Przejdź do treści

Pierzga pszczela – suplement diety stworzony przez pszczoły

Co to jest pierzga i jakie ma zastosowanie? Unsplash.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Pierzga pszczela jest pokarmem pszczół wytworzonym na bazie pyłu kwiatowego i miodu. Trudno przecenić jej prozdrowotny wpływ na organizm człowieka. Wszystko to zasługa zawartych w pierzdze soli mineralnych, witamin, białka oraz bakterii probiotycznych. Kiedy warto sięgnąć po pierzgę? W jaki sposób ją stosować? Czy pierzgę można przedawkować, a jeśli tak, to jak się to objawia? 

Czym jest i jak wygląda pierzga pszczela? 

Pierzga pszczela jest produktem, wytwarzanym z obnóża pyłkowego (grudek pyłku kwiatowego o ciemnobrązowym kolorze) i miodu. Stanowi też podstawowy pokarm pszczół i właśnie przez nie jest wytwarzana. Pszczoły transportują do ula zebrany pyłek kwiatowy, następnie umieszczają go w komórkach plastra miodowego. Jednak nie wypełniają ich po brzegi, lecz wyłącznie do trzech czwartych wysokości. To oczywiście nie jest przypadek. Pozostałą wolną część uzupełniają świeżym miodem. Aby jednak nie wypłynął, owady zalepiają otwór woskiem pszczelim. 

To, co dzieje się z powstałą mieszaniną, zasługuje na miano cudu natury. Otóż po zamknięciu komórek plastra miodu rozpoczyna się proces beztlenowej fermentacji prebiotyków. Wówczas bakterie Lactobacillus i Bifidobacterium wytwarzają kwas mlekowy. Działa on niczym konserwant, ponieważ obniża pH do poziomu 4,0-4,5 i tym samym zabezpiecza pierzgę przed zepsuciem. Gdy fermentacja zakończy się, gwałtownie spada też liczba bakterii, co sprawia, że pierzga nie ma już tak silnych prozdrowotnych właściwości.

Jakie są właściwości pierzgi pszczelej? 

Pierzga pszczela działa jak probiotyk przede wszystkim w okresie fermentacji. Na późniejszym etapie ograniczona zostaje liczebność populacji żywych bakterii. Nie można więc powiedzieć, że pierzga jest probiotykiem, jednak pozyskiwane z niej drobnoustroje Lactobacillus plantarum i Lactobacillus acidophilus po dodaniu do miodu i obnóża pyłkowego w tej samej ilości (proporcja 1:1) pozwalają stworzyć synbiotyk (połączenie bakterii i odżywki, na której mogą się namnażać), odbudowujący florę bakteryjną, redukujący poziom cholesterolu i wspierający odporność. 

Pierzga stanowi dla pszczół podstawowe źródło białka w diecie. Dodatkowo obfituje w tłuszcze, sole mineralne oraz witaminy. Z tych samych względów jest ceniona przez człowieka. Można ją kupić bezpośrednio z pasieki (od pszczelarza), w sklepie ze zdrową żywnością albo sięgnąć po suplementy diety z pierzgą w składzie. Mają postać gotowych do połknięcia kapsułek. 

Dlaczego warto stosować pierzgę? Przede wszystkim ze względu na: 

  • wspieranie odporności i regeneracji organizmu, 
  • wspomaganie łagodzenia skutków zmęczenia i pogorszonego samopoczucia, 
  • uzupełnianie w organizmie składników mineralnych i witamin, 
  • wspieranie pracy układu pokarmowego, 
  • wspomaganie zwalczania drobnoustrojów w przebiegu infekcji, 
  • działanie antyoksydacyjne.
pszczoła

Jak zażywać pierzgę pszczelą? 

Jeśli kupiłaś suchą pierzgę, umieść ją na 10 godzin w wodzie, aby zmiękła i wytworzyła mazistą substancję. W przypadku, gdy nie chcesz aż tyle czekać, zmiel grudki. Bez względu na to, w jakiej postaci zdecydujesz się stosować pierzgę, możesz dodać ją do jogurtu, smoothie czy owsianki. Nic też nie stoi też na przeszkodzie, aby pić ją z ciepłą wodą czy herbatą. Pamiętaj jednak, aby płyn nie miał temperatury wyższej niż 40 st. Celsjusza. W przeciwnym razie właściwości prozdrowotne pierzgi zostaną zniesione. 

Zalecana dzienna dawka suchej pierzgi dla osób dorosłych wynosi 10–20 g, a dla dzieci powyżej 3. roku życia 5–10 g. Jeśli natomiast zdecydujesz się sięgnąć po suplement diety w kapsułkach, zwróć uwagę na dawkowanie zalecone przez producenta na opakowaniu. Nie zalecamy przekraczać dziennej porcji. Większe spożycie pierzgi nie sprawi, że będzie ona działać efektywniej czy szybciej. Wręcz przeciwnie – mogą wystąpić dolegliwości gastryczne (biegunka, ból brzucha, wymioty), bóle głowy, a także rozdrażnienie i osłabienie. 

Stosowanie pierzgi jest szczególnie wskazane, gdy zbliża się jesień, a wraz z nią sezon zwiększonej zachorowalności. Produkt ten dzięki korzystnemu wpływowi na odporność wesprze twój organizm w zwalczaniu patogenów, a gdy choroba mimo wszystko się rozwinie, pomoże złagodzić jej przebieg i skróci czas trwania.

Apiterapia - co to jest i na jakie choroby może pomóc? Wyjaśnia naturopatka Joanna Brejecka-Pamungkas

Jak przechowywać pierzgę pszczelą? 

Aby pierzga pszczela zachowała jak najdłużej swoje cenne prozdrowotne właściwości, niezwykle istotne jest jej właściwe przechowywanie. Zamknij produkt w pojemniku (najlepiej z ciemnego szkła) i schowaj w zacienionym miejscu. Optymalna temperatura otoczenia wynosi do 18 st. Celsjusza. W czasie upalnego lata utrzymanie jej na takim poziomie może stanowić nie lada wyzwanie, nie przenoś jednak wówczas pojemnika do łazienki, gdzie, choć jest chłodno, wilgoć może doprowadzić do rozwoju pleśni. 

  

Bibliografia: 

  1. Hołderna-Kędzia E., Kędzia B, Synbiotyczne działanie produktów pszczelich wytwarzanych ze źródeł roślinnych, Postępy Fitoterapii 2021, 22(3), s. 189-195.  
  2. Kurek-Górecka A., Balwierz R., Dzierżewicz Z., Dietetyczne aspekty zastosowania pyłku pszczelego, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna 2017, 3, s. 191-200. 
  3. Majewska E., Kowalska J., Drużyńska B., Wołosiak R., Derewiak D., Ciecierska M., Wartość odżywcza i antyoksydacyjna produktów pszczelich, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna 2016, 3, s. 360-364. 
  4. Socha R., Habryka C., Juszczak L., Wpływ dodatku pierzgi na zawartość wybranych związków polifenolowych oraz aktywność przeciwutleniającą miodu, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2018, 25, 2(115), s. 108-119. 

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: