Przejdź do treści

Sałatka z batatami i brokułem. Smakowita i oryginalna propozycja na kolację

Tekst o przepisie na sałatkę z batatami i brokułem. Na zdjęciu: Miska jedzenia na drewnianym stojaku - HelloZdrowie
Zdjęcie: Marta Pękalska | www.marta-gotuje.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?

Bataty są świetną alternatywą dla tradycyjnych ziemniaków. Przewyższają je pod względem wartości odżywczych i są doskonałym źródłem beta-karotenu. Jeśli dodamy do nich ciecierzycę – znakomite źródło białka, brokuły – bogate w błonnik, witaminy i minerały, uzyskamy pyszną bazę sycącego i wartościowego posiłku, który doskonale wzmocni i oczyści nasz organizm.

Słodkie ziemniaki w smaku są faktycznie lekko słodkawe, dlatego jeśli nie chcemy wykorzystać ich w deserze, dobrze przełamać je czymś charakterystycznym, jak np. chilli, cytryną, czosnkiem czy kolendrą. Bataty są zdrowsze od zwykłych ziemniaków. Zawierają substancje, które dobrze wpływają na wzrok i pamięć. Są bogate w witaminy, białko, błonnik, kwas foliowy i minerały. Ponadto mają niski indeks glikemiczny i szybko dają poczucie sytości.

Sałatka z batatami

Zdjęcie: Marta Pękalska | www.marta-gotuje.pl

Składniki:

– 1 batat (ok. 400 g)
– 200 g ugotowanej ciecierzycy
– 1 brokuł
– 1 czerwona cebula
– 100 g sera feta
– 1-2 łyżki oleju
– ulubione przyprawy: pieprz, słodka/ostra/wędzona papryka, kurkuma, sól morska

Składniki na dressing:

– 1 łyżka soku z cytryny
– 3 łyżki oleju lnianego
– sól morska, pieprz

Przygotowanie:

Batata obieramy, kroimy w mniejszą kostkę. Przekładamy, wraz z ugotowaną ciecierzycą i brokułem podzielonym na mniejsze różyczki, na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Dodajemy olej i ulubione przyprawy i dokładnie mieszamy, aby całość pokryła się w miarę równomiernie olejem i przyprawami. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 C i pieczemy przez ok. 25-30 minut, co jakiś czas mieszając. Przekładamy do miseczki, dodajemy cebulę pokrojoną w piórka, ser feta pokrojony w kostkę i delikatnie mieszamy. Sok z cytryny mieszamy z olejem lnianym, doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy sałatkę.


Marta Pękalska – autorka bloga marta-gotuje.pl, miłośniczka dobrej kuchni ze słabością do słodkości. Amatorka biegania i sportowych wyzwań. Szczęśliwa żona i mama dwójki maluchów.​

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

Podoba Ci
się ten artykuł?