Co jeść, by naczynia krwionośne i serce były w dobrym stanie?
Siemię lniane, jagody, oliwa i olej rzepakowy, orzechy, imbir. Co łączy te produkty? Spożywane regularnie pozytywnie wpływają na układ krążenia – wzmacniają naczynia krwionośne i sprawiają, że serce bije jak dzwon! Co jest w nich takiego cennego? I co jeszcze warto jeść, by serce było w dobrym stanie? Mamy odpowiedź dietetyczki.
Dieta dobra dla serca okiem eksperta
– Dla naczyń krwionośnych ważne są przede wszystkim antyoksydanty występujące w diecie, w tym także witaminy oraz minerały wykazujące właściwości antyoksydacyjne – witamina C, witamina E, NNKT (egzogenne kwasy tłuszczowe), selen, błonnik pokarmowy.
A z produktów, zaleca się wszystkie warzywa i owoce o jak najciemniejszych barwach. Im ciemniejsza barwa, tym dany produkt zawiera więcej cennych antyoksydantów. Jeśli chodzi o oleje, to tylko oliwa, rzepakowy i olej lniany. Polecam także (oprócz tych niżej wymienianych produktów) kapustę, brukselkę, brokuła, bakłażana, truskawki, maliny, borówki – wyjaśnia Celina Kinicka, dietetyczka z Centrum Medycznego Damiana.
Co jeszcze jeść, by naczynia krwionośne i serce były w dobrym stanie?
Siemię lniane
Siemię lniane to prawdziwe superfoods. W łyżce nasionek znajdziemy błonnik, lignany, zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3, sterole roślinne, aminokwasy oraz bogactwo witamin i składników mineralnych. Mowa tutaj o magnezie, potasie, wapniu, manganie, cynku, miedzi i selenie oraz witaminach: C, E, K oraz tych z grupy B.
Dlaczego siemię lniane ma dobry wpływ na serce? Dzięki zawartym w ziarenkach kwasach alfa-linolenowych, które zmniejszają napięcie ścianek naczyń krwionośnych. Siemię lniane spożywane regularnie (zarówno dodawane do potraw, jak i po prostu zmieszane z wodą) obniża także poziom cholesterolu.
Jagody
Co jeszcze lubi nasze serce? Jagody pełne antyoksydantów, które hamują procesy starzenia się naszego organizmu. Ponadto, jagody to źródło witamin (A, B, C, PP) oraz składników mineralnych (cynku, miedzi, selenu i manganu). W tych owocach znajdziemy też sporo błonnika, który przyczynia się do usuwania cholesterolu z przewodu pokarmowego. Dzięki temu nie trafia on do naczyń krwionośnych.
Oliwa
Dla naszego serca i układu krwionośnego dobre będzie także używanie oliwy z oliwek. Zawarta w niej oleaceina przeciwdziała pękaniu blaszki miażdżycowej, co może zapobiegać zawałowi serca. Udowodnili to naukowcy z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego! Według badaczy, codzienne spożywanie 40 mililitrów oliwy obniża śmiertelność z powodu chorób serca o 40 proc.
Orzechy
W diecie każdej z nas powinny znaleźć się także orzechy, szczególnie te włoskie. Naukowcy z Penn State University udowodnili bowiem, że spożycie garści orzechów dziennie poprawia funkcjonowanie układu krążenia. Orzechy włoskie, ze względu na zawarte w nich kwasy tłuszczowe omega-3 oraz bogactwo witaminy E, uelastyczniają naczynia krwionośne.
Imbir
Czy wiesz, że imbir korzystnie wpływa na serce? Już niewielki plaster korzenia imbiru zawiera witaminę A, E, K i te z grupy B oraz składniki mineralne: potas, wapń, fosfor i żelazo. To jednak nie wszystkie zalety.
Imbir słynie z olejków eterycznych i żywic, które wykazują działanie przeciwzapalne i antybakteryjne. Zmniejsza też lepkość krwi, co w efekcie obniża ciśnienie tętnicze i stężenie cholesterolu. Jest więc bardzo dobry dla serca!
Zobacz także
„Pierwszą pomoc trzeba przećwiczyć. To tak jak z prawem jazdy – nie wystarczy zdać testów teoretycznych, trzeba wykazać się umiejętnościami jazdy”. O tym, dlaczego coraz więcej Polaków chce pomagać, opowiada ratownik medyczny Adrian Zadorecki
„Jeśli jest godzina 13, masz już za sobą dwie filiżanki kawy i czekasz aż twoja herbata wystygnie, to sygnał, że przesadzasz”. O tym, jaka jest bezpieczna dawka kawy, mówi internistka
Polecamy
Kurkumina: przeciwzapalne źródło mocy
Serce nie lubi niskich temperatur. Kardiolog wyjaśnia, dlaczego tak się dzieje
Dlaczego w poniedziałki ryzyko zawału jest największe? Tłumaczy kardiolog
Co to jest stres oksydacyjny? Wolne rodniki to wrogowie i sprzymierzeńcy
się ten artykuł?