Marzysz o lecie? Niech ta pizza ze szparagami i kozim serem ci je przypomni!
Szparagi to smak nieporównywalny z żadnym innym. Same w sobie smakują wybornie, ale można je wykorzystać także do przyrządzenia pysznej wiosenno-letniej pizzy z kozim serem. Oczywiście w wersji light!
Szparagi są nieodwołalną zapowiedzią lata. Każdego roku czekam, aż w warzywniakach pojawią się cudowne pęczki tych krajowych piękności w dwóch kolorach. Mimo że z hodowli szparagów słyną głównie zachodnie landy Niemiec i kraje Beneluksu, to nasze smakują mi zdecydowanie najbardziej. Powiedzieć o nich, że są pyszne, to tak jakby nie powiedzieć nic. Ich smak jest wyrafinowany, zupełnie niezbliżony do innego warzywa, ale też nienachalny i bardzo plastyczny – i po upieczeniu, i na surowo.
Najważniejsze jednak, że szparagi to niewątpliwy super food ‒ bomba witamin i mikroelementów! Zawierają bardzo dużo kwasu foliowego, co powinno zainteresować szczególnie panie w ciąży albo te, które potomstwo planują. Mają w sobie mnóstwo witaminy A, C, E oraz beta-karotenu, co korzystnie wpływa na włosy, cerę i paznokcie. Ich kolejnym magicznym składnikiem jest asparganina, czyli substancja poprawiająca pracę nerek i dbająca o właściwy poziom nawodnienia ludzkiego organizmu. Dla porządku wypada dodać, że 100 g tych pyszności zawiera jedynie 18 kcal, co czyni z nich doskonały składnik wszystkich diet odchudzających.
Oddajemy więc głos szparagom! Chcemy wam zaproponować odchudzoną i „uzdrowioną” wersję dania, które wszyscy (może poza dietetykami) kochają czystą miłością ‒ pizzy. Podane ilości wystarczą na jedną pizzę na dużej blasze.
Pizza ze szparagami i kozim serem
Zdjęcie: Anna Pietras | www.tomyjemy.blogspot.com
Składniki na ciasto:
– 1 szklanka mąki pszennej typu 0
– pół łyżeczki drożdży granulowanych
– pół szklanki mleka
– szczypta soli
– szczypta cukru
– łyżka oliwy z oliwek
Pozostałe składniki:
– 5 szparagów zielonych
– 5 szparagów białych, umytych i obranych (w razie konieczności)
– 120 gramów sera koziego
– połowa cukinii
– kawałek białej części pora
– świeżo mielony pieprz
– sól morska
– oliwa z oliwek do polania
Mąkę z drożdżami, cukrem i solą mieszamy, dodajemy mleko, oliwę i zagniatamy. Należy ciasto wyrabiać tak długo, aż jego konsystencja będzie gładka, bez grudek. Później ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia. To, ile ciasto będzie leżakowało, zależy do tego, ile mamy czasu. Godzina wystarczy, ale po dwóch efekt będzie bardziej spektakularny.
Następnie ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości około 7 mm. Cukinię kroimy na cienkie plastry i obkładamy spód pizzy. Szparagi kroimy na cząstki i układamy na cieście. Obsypujemy pokrojonym drobno porem oraz cząstkami koziego sera. Na koniec solimy, pieprzymy i skrapiamy oliwą z oliwek.
Pizzę pieczemy około 12 minut w temperaturze 200 stopni z włączonym termoobiegiem. Podajemy gorącą, prosto z pieca.
Anna Pietras prowadzi bloga Tomyjemy. Choć studiowała prawo i nauki polityczne, jej prawdziwą pasją okazało się gotowanie. W 2002 roku założyła pierwszego fotobloga. Dziś fotografia i kuchnia to jej sposób na życie.
Podoba Ci się ten artykuł?
Powiązane tematy:
Polecamy
Wiosną wielu z nas chętnie sięga po to warzywo. Niestety może być toksyczne
Lidia Bawolska: „Gotowanie jest czynnością trochę intymną. Przygotowując jedzenie, chcę poświęcić moje serce”. Autorka Pieprzyć z fantazją o swojej „Kuchni pełnej warzyw”
Jajko w koszulce, czyli efektowny przysmak na talerzu. Jak je zrobić?
Michał Korkosz „Rozkoszny” o tym, po jakie dania sięgnąć, jeśli doskwiera nam jesienna chandra
się ten artykuł?