Chlorella – właściwości, efekty, dawkowanie
Chlorella i spirulina to algi wyróżniające się wysoką zawartością związków odżywczych. Właściwości prozdrowotne chlorelli wynikają przede wszystkim z wysokiej zawartości chlorofilu, witaminy D, a także bogatego zestawu aminokwasów oraz witamin z grupy B. Jaka jest najlepsza chlorella, jak ją stosować i czy możliwe jest wystąpienie działań niepożądanych? Na te i inne pytania odpowiadamy w artykule.
Co to jest chlorella?
Chlorella to alga z rodziny zielenic. Ten mikroskopijny, jednokomórkowy organizm nie jest dostrzegalny gołym okiem. Chlorella pyrenoidosa oraz Chlorella vulgaris występuje zarówno w wodach słonych, jak i słodkich. Tym, co najbardziej wyróżnia chlorellę jest bardzo wysoka zawartość chlorofilu – zielonego barwnika roślin odpowiadającego za zjawisko fotosyntezy, w którym rośliny produkują węglowodany i tlen. Ten zielony barwnik wykazuje dobroczynny wpływ na organizm człowieka. Może wspomagać procesy regeneracyjne, działać przeciwzapalnie, bakteriobójczo, może nawet chronić przed nowotworzeniem. Chlorofil to oczywiście nie jedyny cenny składnik zawarty w chlorelli.
Alga stanowi bogate źródło kilkudziesięciu związków potrzebnych organizmowi człowieka. Wymienić należy przede wszystkim witaminy i składniki mineralne, które są najliczniej reprezentowane przez:
- cynk,
- magnez,
- mangan,
- selen,
- jod,
- żelazo,
- potas,
- witaminy z grupy B,
- witamina E,
- witamina A,
- witamina C.
Na tym nie koniec – chlorella zawiera ponadto mnóstwo antyoksydantów, kwasów nukleinowych i enzymów. Równie imponująca jest zawartość takich makroskładników jak białko czy kwasy tłuszczowe. Chlorella zawiera kwasy tłuszczowe omega 3, a także pełnowartościowe białko. Zawartość białka w chlorelli jest bardzo wysoka i sięga 58 g na 100 g algi. A co najważniejsze – jest to białko zawierające wszystkie aminokwasy potrzebne człowiekowi do prawidłowego funkcjonowania. Ponadto chlorella zawiera aż 30 proc. błonnika. Nie dziwi zatem, że alga ta zyskała miano superfood.
Chlorella czy spirulina – którą algę wybrać?
Zarówno chlorella, jak i spirulina to algi o wysokiej zawartości związków odżywczych. Bardzo często traktowane są jako ten sam produkt, choć występuje między nimi kilka różnic. Spirulina to wielokomórkowy organizm zawierający w swoim składzie fikocyjaninę, czyli niebiesko-zielony barwnik, a chlorella to alga jednokomórkowa, w której dominuje chlorofil. Ich cechy wspólne to wysoka zawartość białka, licznych witamin i składników mineralnych, antyoksydantów, a także kwasów tłuszczowych. Spirulina dodatkowo posiada sporo kwasu gamma-linolenowego GLA i ma nieco więcej białka niż chlorella. Z kolei chlorella cechuje się wyższą zawartością błonnika, kwasów omega 3, żelaza czy magnezu. Trudno zatem jednoznacznie udzielić odpowiedzi na pytanie: chlorella czy spirulina – co lepsze? Każda z alg może posłużyć jako cenne uzupełnienie diety w związki odżywcze.
Chlorella – właściwości prozdrowotne
Z racji wysokiej zawartości związków aktywnych, działanie algi na organizm jest bardzo korzystne. Dzięki chlorofilowi chlorella wykazuje właściwości detoksykujące. Może wiązać i ułatwiać usuwanie z organizmu metali ciężkich, wspomaga detoksykującą pracę wątroby, może redukować poziom etanolu we krwi po spożyciu alkoholu. Jak wtedy działa chlorella? Objawy oczyszczania to przejściowe bóle głowy, ospałość i zmęczenie, a także pogorszenie wyglądu skóry.
