych dolegliwości takich jak alergie, osteoporoza, astma, anemia, kamienie nerkowe i zakażenia grzybicze. Kolejną płaszczyzną, na którą działa to ziarno jest skóra. Możemy używać jej, jeśli mamy problem z trądzikiem, poparzeniami słonecznymi, łuszczycą, łupieżem czy atopowym zapaleniem skóry. Dzięki wielu korzystnym składnikom czarnuszka obniża również poziom adrenaliny i kortyzolu. Wpływa to na nasz stres, a sama czarnuszka jest pomocna przy leczeniu np. depresji.

Czarnuszka jest też korzystna dla osób, które po prostu chcą się zdrowo odżywiać oraz chronić swój organizm. Ziarna działają ochronnie na nasz organizm i chronią nas przed wchłanianiem się toksyn. Pomagają się regenerować naszemu organizmowi i zwalczają stany zapalne.

Jak możemy stosować czarnuszkę?

Czarnuszkę stosować możemy na dwa, główne sposoby. Pierwszym nich jest spożywanie jej w postaci oleju. W celach leczniczych należy spożywać ją w formie dwóch łyżek dziennie. Drugą wersją czarnuszki są ziarna jako przyprawa. Najczęściej ziarenkami możemy posypywać wypieki np. bułki czy chleb, które wypiekamy samodzielnie lub kupować gotowe produkty z czarnuszką. Jako przyprawa jest też używana do mięs, sałatek, zup czy serów. Oprócz dwóch głównych metod stosowania czarnuszki istnieje też kilka innych produktów różnego rodzaju, w których jest ona obecna. Czarnuszkę możemy znaleźć m.in. w nalewkach czy naparach. Jest również dodawana do kosmetyków.

Interesującym sposobem może być posypywanie czarnuszką  wraz z sezamem kanapek lub tworzenie ze zmielonych ziaren przyprawy do past. Jeśli chcemy łączyć czarnuszkę z sosami, możemy stworzyć dressing do sałatki

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

Podoba Ci
się ten artykuł?