Chcesz podkręcić metabolizm? Te napoje przyspieszają przemianę materii
Jeśli chciałabyś przyspieszyć swój metabolizm, postaw na zdrowe napoje poprawiające spalanie tłuszczu. Są bezpieczne i skuteczne. A do tego niektóre z nich smakują naprawdę obłędnie!
- Co z tym metabolizmem?
- Zielona herbata – na trawienie i oczyszczenie
- Kawa – na spalanie tłuszczu i energię
- Woda z imbirem i cytryną – na podkręcenie metabolizmu i odporność
- Woda z kurkumą – na mniejszy apetyt i większe spalanie
- Woda z octem jabłkowym – na stabilizację cukru i rozkładanie tłuszczu
- Koktajle owocowo-warzywne – na większe nasycenie i odżywienie
Co z tym metabolizmem?
Metabolizm to całokształt reakcji chemicznych i wszystkie przemiany energetyczne zachodzące w organizmie człowieka. Metabolizm spoczynkowy, inaczej podstawowa przemiana materii, stanowi około 70 proc. dziennego wydatku energetycznego. To wartość określająca minimalne tempo przemiany materii w stanie spoczynku. Równowaga metaboliczna jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka, a długotrwałe zaburzenia procesów metabolicznych wymagają leczenia. Tempo przemiany materii można przyspieszyć, nie tylko wprowadzając codzienną aktywność fizyczną, ale również włączając do menu odpowiednie posiłki oraz płyny wspomagające spalanie. Oto najlepsze napoje przyspieszające metabolizm!
Zielona herbata – na trawienie i oczyszczenie
Systematyczne picie zielonej herbaty wspomaga trawienie, dlatego też w szczególności polecane jest osobom na diecie, które chcą pozbyć się dodatkowych kilogramów. Zielona herbata, dzięki zawartym w liściach polifenolom, oczyszcza organizm z toksyn, metali ciężkich i szkodliwych produktów przemiany materii. Jest cennym źródłem katechin – zaliczanych do związków polifenolowych, które wykazują silne działanie przeciwutleniające. Ograniczenie tworzenia wolnych rodników jest jedną z możliwości działania antynowotworowego tych polifenoli. Ponadto zielona herbata zawiera kofeinę, która poprzez zwiększenie poziomu energii i poprawę wydajności podczas ćwiczeń pomaga w utracie wagi.
Dla niektórych parzenie zielonej herbaty przyjmuje formę prawdziwego rytuału. Aby wydobyć z niej jak najwięcej cennych właściwości, liście zalewamy wodą o temperaturze około 70 – 80 stopni i parzymy przez 4 minuty.
Kawa – na spalanie tłuszczu i energię
Niezależnie – mała czarna czy duża ze spienionym mlekiem – kawa poprawia koncentrację, pobudza i zachęca do działania. Dzięki dużej zawartości kofeiny kawa zwiększa poziom energii i polepsza nastrój. Dodatkowo przyspiesza metabolizm i sprzyja spalaniu tłuszczu, co może pomóc w utracie wagi. Ma też mnóstwo innych pożytecznych właściwości!
„Napoje przyspieszające metabolizm często są źródłem substancji antyoksydacyjnych, które korzystnie wpływają na nasz organizm. Przykładem jest kawa, która oprócz kofeiny pobudzającej przemianę materii bogata jest w związki przeciwnowotworowe. Jej regularne spożywanie w ilości ok. 3 filiżanek dziennie może zmniejszyć ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów nawet o 18 proc.” – zauważa dietetyczka Daria Golba.
Woda z imbirem i cytryną – na podkręcenie metabolizmu i odporność
Po ciepły napój z imbirem i cytryną sięgamy w jesienno-zimowe wieczory, natomiast wiosną czy latem chętniej wybieramy wersję schłodzoną. Imbir posiada właściwości rozgrzewające, podnosi nieco temperaturę ciała, a tym samym podkręca procesy metaboliczne zachodzące w naszym organizmie. Dodatkowo reguluje pracę układu pokarmowego, a także wzmacnia układ odpornościowy w walce z wirusami i bakteriami. Korzystnie wpływa na trawienie – zwiększa wydzielanie soku żołądkowego, oczyszcza organizm z toksyn.
Woda z kurkumą – na mniejszy apetyt i większe spalanie
Kurkuma działa zbawiennie na nasz organizm, a jej niesamowite właściwości doceniane są od setek lat. Zwalcza stany zapalne, wzmacnia odporność, jest silnym przeciwutleniaczem. Ze względu na silne właściwości przeciwutleniające usuwa z organizmu szkodliwe wolne rodniki i zapobiega przedwczesnemu starzeniu się organizmu.
Ponadto kurkuma hamuje łaknienie i przyspiesza trawienie. Podkręcając metabolizm, zapobiega nadmiernemu odkładaniu się tkanki tłuszczowej.
Woda z octem jabłkowym – na stabilizację cukru i rozkładanie tłuszczu
Ocet jabłkowy zawiera kwas octowy, związek obniżający poziomu insuliny, stymulujący przemiany energetyczne zachodzące w organizmie. Na tym nie koniec jego dobroczynnych właściwości. Ocet jabłkowy reguluje równowagę kwasowo-zasadową i posiada udowodnione działanie antybakteryjne. Należy jednak mieć na uwadze, że woda z octem nie sprawdzi się u każdego (np. ostrożność powinny zachować osoby z nadwrażliwością żołądka), a w przypadku pogorszenia samopoczucia należy z niej zrezygnować.
Koktajle owocowo-warzywne – na większe nasycenie i odżywienie
Codzienne menu warto wzbogacić o soki czy koktajle przygotowane na bazie warzyw i owoców. Jak mówi Daria Golba:
„Dzięki dużej zawartości błonnika obecnego w warzywach i owocach nie tylko przyspieszymy trawienie, ale również szybciej się nasycimy. Do koktajli warto dodać przyprawy, które pobudzą perystaltykę jelit, pomogą w trawieniu i metabolizowaniu – imbir, kurkumę, chili, pieprz cayenne lub cynamon. Spożywanie napojów przyspieszających metabolizm wspomaga nie tylko redukcję masy ciała, ale również dostarcza organizmowi wielu niezbędnych związków. Należy jednak pamiętać, aby były one jedynie dodatkiem do prawidłowo zbilansowanego jadłospisu, a nie jego podstawą”.
Do przygotowania soków czy koktajli najlepiej użyć wyciskarki. Dzięki niej (inaczej niż jest to w przypadku sokowirówki) uzyskamy naturalnie mętny sok, w którym znajduje się więcej składników odżywczych.
Polecamy
Wygląda jak brokuł, w smaku jest dziką krzyżówką trzech warzyw. Bimi dostępne już w polskich sklepach
Dieta na zdrowe stawy – co jeść i suplementować, by cieszyć się ich sprawnością
Dieta dla dziecka. Co powinno znaleźć się w diecie maluchów?
Jak odchudzić dziecko? Poradnik dla rodziców
się ten artykuł?