Tagliatelle z porem i łososiem
Por jest wyśmienitym dodatkiem do zup czy surówek. Jednak zamiast spychać go na margines, dajmy mu zagrać pierwsze skrzypce, a uwiedzie nas swoim charakterystycznym smakiem. Połączenie z makaronem i łososiem to strzał w dziesiątkę!
Por jest u nas wciąż warzywem niedocenianym. Nie może go zabraknąć we włoszczyźnie, ale samodzielnie raczej nie króluje na naszych stołach. Warto to jednak zmienić, bo ten niepozorny krewniak cebuli ma nam wiele do zaoferowania. Jest bogaty w witaminy, zwłaszcza w witaminę A, która dba o naszą skórę, oraz w witaminę K – istotną dla zdrowia kości. Por może się też poszczycić dużą ilością żelaza oraz wapnia.
Działa bakteriobójczo i zwiększa naszą odporność. Panie powinny z pewnością docenić jego moczopędne działanie, dzięki któremu wspomaga walkę z chorobami układu moczowego. Panów natomiast zainteresować może fakt, że por jest jednym z afrodyzjaków i pozytywnie wpływa na potencję.
Por nie wymaga wielu zabiegów, by wyśmienicie smakować. Wystarczy lekko go podsmażyć na oleju lub maśle z odrobiną soli, aby złagodzić jego ostry smak. W takiej postaci stanie się idealnym dodatkiem do makaronu. Akompaniować mu będzie szlachetny, delikatny w smaku łosoś. To danie smakuje wyśmienicie, a przyrządza się je ekspresowo!
Tagliatelle z porem i łososiem – składniki
Zdjęcie: Gosia Łaniak
Składniki (na 4 porcje):
– 2 duże pory
– 300 g świeżego łososia
– 1 paczka makaronu tagliatelle (400 g)
– 2 łyżki masła
– olej roślinny do smażenia
– sól
– pieprz
– sok i skórka z ½ cytryny
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Najlepiej ugotować go al dente.
Na patelnię wlewamy 2-3 łyżki oleju i dobrze rozgrzewamy. Łososia doprawiamy delikatnie solą i smażymy z obu stron. Zdejmujemy z patelni, usuwamy skórę i rozdrabniamy.
Pory dokładnie oczyszczamy i kroimy w plasterki. Smażymy na 2-3 łyżkach oleju, aż lekko zmiękną. Dodajemy łososia , ugotowany makaron, masło oraz sok i skórkę z cytryny. Mieszamy dokładnie i podajemy.
Gosia Łaniak – absolwentka kulturoznawstwa bez pamięci zakochana w fotografii kulinarnej. Miłośniczka aktywności fizycznej. W kuchni niepoprawna hedonistka, poza nią realistka ze skłonnością do snucia wielkich marzeń. Autorka bloga kulinarno-fotograficznego Modern Taste.
Polecamy
Lidia Bawolska: „Gotowanie jest czynnością trochę intymną. Przygotowując jedzenie, chcę poświęcić moje serce”. Autorka Pieprzyć z fantazją o swojej „Kuchni pełnej warzyw”
Jajko w koszulce, czyli efektowny przysmak na talerzu. Jak je zrobić?
Michał Korkosz „Rozkoszny” o tym, po jakie dania sięgnąć, jeśli doskwiera nam jesienna chandra
Soki warzywne idealne na jesień! Korzyści zdrowotne i przepisy
się ten artykuł?