Przejdź do treści

Co to jest pierzga i jakie ma zastosowanie?

Co to jest pierzga i jakie ma zastosowanie?
Co to jest pierzga i jakie ma zastosowanie?
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Burgery z kalafiora z salsą paprykową
Burgery z kalafiora z salsą paprykową. Burgery z kalafiora z salsą paprykową. Wegetariańskie wspomnienie lata!
Picie naparu z mięty / unsplash.com
Pijesz napar z mięty na problemy z żołądkiem? Lekarka wyjaśnia, jak działa to na organizm
śniadanie
6 argumentów za tym, żeby jeść śniadanie
Miód gryczany – właściwości zdrowotne i zastosowanie
Śmietana w misce. Obok rozrzucone borówki
Czego nie powinna zawierać śmietana? Wyjaśniają dietetyczki z „Czytamy etykiety”

Choć pierzga jest pokarmem pszczół, znalazła także zastosowanie dla człowieka. A wszystko dzięki jej drogocennym właściwościom, które pozytywnie wpływają na ludzki organizm. Co to jest pierzga? Jakie wykazuje właściwości prozdrowotne? Kiedy warto w nią zainwestować? Jakie daje efekty?

Co to jest pierzga?

Pierzga pszczela to nic innego jak pyłek kwiatowy, który został przetworzony w specjalny sposób przez pszczoły. W wyniku tego działania powstaje zbita masa, którą pszczelarz zbiera z ramek umieszczonych w ulach. Pierzgę od innych produktów pochodzenia pszczelego wyróżnia bogatszy skład, a także zdecydowanie łatwiejsza przyswajalność.

Pierzga składa się z miodu, śliny pszczół i pyłku kwiatowego. Zawiera mnóstwo witamin: A, z grupy B, C, PP, E, D, H, K, a także minerałów takich jak miedź, żelazo, sód, fosfor, potas. Jest też źródłem białka (choć w mniejszym stopniu niż pyłek) i aminokwasów. Oprócz tego składnikiem pierzgi jest mleczko pszczele, uznawane za eliksir młodości.

Pierzgę pszczelą można kupić bezpośrednio w gospodarstwie u pszczelarza lub w sklepach ze zdrową bądź ekologiczną żywnością. Ma postać ciemnobrązowych granulek ze złotym odcieniem, które są zamknięte w szczelnym słoiku. Chcąc zakupić pierzgę pszczelą, trzeba się liczyć po pierwsze z limitowaną ilością, a po drugie ze znacznie wyższą ceną, niż w przypadku miodu.

Pierzga pszczela — zastosowanie

Pierzga pszczela ma bardzo szerokie zastosowanie zarówno w leczeniu, jak i pielęgnacji ciała. Oto jak działa:

  • przyspiesza regenerację organizmu po zabiegach i operacjach,
  • wspiera organizm w stanach depresyjnych,
  • wzmacnia układ nerwowy,
  • regeneruje skórę,
  • wzmacnia system odpornościowy,
  • wspomaga kreatywne myślenie,
  • wspiera koncentrację i pamięć,
  • ma właściwości przeciwbakteryjne,
  • pobudza produkcję kolagenu,
  • poprawia jędrność skóry,
  • ma działanie nawilżające,
  • wspiera proces odtruwania wątroby,
  • neutralizuje dolegliwości układu pokarmowego, m.in. biegunki, zaparcia,
  • łagodzi reakcje alergiczne,
  • reguluje poziom cholesterolu.
  • ma korzystny wpływ na serce,
  • zawarte w niej antyoksydanty działają przeciwstarzeniowo.

Pierzga pszczela — przeciwwskazania

Mimo wszystkich swoich zalet pierzga może wywoływać reakcje alergiczne u osób, które są uczulone na produkty pszczele. Dodatkowo, jeśli po jej spożyciu pojawią się niepokojące objawy, co zdarza się niezwykle rzadko, konieczna jest konsultacja z lekarzem. Choć pierzgi pszczelej nie można przedawkować, to należy zdawać sobie sprawę z tego, że spożywana w dużej ilości prowadzi do wzrostu masy ciała. A wszystko dlatego, że zawiera bogaty w cukry miód.

