Chrom organiczny – jego rola w organizmie człowieka
Chrom to bardzo ważny mikroelement odpowiedzialny m.in. za prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Jakie są najważniejsze właściwości? Dlaczego tabletki z chromem są popularne wśród osób z nadwagą?
Chrom organiczny – czym jest?
Chrom (Chromium) występuje w naszych organizmach w ilości ok. 6 mg. Jego ilości są śladowe, ale jego rola jest bardzo ważna (bierze udział w wielu ważnych procesach przemiany materii).
Do najważniejszych funkcji chromu w naszym organizmie należy pobudzanie trzustki do produkcji insuliny i uczestnictwo w przemianie węglowodanów i białek.
Chrom organiczny – naturalny, znaleźć można w produktach pochodzenia zwierzęcego oraz roślinnego.
Właściwości chromu organicznego
W latach 60. XX wieku wykazano, że chrom ma wiele ważnych właściwości niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.
Pomaga utrzymać prawidłowy poziom glukozy we krwi. Dodatkowo dochodzi do lepszego wykorzystania insuliny przez nasz organizm (zachowujemy prawidłowe stężenie glukozy we krwi).
Suplementacja chromem organicznym u osób z cukrzycą typu 2 obniża poziom glukozy na czczo.
Chrom stosowany jest przy leczeniu cukrzycy i hipoglikemii.
UWAGA: Bez wiedzy lekarza nie można stosować suplementacji chromem.
Chrom jest bardzo dobry przy odchudzaniu. Regulacja poziomu glukozy we krwi ma znaczący wpływ na naszą wagę. Cukier utrzymuje się na stabilnym poziomie i nie miewamy nagłych ataków głodu. Nasza ochota na słodycze jest o wiele mniejsza.
Chrom wpływa na szybszą przemianę materii i ułatwia utratę tkanki tłuszczowej.
Sam chrom nie będzie odpowiedzialny za zgubienie nadwagi. Suplementację należy połączyć ze zdrową dietą, aktywnością fizyczną i zdrowymi witaminami. Sama suplementacja chromem nic nam nie da.
Chrom organiczny sprzyja obniżeniu stężenia cholesterolu LDL i podwyższeniu cholesterolu HDL we krwi. Wpływa na syntezę kwasów tłuszczowych oraz transport aminokwasów do komórek.
Osoby stosujące suplementację chromem naturalnym znajdują się w grupie niskiego ryzyka zachorowania na:
- Zawał serca;
- Udar mózgu;
- Chorobę niedokrwienną serca;
- Miażdżycę.
Chrom odpowiedzialny jest za ograniczenie wydalania wapnia z naszego organizmu wraz z moczem (ryzyko zachorowania na osteoporozę jest mniejsze, co jest bardzo ważne w szczególności dla kobiet znajdujących się w okresie menopauzy).
Niedobór chromu organicznego
Współczesna dieta uboga jest w składniki zawierające chrom organiczny (dlatego też wiele osób boryka się z jego niedoborem w swoim organizmie).
Do najczęstszych objawów niedoboru należy:
- Niepokój;
- Zmęczenie;
- Większa drażliwość;
- Bóle głowy;
- Nudności;
- Spadek nastroju;
- Wzrost poziomu cholesterolu;
- Wzrost cukru we krwi;
- Częstsze sięganie po alkohol oraz słodkie łakocie.
Osoby uprawiające sport, pracujące fizycznie, będące na diecie wysoko cukrowej, intensywnie odchudzające się, nadużywające alkoholu oraz ze schorzeniami nerek oraz układu pokarmowego. mają większe zapotrzebowanie na chrom.
Nadmiar chromu organicznego
Chrom organiczny pochodzący z pożywienia nie wpływa negatywnie na stan naszego zdrowia. Suplementacja tym pierwiastkiem może w nadmiarze wpłynąć negatywnie na nasze DNA.
Źródła chromu organicznego
W produktach pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego można znaleźć niewielkie jego ilości. Jeżeli zależy nam na naturalnej suplementacji w pożywieniu powinny zagościć takie produkty, jak:
- Drożdże;
- Jaja;
- Gotowana wołowina;
- Chude mięso;
- Ryby i owoce morza;
- Orzechy brazylijskie;
- Produkty zbożowe pełnoziarniste;
- Jabłka;
- Brokuły;
- Kiełki pszenicy;
- Groszek zielony;
- Sałata;
- Karczochy;
- Szparagi.
się ten artykuł?