Chlorella bio może wykazywać działanie przeciwnowotworowe – jako silny antyoksydant, chlorella proszek i tabletki mogą ograniczać powstanie mutacji w DNA, prowadzących do nowotworzenia. Z racji wysokiej zawartości żelaza, chlorella może redukować ryzyko rozwoju anemii lub wspomagać jej leczenie. Z tego względu po chlorellę mogą sięgać sportowcy, kobiety o obfitych miesiączkach czy kobiety w ciąży oraz karmiące piersią.
Chlorella (tabletki czy proszek) to suplement doskonały dla sportowców – osoby aktywne wykazują zwiększone zapotrzebowanie na białko, witaminy i składniki mineralne. Podobnie wegetarianie i weganie, a także osoby na diecie odchudzającej – dla nich dodatek chlorelli do codziennej diety to idealne rozwiązanie. Chlorella czy spirulina na odchudzanie działają nie tylko na drodze wzbogacenia diety – błonnik usprawnia trawienie i ogranicza wchłanianie glukozy z przewodu pokarmowego.
Jak jeszcze na organizm wpływa chlorella? Efekty jej stosowania to normalizacja lipidogramu, obniżenie poziomu trójglicerydów i cholesterolu, co przekłada się na zmniejszenie ryzyka sercowego. A dzięki normalizowaniu poziomu glukozy we krwi, chlorella może ograniczyć ryzyko rozwoju insulinooporności czy cukrzycy typu 2.
Spirulina i chlorella – kto może sięgać po algi?
Chlorella tabletki oraz proszek to bezpieczny suplement diety, który może być stosowany przez każdego, kto chce wspomóc codzienne funkcjonowanie organizmu. Z racji tego, jak dobrze chlorella jest tolerowana przez organizm, skutki uboczne dotyczą głównie przejściowych objawów oczyszczania organizmu z toksyn. Chlorella powinna wzbudzić zainteresowanie przede wszystkim u:
- osób prowadzących aktywny tryb życia,
- osób na diecie odchudzającej,
- narażonych na zanieczyszczenia środowiskowe, w tym metale ciężkie,
- kobiet w ciąży,
- osób cierpiących na anemię lub narażonych na rozwój niedokrwistości,
- osób narażonych na cukrzycę czy choroby serca.
Chlorella – dawkowanie, jak długo stosować chlorellę?
Jaka najlepsza chlorella jest dostępna na rynku? Zarówno chlorella w proszku, jak i tabletkach powinna zawierać algę z rozerwanymi ścianami komórkowymi – taka postać jest znacznie lepiej przyswajalna. Ponadto należy zwrócić uwagę na to, aby preparat został przebadany w kierunku obecności zanieczyszczeń środowiskowych, np. metali ciężkich.
Gdzie kupić chlorellę? Preparaty dostępne są w aptekach, sklepach ze zdrową żywnością – zarówno stacjonarnych, jak i internetowych. Jak przyjmować chlorellę i ile czasu brać suplement diety? Zalecane dawkowanie to od trzech do pięciu gramów dziennie, a czas stosowania preparatu to dwa miesiące – po tym czasie wskazana jest przerwa.
Bibliografia:
- Czerpak R., Jabłońska-Tyrpuć A., Pietryczuk A., Znaczenie terapeutyczne, kosmetyczne i dietetyczne niektórych glonów; Postępy Fitoterapii, 2009
Polecamy
Oliwna herbata, czarne złoto i „Cvijet Soli”
Aronia – poznaj polskie superfood. „To jeden z najzdrowszych owoców świata”
Kolor skórki banana oznacza więcej, niż myślisz. Sprawdź, co na ten temat mówi ekspert ds. żywienia
Jaki skład i właściwości ma mleko migdałowe? Jak zrobić je w domu?
się ten artykuł?