Przejdź do treści

Chcesz mieć zdrową skórę? Utrzymuj stabilny poziom cukru. Radzi autorka bloga Natura Pod Lupą

Tekst o wpływie cukru na zdrowie skóry. Na zdjęciu: Miska owoców i łyżka - HelloZdrowie
Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?

Marzy ci się zdrowa i lśniąca skóra bez zaskórników i trądziku? Zamiast do kosmetyczki zajrzyj do swojego menu i poczyń w nim jeden drastyczny krok – pożegnaj się z cukrem. Jak to zrobić i dlaczego, tłumaczy Natalia Borczyńska kosmetolożka i autorka bloga Natura Pod Lupą.

Natalia Borczyńska jest kosmetolożką, która na swoim blogu Natura Pod Lupą wspiera i zachęca kobiety do dbania o piękno swojego ciała na różnych płaszczyznach. Tworzy receptury na sezonowe preparaty lecznicze, naturalne kosmetyki, kremy, serum, skruby, lotiony, naturalne perfumy oraz herbaty. Tym razem postanowiła jednak poruszyć problem naszego menu, a dokładniej spożywanego cukru i jego wpływu na wygląd skóry. Utrzymanie stabilnego poziomu cukru jest absolutną koniecznością, jeśli chcesz mieć piękną, lśniącą i zdrową skórę! – pisze na swoim koncie na Instagramie, które obserwuje prawie 5 tys. osób i tłumaczy zależność między cukrem a trądzikiem.

Cukier a zdrowa skóra

Wysoki poziom insuliny➡️ wysoki czynnik wzrostu IGF-1➡️ wysoki testosteron➡️ wysoki DHT➡️ tłusta skóra i zatkane ujścia mieszków włosowych (pory)➡️ trądzik
Spożywanie rafinowanych cukrów, powoduje nagły skok poziomu insuliny we krwi. To z kolei prowadzi do gwałtownego wzrostu hormonów powodujących trądzik?

Do wyświetlenia tego materiału z zewnętrznego serwisu (Instagram, Facebook, YouTube, itp.) wymagana jest zgoda na pliki cookie.Zmień ustawieniaRozwiń

Cukier – jak utrzymać stabilny poziom we krwi?

Najpierw należy wyeliminować rafinowane cukry z codziennego jadłospisu – radzi kosmetolożka. Zaznacza także, ze może być to trudniejsze niż się wydaje, ponieważ większość ludzi, mówiąc o odstawieniu cukru, w rzeczywistoći ma na myśli słodycze. Problem jednak tkwi głębiej. Aby usunąć rafinowane cukry z diety nie wystarczy pozbyć się z jadłospisu cukierków i pyszności, które podtrzymują nas na duchu w poniedziałkowy poranek w pracy. Borczyńska wymienia produkty, które powinnaś omijać szeroki łukiem, jeśli chcesz cieszyć się zdrową i lśniącą cerą. Zaznacza jednak, że nie jest to wciąż pełna lista, dlatego warto zawsze czytać etykiety tego, co ląduje w naszym koszyku ze sklepowej półki a później na talerzu.

Produkty, z których należy zrezygnować:
✔ Syrop z agawy;
✔ alkohol
✔ cukier brązowy??chleb;
✔ ciastka;
✔ czekolada (ciemna czekolada 70-80% może być);
✔ syrop kukurydziany;
✔ kukurydza i chipsy ziemniaczane;
✔ krakersy;
✔ ciasteczka;
✔ mąka (mieszanka bezglutenowa- unikaj jej! Mąka kokosowa, migdałowa są w porządku);
✔ soki owocowe i koncentraty soków owocowych (niedobre z powodu braku błonnika, zamiast tego zjedz całe owoce)???;
✔ syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy;
✔ musztarda;
✔ lody;
✔ keczup;
✔ muffiny;
✔ naleśniki (ze względu na mąkę);
✔ gofry;
✔ wszystkie rodzaje ciasta;
✔ najczęściej kupowane płatki zbożowe, z wyjątkiem niesłodzonych, 100% pełnoziarnistych, bezglutenowych płatków zbożowych;
✔ makaron;
✔ pizza z mąki pszennej;
✔ większość batonów energetycznych ( nawet zdrowe batony mogą zawierać zbyt dużo zdrowych cukrów, np. daktyli, miodu lub syropu klonowego;
✔ wafle ryżowe;
✔ ciastka kukurydziane.

Lista jest dość długa, wręcz przerażająca. Jak Borczyńska sama zaznacza – Cukier jest prawie wszędzie. Warto jednak, przyjrzeć się bliżej produktom, które zjadamy i wybrać zdrowe zamienniki. Dla tych, którzy właśnie pomyśleli o miodzie, niestety mamy złą wiadomość. – Chociaż prawdziwy miód nie jest oczyszczony, to wciąż jest czystym cukrem. Wpływa na nasze zdrowie i poziom insuliny w taki sam sposób jak inne cukry proste, więc należy go ograniczyć – zaznacza kosmetolożka.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Podoba Ci
się ten artykuł?