Boczniaki – co to za grzyby, wartości odżywcze i przepisy
Boczniaki nie są tak popularne jak pieczarki i kurki. Choć są dostępne w naszych sklepach, wiele osób nie wie, jak je przygotować, by były smaczne. Tymczasem grzybnię boczniaka, bo to właśnie tę część wykorzystuje się w kuchni, można przyrządzić na wiele różnych sposobów. W tym artykule znajdziesz ciekawe inspiracje i przepisy na potrawy z boczniaka.
Boczniaki – co to za grzyby?
Boczniaki (Pleurotaceae) to rodzaj grzybów z rodziny boczniakowatych, które mają kapelusze koloru popielatego lub ciemnoszarego, a ich trzon wyrasta z boku. Rosną w skupiskach, po kilkanaście lub nawet kilkadziesiąt sztuk. Boczniaki można spotkać w wielu miejscach – w parkach, lasach, a nawet ogrodach. Pojawiają się zazwyczaj od listopada do lutego.
Jeśli chodzi o składniki odżywcze boczniaków, to zawierają one w 70 proc. białko przyswajalne, a także wiele kwasów nienasyconych tłuszczowych. Ponadto występuje w nich wiele witamin, m.in. C, witaminy z grupy B, żelazo, cynk, fosfor, magnez, sód, potas, wapń. Ze względu na swój skład boczniaki są pożądanym elementem w zrównoważonej diecie dla kobiet w ciąży.
Stugramowa porcja boczniaków zapewnia następujące wartości:
- 35 kcal,
- 3,3 gramy białka,
- 0,4 gramy tłuszczu,
- 6 gramów węglowodanów,
- 2,3 gramy błonnika.
Jak przyrządzić boczniaki? Podstawowe zasady
Boczniaki są uznawane za grzyby nisko kaloryczne, a dzięki zawartości błonnika także sycące oraz wspomagające proces redukcji masy ciała. Co można zatem zrobić z boczniaków? Przepisów na przygotowanie boczniaków jest naprawdę wiele – od traktowania tych grzybów jako dodatku (np. w makaronie z boczniakami), przez boczniaki w panierce, a nawet zupę czy flaczki z boczniaków. Jednak zanim przystąpimy do przygotowywania konkretnych potraw, warto poznać podstawowe zasady obchodzenia się z boczniakami oraz wskazówki dotyczące tych grzybów:
- kupując boczniaki, wybieraj te średniej wielkości – boczniaki o dużych kapeluszach mogą być twarde i łykowate, a z drobnych grzybów może być trudniej przygotować potrawy takie, jak np. boczniaki panierowane,
- przed przygotowywaniem boczniaków należy je przemyć – ale uwaga, ponieważ grzyby te są kruche delikatne, a do tego przy za długim przebywaniu pod wodą mogą rozmięknąć, powinno się robić to szybko i delikatnie,
- boczniaki nadają się do grillowania, smażenia, gotowania, pieczenia, a także marynowania,
- boczniaki mają bardzo neutralny smak, zatem nie ma konkretnych przypraw, które należy do nich wykorzystywać – możesz w tej kwestii puścić wodze swojej fantazji,
- struktura boczniaków przypomina nieco mięso, dlatego wegetariańskie potrawy z boczniaków zamiast z mięs czy ryb stają się coraz popularniejsze.
Boczniak – przepisy
Jak smażyć boczniaki?
Smażone boczniaki lub panierowane boczniaki to najpopularniejsze wersje przygotowania tych grzybów. Co ciekawe, struktura, konsystencja i posmak po usmażeniu boczniaka powoduje, że jest on do złudzenia podobny smakiem do kotleta z mięsa wieprzowego lub wołowego. Ponadto boczniaki są znacznie zdrowsze od mięsa. Wykazano na przykład, że dzięki zawartych w nich polisacharydom, a dokładniej beta-glukanom, boczniaki mogą poprawiać funkcje układu pokarmowego czy też wspomagać proces redukcji masy ciała. Dodatkowo polisacharydy oraz glikoproteiny obecne w boczniakach mają działanie wspierające układ odpornościowy, mogą przyczyniać się do zwalczania drobnoustrojów w organizmie człowieka. Najciekawszym odkryciem było natomiast znalezienie w boczniakach aktywnej substancji działającej przeciwnowotworowo, której nazwa chemiczna to pleuran.
Smażony boczniak – przepis klasyczny
Potrawę tą przygotowujemy podobnie, jak mięso wieprzowe na kotlety. Boczniaki opłukujemy pod wodą, delikatnie osuszamy, a następnie doprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie dodatkowymi, ulubionymi ziołami. Następnie kapelusze boczniaków zanurzamy w roztrzepanym w głębokim talerzu jajku, potem w bułce tartej lub otrębach. W międzyczasie rozgrzewamy na patelni olej, a na gorący wkładamy boczniaki i smażymy po obu stronach. Czas smażenia powinien zależeć od stopnia zarumienienia panierki – wystarczy, by ta lekko się przyrumieniła, a boczniaki będą gotowe.
Flaki z boczniaków
Kolejny przepis, który każdy powinien wypróbować to flaki z boczniaków. Jak zrobić flaczki z boczniaków?
Potrzebne składniki to:
- pół kg boczniaków,
- pół litra bulionu,
- włoszczyzna,
- jedna cebula,
- kilka ząbków czosnku,
- trzy łyżki oliwy,
- łyżeczka koncentratu pomidorowego lub passaty pomidorowej,
- natka posiekanej pietruszki,
- przyprawy: sól, pieprz, chili, majeranek, gałka muszkatołowa, papryka słodka i/lub wędzona, imbir w proszku.
Flaki z boczniaka przygotowuje się bardzo szybko:
- Boczniaki należy opłukać, osuszyć i pokroić w paski. Marchewkę i pietruszkę umyć i zetrzeć na tarce na średnich oczkach. Włożyć na patelnię i podsmażyć na oliwie przez około dwie lub trzy minuty. Po tym czasie dodać także boczniaki i smażyć kolejne kilka minut.
- Wlać bulion i dodać wszystkie przyprawy wedle uznania. Następnie doprowadzić do wrzenia.
- Na osobnej patelni zeszklić pokrojoną w kostkę cebulkę, a na koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, krótko podsmażyć i odstawić z ognia.
- Do gotujących się boczniaków dodać passatę lub koncentrat pomidorowy, zeszkloną wcześniej cebulkę. Wszystko wymieszać i gotować jeszcze przez kilka minut, aż wszystkie smaki połączą się. Flaczki z boczniaka można podawać samodzielnie lub z pieczywem, a nawet z ryżem czy kaszą. Warto także posypać je pokrojoną natką pietruszki. Smacznego!
Bibliografia:
- J. Florczak i in., Wybierane składniki odżywcze grzybów dziko rosnących uszaka bzowego (Hirneola Auricula Judae), boczniaka ostrygowatego (Pleurotus Ostreatus) i zimówki aksamitnotrzonowej (Flammulina Velutipes), Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 4/2014.
- J. Augustin i in., Boczniak ostrygowaty (Pleurotus Ostreatus) jako źródło ß–D-Glukanów, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 6/2007.
Polecamy
Domagają się nowelizacji „rozporządzenia sklepikowego”. Aktywiści: ponad 17 proc. uczniów dyskryminowanych z uwagi na dietę
Jakie napoje i jedzenie do szkoły warto przygotować dla dziecka?
Najlepsze sosy do dań z grilla — nie tylko sos czosnkowy
Chcesz stosować „naturalny” Ozempic? Te produkty jedz na końcu
się ten artykuł?