Przejdź do treści

Co jeść, by obniżyć poziom cholesterolu we krwi? Okazuje się, że nie wiemy wszystkiego

istockphoto.com
istockphoto.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Masz insulinooporność? Sprawdź, jakie owoce możesz jeść, a jakich unikać
Detoksowa zupa miso z warzywami – Japończycy wiedzą co dobre. Spróbuj i ty!
zielone warzywa
Co i w jakiej ilości jeść, żeby nasz mózg lepiej funkcjonował? Psychodietetyk Michał Choroszyński wyjaśnia podstawy diety MIND
Kiszonki – prawdziwa bomba dobroczynnych składników. Sprawdź, co warto ukisić
6 produktów lepszych dla zdrowia kobiet niż superfoods

Większość z nas zdaje sobie sprawę z tego, że styl życia przekłada się na poziom cholesterolu we krwi. 16 proc. badanych uważa, że na jego stężenie nie mają wpływu fast food, słodycze i stres. To pokazuje, że chociaż poziom naszej świadomości żywieniowej rośnie, może być jeszcze lepiej. Jak to w końcu jest z tym cholesterolem? Zapytałam mgr inż. Paulę Nagel, specjalistkę ds. żywienia z Instytutu Żywności i Żywienia.

Cały ten cholesterol…

Nasz organizm samoczynnie wytwarza cholesterol pokarmowy, dlatego też nie ma potrzeby ciągłego jego uzupełniania z pożywienia. Nie oznacza to jednak, że nie jest on potrzebny.

– Cholesterol jest niezbędny do współtworzenia błon komórkowych w organizmie czy w syntezie hormonów steroidowych. Jest również prekursorem witaminy D oraz kwasów żółciowych. Problemem w temacie cholesterolu jest natomiast fakt, że jego źródłem jest wiele produktów żywnościowych, które są łatwodostępne i od lat dominują w diecie Polaków. Cholesterol znajduje się w jajach, mięsie, mleku oraz wszelkich podrobach mięsnych.

Nieprawidłowy sposób żywienia związany jest głównie z nadmierną podażą tłuszczów pochodzenia zwierzęcego – zawierających w swym składzie nadmiar szkodliwych nasyconych kwasów tłuszczowych i właśnie cholesterolu. Nic dziwnego, że lubimy tłuste jedzenie. Tłuszcz to w końcu nośnik smaku, jednak nie należy zapominać, że nadmiar takiego pożywienia sprzyjać może wielu patologiom zdrowotnym, np. miażdżycy tętnic – wyjaśnia mgr inż. Paula Nagel.

Unsplash

Jak działa cholesterol?

Głównym nośnikiem cholesterolu są lipoproteiny LDL (czyli lipoproteiny o niskiej gęstości). Potocznie nazywamy je „złym cholesterolem”.

– Wysokie spożycie produktów bogatych w cholesterol powoduje nadmierne zwiększanie się ilości cholesterolu w wątrobie. Dochodzi tam do zjawiska tzw. sprzężenia zwrotnego i objawia się to ograniczeniem naturalnej produkcji tego związku oraz receptorów dla cząsteczek lipoprotein LDL. Nadprodukcja receptorów dla lipoprotein LDL w wątrobie aktywuje szybkie łączenie się cząsteczek LDL. Dochodzi wtedy do zjawiska spadku LDL.

Nadmiar cholesterolu w komórkach wątroby powoduje, że ilość receptorów dla LDL spada, ale wtedy stężenie „złego cholesterolu” LDL we krwi wzrasta. W tym mechanizmie dochodzi do odkładania się cholesterolu we włóknach mięśni gładkich ścian tętnic – wyjaśnia specjalistka.

Unsplash.com

Co jeść, by obniżyć poziom cholesterolu we krwi?

Europejskie Towarzystwo Kardiologiczne zaleca, aby spożycie cholesterolu w diecie nie przekraczało >300 mg/dzień. Najlepszym sposobem regulacji poziomu lipidów we krwi jest zmiana stylu życia i modyfikacja dotychczasowego jadłospisu. Od czego zacząć?

– Zaleca się ograniczenie spożywania produktów pochodzenia zwierzęcego, które są źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych i zastąpienie ich tłuszczami roślinnymi, np. oliwą z oliwek, olejem rzepakowym, olejem lnianym. Należy pamiętać, że olej kokosowy i palmowy mimo, że należą do olejów roślinnych zawierają duże ilości nasyconych kwasów tłuszczowych (olej kokosowy nawet 80 proc.!), stąd też powinny być ograniczane w diecie.

