Przejdź do treści

Co to jest pierzga i jakie ma zastosowanie?

Co to jest pierzga i jakie ma zastosowanie?
Co to jest pierzga i jakie ma zastosowanie?
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Co na śniadanie? Energetyczna granola z marchewką
Jak obniżyć indeks glikemiczny diety? Podpowiada dietetyczka
Jak obniżyć indeks glikemiczny diety? Podpowiada dietetyczka
Czy jedzenie ma płeć? Dietetyczka Sylwia Maksym wyjaśnia
„Karmię piersią, jem zdrowo”. Książka, którą powinna przeczytać każda świeżo upieczona mama!
Chleb
Nadwrażliwość na gluten – sprawdź, czy to masz

Choć pierzga jest pokarmem pszczół, znalazła także zastosowanie dla człowieka. A wszystko dzięki jej drogocennym właściwościom, które pozytywnie wpływają na ludzki organizm. Co to jest pierzga? Jakie wykazuje właściwości prozdrowotne? Kiedy warto w nią zainwestować? Jakie daje efekty?

Co to jest pierzga?

Pierzga pszczela to nic innego jak pyłek kwiatowy, który został przetworzony w specjalny sposób przez pszczoły. W wyniku tego działania powstaje zbita masa, którą pszczelarz zbiera z ramek umieszczonych w ulach. Pierzgę od innych produktów pochodzenia pszczelego wyróżnia bogatszy skład, a także zdecydowanie łatwiejsza przyswajalność.

Pierzga składa się z miodu, śliny pszczół i pyłku kwiatowego. Zawiera mnóstwo witamin: A, z grupy B, C, PP, E, D, H, K, a także minerałów takich jak miedź, żelazo, sód, fosfor, potas. Jest też źródłem białka (choć w mniejszym stopniu niż pyłek) i aminokwasów. Oprócz tego składnikiem pierzgi jest mleczko pszczele, uznawane za eliksir młodości.

Pierzgę pszczelą można kupić bezpośrednio w gospodarstwie u pszczelarza lub w sklepach ze zdrową bądź ekologiczną żywnością. Ma postać ciemnobrązowych granulek ze złotym odcieniem, które są zamknięte w szczelnym słoiku. Chcąc zakupić pierzgę pszczelą, trzeba się liczyć po pierwsze z limitowaną ilością, a po drugie ze znacznie wyższą ceną, niż w przypadku miodu.

Pierzga pszczela — zastosowanie

Pierzga pszczela ma bardzo szerokie zastosowanie zarówno w leczeniu, jak i pielęgnacji ciała. Oto jak działa:

  • przyspiesza regenerację organizmu po zabiegach i operacjach,
  • wspiera organizm w stanach depresyjnych,
  • wzmacnia układ nerwowy,
  • regeneruje skórę,
  • wzmacnia system odpornościowy,
  • wspomaga kreatywne myślenie,
  • wspiera koncentrację i pamięć,
  • ma właściwości przeciwbakteryjne,
  • pobudza produkcję kolagenu,
  • poprawia jędrność skóry,
  • ma działanie nawilżające,
  • wspiera proces odtruwania wątroby,
  • neutralizuje dolegliwości układu pokarmowego, m.in. biegunki, zaparcia,
  • łagodzi reakcje alergiczne,
  • reguluje poziom cholesterolu.
  • ma korzystny wpływ na serce,
  • zawarte w niej antyoksydanty działają przeciwstarzeniowo.

Pierzga pszczela — przeciwwskazania

Mimo wszystkich swoich zalet pierzga może wywoływać reakcje alergiczne u osób, które są uczulone na produkty pszczele. Dodatkowo, jeśli po jej spożyciu pojawią się niepokojące objawy, co zdarza się niezwykle rzadko, konieczna jest konsultacja z lekarzem. Choć pierzgi pszczelej nie można przedawkować, to należy zdawać sobie sprawę z tego, że spożywana w dużej ilości prowadzi do wzrostu masy ciała. A wszystko dlatego, że zawiera bogaty w cukry miód.

