Sałatka z pieczoną rzodkiewką i orkiszem. Pomysł na proste i smaczne śniadanie do pracy
Już są! Chrupiące, nieco ostre w smaku, różowe kulki rzodkiewek. Małe, charakterne bulwy o soczyście różowej barwie. Nieodzowne królowe wiosennych kanapek i surówek. Znane i lubiane. Chrupiemy je więc tak po prostu albo… pieczemy i dodajemy do sałatki.
Rzodkiewki dostarczają wiele cennych witamin (C, B6) oraz składników mineralnych takich jak np. potas, który reguluje ciśnienie. Korzystnie wpływają na stan włosów i paznokci, regulują trawienie, a także pomagają osobom cierpiącym z powodu reumatyzmu. Są niskokaloryczne, 100 g rzodkiewek zawiera jedynie 16 kalorii.
Warto również pamiętać, że liście rzodkiewek, niegdyś notorycznie wyrzucane, zawierają więcej składników odżywczych niż same bulwy. Dlatego warto je przemycać do sałatek lub zielonych koktajli.
Surowe rzodkiewki są orzeźwiające, lekko pikantne i soczyste. Pieczone natomiast zyskują więcej słodyczy i całkowicie nowy smak! Są przepyszne i aż dziw bierze, że to te same warzywa. Doskonale smakują delikatnie oprószone solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Obsadzamy je w roli głównej w lekkiej sałatce z dodatkiem gotowanego orkiszu, koperku i jogurtu. A do tego słodkie i pożywne zielone smoothie, do którego dorzuciłam rzodkiewkowe liście. Wiosenne śniadanie gotowe!
Sałatka z pieczoną rzodkiewką i orkiszem
Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com
Składniki na sałatkę (2 porcje):
– 15 pieczonych rzodkiewek
– 3 szklanki ugotowanego orkiszu
– 1 kubeczek naturalnego jogurtu sojowego (125 ml)
– 1 pęczek świeżego koperku
– 2 łyżki podprażonych nasion słonecznika
– skórka z połowy małej ekologicznej cytryny
– odrobina soku z cytryny
– garść kiełków rzodkiewki
– 1-2 łyżki oleju do pieczenia rzodkiewek
– sól i pieprz do smaku
Składniki na smoothie (2 porcje):
– 10 dokładnie umytych dużych liści rzodkiewek
– 1 duży, bardzo dojrzały banan
– 1 dojrzała gruszka
– 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
– 1 szklanka filtrowanej wody
Będzie nam potrzebny jeden duży lub dwa małe pęczki rzodkiewek. Najpierw należy je dokładnie umyć, zarówno bulwy, jak i liście. Osuszamy je dokładnie na sitku, a następnie odcinamy nożem liście od bulw (można zostawić odrobinę łodyżek na czubku rzodkiewek). Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Szklankę orkiszu przepłukujemy na sicie, wrzucamy go do rondelka, dodajemy 3-4 szklanki wody, odrobinę soli i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 35-40 minut, aż będzie al dente. Można go także namoczyć przez noc, co skróci nam czas gotowania do 15-20 minut.
Rzodkiewki kroimy na kawałki podobnej wielkości. Wrzucamy je do miski, dodajemy 1-2 łyżki oleju i dokładnie je w nim obtaczamy. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez 20 minut, obracając je 2 razy w trakcie pieczenia.
W międzyczasie przygotowujemy zielone smoothie. Umieszczamy wszystkie składniki w blenderze i miksujemy na gładko.
Gdy orkisz jest już ugotowany, odcedzamy go na sicie. Przygotowujemy resztę składników, siekamy koperek, podprażamy nasiona słonecznika.
Orkisz mieszamy z upieczonymi rzodkiewkami, dodajemy koperek, słonecznik, kiełki, sól i pieprz. Całość skrapiamy sokiem z cytryny i polewamy jogurtem. Sałatkę można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Doskonale nadaje się także na lunch do pracy.
Agata Deja – fotografka, kulturoznawczyni, pasjonatka rękodzieła, kuchni roślinnej i filozofii DIY. Prowadzi bloga Food Porn, Vegan Style, na którym udowadnia, że kuchnia roślinna jest bardzo kreatywna, ciekawa, smaczna, kolorowa i zdrowa. Szczególnym uwielbieniem darzy kuchnię azjatycką i dania kuchni RAW.
Polecamy
Lidia Bawolska: „Gotowanie jest czynnością trochę intymną. Przygotowując jedzenie, chcę poświęcić moje serce”. Autorka Pieprzyć z fantazją o swojej „Kuchni pełnej warzyw”
Jajko w koszulce, czyli efektowny przysmak na talerzu. Jak je zrobić?
Michał Korkosz „Rozkoszny” o tym, po jakie dania sięgnąć, jeśli doskwiera nam jesienna chandra
Soki warzywne idealne na jesień! Korzyści zdrowotne i przepisy
się ten artykuł?