Trik na spalanie tłuszczu z węglowodanami
![Tekst o efektywnym spalaniu tłuszczu z węglowodanami. Na zdjęciu: Bochenek chleba z nasionami na wierzchu - HelloZdrowie](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2018/09/weglowodany-a-spalanie-tluszczu.jpg)
się ten artykuł?
Skuteczne spalanie tkanki tłuszczowej to wciąż temat numer jeden w branży fitness. Z czym umiejętnie połączyć trening, żeby był bardziej skuteczny? Oto ważny trik!
– Ze spalaniem tłuszczu jest jak z autem jeżdżącym ekonomicznie na gazie (tłuszcz), ale odpalającym na benzynie (węglowodany). Aby organizm mógł efektywnie wykorzystywać kwasy tłuszczowe, potrzebuje minimalnych dostaw węglowodanów, pisze Katarzyna Matella w swojej książce Body Logistic System.
I ma rację. Oczywiście nie chodzi o faszerowanie się bogatowęglowodanowymi pokarmami, ponieważ to z kolei niemalże uniemożliwia spalanie tkanki tłuszczowej, ale dobieranie ich w sposób przemyślany. Prawda jest taka, że aby organizm mógł spalać jak należy, potrzebuje paliwa – czyli odrobiny węglowodanów. Stąd treningi wykonywane na czczo nie są najlepszym pomysłem, jeśli twoim celem jest spalanie.
Oznacza to, że trening powinniśmy zacząć 3 godziny po zjedzeniu węglowodanów złożonych. Dlatego tak ważne są posiłki przed- i potreningowe. To właśnie one zaopatrują organizm w niezbędne składniki, które albo pomogą nam w osiąganiu zamierzonych celów, albo wręcz przeciwnie – uniemożliwią ich osiągnięcie.
Zobacz też:
Czy i jak jeść w trakcie treningu
Co zjeść po treningu
Co zjeść przed treningiem
Podoba Ci się ten artykuł?
Powiązane tematy:
Polecamy
![Katarzyna Kucewicz / fot. Mateusz Skwarczek, Agencja Wyborcza.pl](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2024/04/fot-mateusz-skwarczek-agencja-wyborcza-pl-kopia-850x425.jpg)
Lubiana i ceniona psycholożka Katarzyna Kucewicz schudła ponad 60 kg. „Umówiłam się ze sobą, że będę żyła zdrowo”
![prof. Ewa Stachowska /fot. archiwum prywatne](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2024/03/ewa-stachowska-850x510.jpg)
Prof. Ewa Stachowska: „Z wiekiem mikrobiota traci tak zwany rdzeń, ale zwiększa się jej różnorodność – jednak tylko wtedy, gdy starzejemy się zdrowo”
![Magdalena Kuczyńska - Hello Zdrowie](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2024/03/magdalena-kuczynska-kopia-850x425.jpg)
Dieta niskowęglowodanowa to uzdrowienie poziomu glukozy? „Chroni przed niekorzystnymi pikami cukru” – mówi dietetyczka Magdalena Kuczyńska
![](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2023/04/adobestock_399418790-kopia-850x567.jpg)