W profilaktyce miażdżycy dominować powinny produkty z pełnego ziarna, różnokolorowe warzywa i owoce, ryby, tłuszcze roślinne, orzechy, nasiona roślin strączkowych, chude mleko i produkty mleczne.

Do smarowania pieczywa warto stosować margaryny miękkie (kubkowe) na rzecz masła, ponieważ obecne, dostępne na rynku zawierają bardzo małe ilości nasyconych kwasów tłuszczowych i tłuszczów trans, które są udokumentowanymi czynnikami ryzyka rozwoju chorób sercowo-naczyniowych – dodaje mgr inż. Paula Nagel.

schabowy

Co wiemy o cholesterolu?

W lipcu 2019 roku na reprezentatywnej próbie 1630 dorosłych Polaków przeprowadzono badanie SW Research na zlecenie Z.T. Kruszwica. Co z niego wynika? Niemal połowa badanych sądzi, że wypoczynek na świeżym powietrzu oraz odpowiednia jakość i długość snu nie wpływają na poziom cholesterolu. Co czwarty ankietowany uważa, że na wzrost cholesterolu nie przekłada się także stres.
Spora część ankietowanych jest też zdania, że cholesterol nie ma nic wspólnego ze spożywaniem fast foodów czy słodyczy. To błędne odpowiedzi. Musimy zmienić myślenie.

Rezygnacja z fast foodów i słodyczy to dobre rozwiązanie. Już samo zmodyfikowanie jadłospisu może obniżyć poziom cholesterolu nawet o 1/5. A obniżony cholesterol to zmniejszone ryzyko wystąpienia zawału serca i udaru mózgu.

Nasze teksty zawsze konsultujemy z najlepszymi specjalistami

Paula Nagel
mgr inż. Paula Nagel
specjalistka ds. żywienia

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Jedzenie, które leczy. Sprawdź, czego nie wiesz o żywności funkcjonalnej

Margaryna czy masło na cholesterol? Skład margaryny

Masz wysoki cholesterol i zastanawiasz się, czy możesz jeść ser? Znamy odpowiedź

Tłuszcz i cholesterol naprawdę są takie groźne? Rozprawiamy się z mitami

Chcesz obniżyć cholesterol? Sięgnij po te produkty

Kobieta wybiera dietę miażdżycową

Miażdżyca – jakie są przyczyny, objawy, jak wygląda leczenie i dieta

Oliwa z oliwek / istock

Na czym smażyć? Na oliwie! Dietetycy z „Dietetyki nie na żarty” wyjaśniają dlaczego

Dobry cholesterol nie jest zły!

Dobry cholesterol nie jest zły! Sprawdź, dlaczego powinnaś zadbać o jego odpowiedni poziom

Cholesterol w diecie / istock

Po co nam cholesterol? Dietetyczka Zofia Suszka wyjaśnia, czy jest on nam potrzebny do życia

Głóg, krzew

Głóg – sprawdź jego działanie i właściwości

Cholesterol w jajkach / istock

Cholesterol – obalamy mity

Kawa / istockphoto.com

Kawa i cholesterol. Koniec z espresso i „sypaną”?

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol

jajka

Cholesterol – wróg czy przyjaciel? Jak interpretować wyniki i jakie wartości są właściwe?

Im mniej, tym lepiej – czego zdrowa dieta zawierać nie powinna

Z cholesterolem walcz dietą

Z cholesterolem walcz dietą

Unsplash

Czego nie wiesz o cholesterolu?

Chcesz obniżyć poziom złego cholesterolu? Pokochaj białe owoce i warzywa!

Unsplash

Podwyższony cholesterol? Włącz do diety te rośliny!

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

Dieta na cholesterol

Czy grozi ci wysoki cholesterol?

Zamiana cukrów – sposób na zdrowsze serce

Co cholesterol robi z twoim mózgiem?

Co cholesterol robi z twoim mózgiem?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

chleb

Jedzenie, które udaje zdrowe. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów

Jesz błonnik, ruszasz się i pijesz dużo wody, a mimo to cierpisz na zaparcia? Powody mogą być mniej oczywiste

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Sposoby na wzdęcia

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na czym rosną banany i jakie są ich wartości odżywcze?

Na czym rosną banany i jakie są ich wartości odżywcze?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

5 największych kuchennych mitów

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?