Pierzga pszczela w codziennej diecie

Dawkowanie pierzgi do organizmu powinno wynosić 30-40 g dziennie. Jeszcze lepsze efekty stosowania tego pszczelego produktu można uzyskać po zalaniu porcji wodą i odstawieniu na kilka godzin. Najlepiej jest wykonać taką nalewkę wieczorem i pozostawić do rana, a następnie wypić na czczo. Oprócz tego można spożywać ją jako dodatek do jogurtu, owsianki, musli, czy herbaty. W postaci granulek jest dosyć twarda, a więc do codziennych posiłków czy koktajli warto ją wcześniej zmielić.

Dodatkowo pierzgę w warunkach domowych można też wykorzystać w pielęgnacji ciała i do wzmocnienia włosów oraz paznokci. Można ją wykorzystać we własnej roboty maseczkach na twarz lub ciało, czy też w płukankach na włosy. Na rynku dostępne są także naturalne kosmetyki, które w składzie mają pierzgę.

Dla kogo rekomendowana jest pierzga?

Każdej osobie, której zależy na dobrym samopoczuciu, zdrowiu i świetnej kondycji skóry. Dobroczynne właściwości pierzgi sprawiają, że jest ona nieocenionym naturalnym lekarstwem na mnóstwo dolegliwości, a także alternatywą dla sztucznych kosmetyków. O tym, że pierzga jest skuteczna i bezpieczna dowodzi fakt, że z roku na rok zainteresowanie nią i zapotrzebowanie rośnie, mimo wysokiej ceny, jaką trzeba zapłacić.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Wzmacniamy odporność po zimie. Sprawdzone sposoby, które pokochasz

miód

5 najlepszych zamienników cukru

Układ odpornościowy potrzebuje sprawnego napędu. Sylwia Majcher podpowiada, co jeść dla zdrowia

Zdrowo dopieprzone, czyli o tym, czym przyprawiać potrawy, by wspomóc organizm

7 zdrowotnych właściwości imbiru

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

Prof. Jacek M. Witkowski: Nasza odporność wcale nie pochodzi tylko z jelit

Czy to prawda, że domowy syrop z cebuli pomaga przy przeziębieniu?

Kobieta pije koktajl

Prosty i skuteczny przepis na koktajl na odporność

Superfoods na wzmocnienie odporności. Tę dziesiątkę wprowadź do swojej diety

Pierwszy urlop bez problemów żołądkowych, czyli moje wakacje z GUUT. Przetestowałam, bo każda z nas ma dobro w sobie!

Dzika róża – bogate w witaminę C remedium na infekcje. O jej właściwościach opowiada naturoterapeutka

Czosnek marynowany – właściwości. Przepis na czosnek w occie

tymianek

Top 7 ziół na poprawę odporności. Pomogą przegnać przeziębienie i zwalczyć infekcję

Indyjskie superfoods na zdrową jesień

Indyjskie superfoods na zdrową jesień

Jak wspierać układ odpornościowy? Dietetyczka Emilia Cesarek ma kilka rad

Czosnek w garnku

Co jeść, żeby wspomóc odporność? Wymieniają dietetycy z Czytamy Etykiety

„Odporność zaczyna się od jedzenia”. Magdalena Bajtlik radzi, jak wzmocnić swój organizm

Imbir i cytryna na talerzu

Czy kobieta w ciąży i w trakcie laktacji może jeść imbir? Specjaliści z profilu „Mama ma plan” odpowiadają

Woda z miodem i cytryną – remedium na wiele dolegliwości czy przereklamowany specyfik?

Poprawa odporności jesienią? Sprawdź, co nas wzmacnia

Poprawa odporności jesienią? Sprawdź, co nas wzmacnia

pelargonia afrykańska

Pelargonia afrykańska – jakie ma właściwości i zastosowanie?

Masło czosnkowe - przepis i pomysły na dania

Masło czosnkowe – jak zrobić i do czego dodawać?

Lecytyna sojowa (E322) - czym jest i gdzie się ją stosuje?

Lecytyna sojowa (E322) – czym jest i gdzie się ją stosuje?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

5 największych kuchennych mitów

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?