Chcesz wspomóc swoją pamięć i koncentrację? Sięgnij po… przekąski!

Czy zwykłe przekąski mogą wesprzeć pracę naszego mózgu? Oczywiście, że tak! Zawarte w nich składniki poprawiają pamięć i wspomagają koncentrację. Co warto jeść? Dietetycy z „Czytamy etykiety” wyjaśniają.
„Czytamy etykiety”
To serwis założony przez Agnieszkę Pocztarską, absolwentkę Wydziału Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie ze specjalizacją Żywienie Człowieka z Dietetyką.
„Wszyscy lubimy wiedzieć, co jemy i jak to jedzenie wpływa na nasz organizm. Niestety, nie każdy ma czas i wiedzę, aby móc dobrze wybrać. Dlatego my każdego dnia analizujemy etykiety i przyglądamy się z bliska składom produktów w polskich sklepach – dla WAS! Naszą wiedzą i doświadczeniem chcemy dzielić się z Wami, a jednocześnie ułatwiać codzienne wybory zakupowe” – czytamy na ich oficjalnej stronie.
Żywieniowcy są aktywni w mediach społecznościowych. Ich konto na Instagramie obserwuje niemal 180 tys. osób. Jeden z ich ostatnich postów dotyczy przekąsek na pamięć i koncentrację.
Przekąski na pamięć i koncentrację
Rozwiń„Wrzesień to idealna pora, żeby przypomnieć grafikę z przekąskami wspomagającymi koncentrację i pamięć. Orzechy włoskie – warto je spakować dziecku do szkoły. Taka przekąska pomoże w nauce. Gorzka czekolada – uwaga! ale kostka, dwie, a nie tabliczka! Siemię lniane – najlepiej zmielone, można je dodać do koktajlu albo owsianki.
Pestki dyni – można je sobie przegryzać albo dodawać do sałatek. Tłuste ryby – warto o nich pamiętać. Niestety Polacy jedzą mało ryb, ale pora to zmienić. Dajcie znać, gdzie kupujecie ryby!
Uwaga! Nie tylko dieta jest istotna, ale również aktywność fizyczna!” – piszą „Czytamy Etykiety”.
Na post zareagowało wiele użytkowników. „Dodałabym wodę – odpowiednie nawodnienie wpływa na funkcje poznawcze… to nie przekąska, ale idealnie wpisuje się w tematykę zestawienia” – czytamy w jednym z komentarzy.
Co jeszcze poprawi twoją pamięć i koncentrację? Flawonoidy! Według badań opublikowanych w czasopiśmie naukowym „Neurology” osoby, które jadły podwójne porcje pokarmów bogatych we flawonoidy, miały zdolność koncentracji jak inni, o 5 lat młodsi badani. Znajdziesz je np. w jabłkach i cytrusach.
Zobacz także

„Im bardziej jesteśmy zestresowani, tym częściej chorujemy, tym częściej ulegamy kontuzjom” – mówi Agnieszka Bonar-Sadulska, trenerka rozwoju osobistego

„Im więcej zrobimy dla siebie w wieku średnim, tym większe mamy szanse na udaną starość. Na swoją starość pracujemy też tym, jacy jesteśmy dla ludzi”. O depresji ludzi starych rozmawiamy z prof. Dominiką Dudek
Polecamy

Gimnastyka mózgu – sposób na efektywną naukę i nie tylko

Dietetyk o viralowej dubajskiej czekoladzie: „To jeden z najgorszych słodyczy”

Menopauza może wywołać zaburzenie funkcji poznawczych. Wiadomo, jak temu przeciwdziałać

Chipsy z aromatem dymu wędzarniczego zostaną wycofane. Ale nie tylko one. Jakie jeszcze produkty trafiły na „czarną listę”?
się ten artykuł?