Curry to mieszanka najzdrowszych przypraw
Curry – najnowsze badania wskazują, że jest to najzdrowsza przyprawa. To mieszanka kurkumy, kminu, imbiru, pieprzu, czasem też czosnku. Udowodniono prozdrowotny wpływ curry na zdrowie. Wspomaga trawienie, zapewnia dobry stan jelit, poprawia funkcjonowanie mózgu, zapewnia ochronę centralnego systemu nerwowego przed zmianami związanymi z wiekiem, a także łagodzi stany zapalne w organizmie, które mogłyby prowadzić do rozwoju nowotworów. Jest uniwersalną mieszanką przypraw, która może uzupełniać danie lub stanowić dodatek, np. do piwa.
Curry oczami naukowców
Naukowcy z Colorado State University w swoich badaniach dowiedli, że mieszanka przypraw curry ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Badania wykazały, że regularne stosowanie tej mieszanki przypraw obniża poziom cholesterolu, wspierając zdrowie naczyń i serca. Zmniejsza także stężenia cukru we krwi. Ze względu na swoje właściwości mówi się, że curry to przyprawa, która przedłuża życie.
Curry – mieszanka przypraw
Curry jest mieszanką przypraw, w której skład wchodzi: imbir, kurkuma, kmin, pieprz a także czosnek.
Herbata z miodem, cytryną i imbirem? Słusznie, bo imbir ma działanie napotne i wspomagają trawienie. Olejek w nim zawarty pobudza wydzielanie śliny i soku żołądkowego, w konsekwencji działa rozkurczowo, a także leczy wzdęcia. Zalecany jest dla osób mających chorobę lokomocyjną, ponieważ skutecznie zwalcza mdłości.
Kurkuma działa toksycznie na komórki rakowe, dodatkowo nadaje daniu wyrazisty kolor. Przyprawa ta ułatwia trawienie białek i zapobiega tworzeniu się toksyn w organizmie człowieka.
Kolejną przyprawą wchodzącą w skład curry jest kmin rzymski, który zalecany jest szczególnie osobom mającym anemię i kobietom ciężarnym. Jest dobrym źródłem żelaza, działa przeciwzapalnie, moczopędnie i łagodzi bóle w okresie menstruacji.
Czy pieprz jest zdrowy?
Niezależnie od koloru, pieprz zawiera alkaloid o nazwie piperyna, która wzmaga wydzielanie soków trawiennych, ułatwiając tym proces trawienia. Pomaga także cierpiącym na zaparcia, nudności, wzdęcia i zatrucia pokarmowe. Pieprz rozgrzewa i dezynfekuje, ale też łagodzi gorączkę i przeziębienia. Stosowanie pieprzu polecane jest osobom odchudzającym się, ze względu na zawartą w piperynę, która ma wpływ na masę naszego ciała.
Curry – jak wykorzystać w kuchni?
W języku tamilskim słowo „kari” oznacza sos lub potrawę na kształt gulaszu. Brytyjscy kolonizatorzy, chcąc zabrać do domu smaki, zaczęli mielić przyprawy, którymi doprawiano kari. Tak powstała mieszanka przypraw, której właściwości są niedocenione w większości kuchni.
Curry jest uniwersalną przyprawą, którą można wykorzystywać nie tylko do doprawiania mięs, zup czy sałatek. Belgowie kolendrą doprawiają piwo witbier, a Niemcy solą – piwo pszeniczne Gose. Do piwa pszenicznego dodaje się czasem także pieprz.
Warto spróbować dań z wykorzystaniem curry, zwłaszcza jesienią, kiedy nasz układ odpornościowy potrzebuje wsparcia. Skorzystaj z naszego przepisu.
Opracowano na podstawie focus.pl
Podoba Ci się ten artykuł?
Polecamy
Boski nektar, owoc biblijnego drzewa i fenicka sól
Oliwna herbata, czarne złoto i „Cvijet Soli”
Aronia – poznaj polskie superfood. „To jeden z najzdrowszych owoców świata”
„Niedobór wapnia w diecie może mieć wpływ także na nasz nastrój…”. O ważnej roli wapnia dla organizmu, szczególnie w okresie ciąży, rozmawiamy z dietetyczką, specjalistką do spraw żywienia Agnieszką Piskałą-Topczewską
się ten artykuł?