„Ciąg może trwać tygodniami lub nawet miesiącami”. Psychodietetyk opisuje mechanizm działania… cukru
„Opinie, którymi dzieliły się ze mną niektóre osoby, były naprawdę poruszające. Opisywały dokładnie, że bez cukru czuły się jak narkoman na odwyku” – pisze Mikołaj Choroszyński, psychodietetyk. W swoim nowym poście na Instagramie ekspert wyjaśnia, co niszczy nadmiar cukru w diecie.
Co niszczy nadmiar cukru w diecie?
Mikołaj Choroszyński odpowiada na to pytanie. Nadmiar cukru w diecie niszczy nasz mózg, serce, oczy, wątrobę, stopy, nerki, jelito cienkie, jelito grube, tętnice i żyły, trzustkę oraz cały układ krwionośny i nerwowy.
Psychodietetyk dodaje, że na całym świecie istnieją ograniczenia na dzienną ilość cukru.
„Część osób jest w stanie powstrzymać się od cukru, zrobić sobie cukrowy detoks. Jednak później, jeśli chociaż kęs słodkiego pojawia się w ich diecie, wpadają w ciąg, który może trwać tygodniami lub nawet miesiącami. Zupełnie jak alkoholik po pierwszej lampce czy kieliszku” – pisze Mikołaj Choroszyński.
I wyjaśnia, że w swojej pracy spotkał się z przypadkami osób, które w takim ciągu potrafią od rana do wieczora jeść same słodycze:
„Dziennie kilka tabliczek czekolady i jakieś ciasteczka, nie jedząc żywności konwencjonalnej. Żadnej kanapki, żadnego warzywa, nic.”
Co robi z nami cukier?
Psychodietetyk tłumaczy, że cukier bardzo silnie oddziałuje na mechanizmy nagrody, więc wydziela produkcję dopaminy – ważnego neurotransmitera, który odpowiada za utrzymanie naszej motywacji. System ten jest również zaangażowany w powstawanie uzależnienia.
„Dostarczając substancję psychoaktywną, wyzwala się całą kaskadę endorfin dających nam niesamowite uczucie przyjemności. Jednak z czasem układ nerwowy staje się odporny, więc dawka zaczyna wzrastać, aby dać ten sam poziom przyjemności, czyli mamy tutaj znowu bliźniaczy mechanizm jak w przypadku uzależnienia od innych substancji” – dodaje psychodietetyk.
Cukier przyczynia się do rozwoju insulinooporności, która w najbliższych latach może dotykać nawet 70 proc. społeczeństwa.
Rozwiń„Nieleczona insulinooporność w przeciągu 10-20 lat może zamienić się w pełnowymiarową cukrzycę drugiego typu oraz szereg chorób metabolicznych niezwykle niebezpiecznych dla zdrowia. Jest to istotne szczególnie teraz podczas pandemii, większość osób z grupy ryzyka to osoby z chorobami metabolicznymi” – tłumaczy Mikołaj Choroszyński.
Mikołaj Choroszyński – kim jest?
Dietetyk, psychodietetyk, badacz, wykładowca akademicki i autor bestsellerowych publikacji poświęconych odżywianiu. Inicjator badań z zakresu prewencji chorób neurodegeneracyjnych za pomocą diety (w tym choroby Alzheimera), członek Polskiego Stowarzyszenia Pomocy Osobom z Chorobą Alzheimera oraz Polskiego Towarzystwa Medycyny Stylu Życia.
Zawodowo specjalizuje się w dietach przeznaczonych dla osób w różnym wieku z chorobami współistniejącymi, jak nadciśnienie tętnicze, hipercholesterolemia, insulinooporność, cukrzyca, otyłość, choroby tarczycy, choroby autoimmunologiczne oraz neurodegeneracyjne.
Aktywny w mediach społecznościowych. Obecnie jego profil na Instagramie obserwuje niemal 3 tys. osób.
Zobacz także
„Miałam łzy w oczach, kiedy rozmiarówka kończyła się na L, a ja nosiłam XXL. Do tego doprowadziłam się poprzez zajadanie smutków słodyczami” – mówi Jessica Meinhard
„Jesteśmy w światowej czołówce, jeśli chodzi o spożywanie cukru. Jesteśmy jedną z najszybciej tyjących narodowości na świecie!” – mówi Agnieszka Wiśniewska
„Dziecko ważące 15 kg przekracza dopuszczalną dzienną dawkę E476 (czyli polirycynooleinianu poliglicerolu) już po zjedzeniu 2 kostek czekolady” – mówi Katarzyna Rada, właścicielka serwisu Czytaj Skład
Polecamy
Zajadasz smutki słodyczami? To błędne koło, które może prowadzić do depresji
Glukozowa Królowa o popularnym napoju: „Nie ma pozytywnych skutków picia tego soku”
HELLO ZDROWIE ROZMOWY: Insulinooporność, czyli „znak ostrzegawczy, światełko w tunelu i czas, żeby coś zmienić”
Polski deser najlepszym na świecie. Czym zaskarbił sobie serca krytyków?
się ten artykuł?