Pierzga pszczela w codziennej diecie

Dawkowanie pierzgi do organizmu powinno wynosić 30-40 g dziennie. Jeszcze lepsze efekty stosowania tego pszczelego produktu można uzyskać po zalaniu porcji wodą i odstawieniu na kilka godzin. Najlepiej jest wykonać taką nalewkę wieczorem i pozostawić do rana, a następnie wypić na czczo. Oprócz tego można spożywać ją jako dodatek do jogurtu, owsianki, musli, czy herbaty. W postaci granulek jest dosyć twarda, a więc do codziennych posiłków czy koktajli warto ją wcześniej zmielić.

Dodatkowo pierzgę w warunkach domowych można też wykorzystać w pielęgnacji ciała i do wzmocnienia włosów oraz paznokci. Można ją wykorzystać we własnej roboty maseczkach na twarz lub ciało, czy też w płukankach na włosy. Na rynku dostępne są także naturalne kosmetyki, które w składzie mają pierzgę.

Dla kogo rekomendowana jest pierzga?

Każdej osobie, której zależy na dobrym samopoczuciu, zdrowiu i świetnej kondycji skóry. Dobroczynne właściwości pierzgi sprawiają, że jest ona nieocenionym naturalnym lekarstwem na mnóstwo dolegliwości, a także alternatywą dla sztucznych kosmetyków. O tym, że pierzga jest skuteczna i bezpieczna dowodzi fakt, że z roku na rok zainteresowanie nią i zapotrzebowanie rośnie, mimo wysokiej ceny, jaką trzeba zapłacić.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Miód wielokwiatowy – właściwości. Na co pomaga miód?

Wzmocnij odporność przed jesienią. Sięgnij po produkty, które wspierają układ immunologiczny

Wzmacniamy odporność po zimie. Sprawdzone sposoby, które pokochasz

miód

5 najlepszych zamienników cukru

Układ odpornościowy potrzebuje sprawnego napędu. Sylwia Majcher podpowiada, co jeść dla zdrowia

Zdrowo dopieprzone, czyli o tym, czym przyprawiać potrawy, by wspomóc organizm

7 zdrowotnych właściwości imbiru

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

Prof. Jacek M. Witkowski: Nasza odporność wcale nie pochodzi tylko z jelit

Czy to prawda, że domowy syrop z cebuli pomaga przy przeziębieniu?

Kobieta pije koktajl

Prosty i skuteczny przepis na koktajl na odporność

Superfoods na wzmocnienie odporności. Tę dziesiątkę wprowadź do swojej diety

Dzika róża – bogate w witaminę C remedium na infekcje. O jej właściwościach opowiada naturoterapeutka

Czosnek marynowany – właściwości. Przepis na czosnek w occie

tymianek

Top 7 ziół na poprawę odporności. Pomogą przegnać przeziębienie i zwalczyć infekcję

Indyjskie superfoods na zdrową jesień

Indyjskie superfoods na zdrową jesień

Jak wspierać układ odpornościowy? Dietetyczka Emilia Cesarek ma kilka rad

Czosnek w garnku

Co jeść, żeby wspomóc odporność? Wymieniają dietetycy z Czytamy Etykiety

„Odporność zaczyna się od jedzenia”. Magdalena Bajtlik radzi, jak wzmocnić swój organizm

Imbir i cytryna na talerzu

Czy kobieta w ciąży i w trakcie laktacji może jeść imbir? Specjaliści z profilu „Mama ma plan” odpowiadają

Woda z miodem i cytryną – remedium na wiele dolegliwości czy przereklamowany specyfik?

Poprawa odporności jesienią? Sprawdź, co nas wzmacnia

Poprawa odporności jesienią? Sprawdź, co nas wzmacnia

pelargonia afrykańska

Pelargonia afrykańska – jakie ma właściwości i zastosowanie?

Masło czosnkowe - przepis i pomysły na dania

Masło czosnkowe – jak zrobić i do czego dodawać?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 przepisów dla miłośników awokado

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania