Chcesz wspomóc swoją pamięć i koncentrację? Sięgnij po… przekąski!
Czy zwykłe przekąski mogą wesprzeć pracę naszego mózgu? Oczywiście, że tak! Zawarte w nich składniki poprawiają pamięć i wspomagają koncentrację. Co warto jeść? Dietetycy z „Czytamy etykiety” wyjaśniają.
„Czytamy etykiety”
To serwis założony przez Agnieszkę Pocztarską, absolwentkę Wydziału Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie ze specjalizacją Żywienie Człowieka z Dietetyką.
„Wszyscy lubimy wiedzieć, co jemy i jak to jedzenie wpływa na nasz organizm. Niestety, nie każdy ma czas i wiedzę, aby móc dobrze wybrać. Dlatego my każdego dnia analizujemy etykiety i przyglądamy się z bliska składom produktów w polskich sklepach – dla WAS! Naszą wiedzą i doświadczeniem chcemy dzielić się z Wami, a jednocześnie ułatwiać codzienne wybory zakupowe” – czytamy na ich oficjalnej stronie.
Żywieniowcy są aktywni w mediach społecznościowych. Ich konto na Instagramie obserwuje niemal 180 tys. osób. Jeden z ich ostatnich postów dotyczy przekąsek na pamięć i koncentrację.
Przekąski na pamięć i koncentrację
Rozwiń„Wrzesień to idealna pora, żeby przypomnieć grafikę z przekąskami wspomagającymi koncentrację i pamięć. Orzechy włoskie – warto je spakować dziecku do szkoły. Taka przekąska pomoże w nauce. Gorzka czekolada – uwaga! ale kostka, dwie, a nie tabliczka! Siemię lniane – najlepiej zmielone, można je dodać do koktajlu albo owsianki.
Pestki dyni – można je sobie przegryzać albo dodawać do sałatek. Tłuste ryby – warto o nich pamiętać. Niestety Polacy jedzą mało ryb, ale pora to zmienić. Dajcie znać, gdzie kupujecie ryby!
Uwaga! Nie tylko dieta jest istotna, ale również aktywność fizyczna!” – piszą „Czytamy Etykiety”.
Na post zareagowało wiele użytkowników. „Dodałabym wodę – odpowiednie nawodnienie wpływa na funkcje poznawcze… to nie przekąska, ale idealnie wpisuje się w tematykę zestawienia” – czytamy w jednym z komentarzy.
Co jeszcze poprawi twoją pamięć i koncentrację? Flawonoidy! Według badań opublikowanych w czasopiśmie naukowym „Neurology” osoby, które jadły podwójne porcje pokarmów bogatych we flawonoidy, miały zdolność koncentracji jak inni, o 5 lat młodsi badani. Znajdziesz je np. w jabłkach i cytrusach.
Zobacz także
„Im bardziej jesteśmy zestresowani, tym częściej chorujemy, tym częściej ulegamy kontuzjom” – mówi Agnieszka Bonar-Sadulska, trenerka rozwoju osobistego
„Im więcej zrobimy dla siebie w wieku średnim, tym większe mamy szanse na udaną starość. Na swoją starość pracujemy też tym, jacy jesteśmy dla ludzi”. O depresji ludzi starych rozmawiamy z prof. Dominiką Dudek
Polecamy
Menopauza może wywołać zaburzenie funkcji poznawczych. Wiadomo, jak temu przeciwdziałać
Chipsy z aromatem dymu wędzarniczego zostaną wycofane. Ale nie tylko one. Jakie jeszcze produkty trafiły na „czarną listę”?
Naukowcy dowiedli, że Alzheimer może przenosić się między ludźmi. Zawiniła terapia hormonalna
Jak poprawić pamięć i koncentrację u dzieci i dorosłych?
się ten artykuł?