Przepis na pieczoną dynię Hokkaido. Świetnie sprawdzi się na lunch, obiad albo kolację!
Dynia – występuje w różnych kształtach, wielkościach i rodzajach. Jedne bardziej nadają się do pieczenia, inne do gotowania, jeszcze inne świetnie smakują w ciastach. Skorzystaj z przepisu na pieczoną dynię Hokkaido, idealną na jesienną aurę.
To, co wyróżnia dynię Hokkaido, to potężna dawka witaminy A. Oprócz tego ta dynia zawiera witaminę C, E, K i B. Poza tym jest bogata w beta-karoten, kwas foliowy, niacynę i ryboflawinę. Jest w niej dużo błonnika, co oznacza, że syci i sprzyja osobom będącym na diecie odchudzającej. Regularne jedzenie tej dyni ma dobry wpływ na odporność i wzrok. Znajdują się w niej wapń, żelazo, magnez, fosfor, sód i cynk. Hokkaido zapobiega rozwojowi chorób nowotworowych i miażdżycy. Obniża poziom złego cholesterolu we krwi.
Dynia Hokkaido ma jadalną skórkę, więc nie trzeba jej odbierać. Dodaliśmy aromatyczny sos pomidorowy, ser, orzechy i oliwki, które przełamią i wzbogacą smak całego dania. To danie jest proste w przygotowaniu, szybkie i świetnie sprawdzi się na lunch, obiad albo kolację. Dzięki temu, że dynia zostanie upieczona w sosie, z orzechami i serem, uzyskamy efekt zdrowej panierki.
Pieczona dynia Hokkaido
Składniki:
– jedna mniejsza dynia Hokkaido
– 800 g pomidorów w puszce
– 3 ząbki czosnku
– garść świeżej bazylii
– dwie garści ulubionych orzechów
– 1 duża czerwona cebula
– łyżeczka startego imbiru
– pół łyżeczki płatków chilli albo pasty chilli
– ok. 60 g startego sera cheddar
– dwie garści oliwek
– pół pęczka natki pietruszki
– sól i pieprz do smaku
– pół łyżeczki słodkiej papryki
– pół łyżeczki wędzonej papryki
– dwie łyżki oleju kokosowego
Przygotowanie:
Orzechy zmiksuj na grube okruchy. Rozgrzej olej na patelni. Wrzuć pokrojoną w piórka cebulę i czosnek. Dodaj porządną szczyptę soli. Podsmaż chwilę. Wrzuć imbir, słodką i wędzoną paprykę i płatki chilli. Następnie dodaj pomidory. Doprowadź do wrzenia. Dodaj bazylię. Wymieszaj i zmiksuj na jednolity sos. Dopraw pieprzem i solą. Dynię umyj, pokrój na kawałki i pozbądź się pestek. Ułóż w naczyniu do pieczenia. Posyp orzechami. Polej sosem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Zapiekaj, aż dynia będzie miękka. Pod koniec posyp startym serem. Po wyjęciu z pieca posyp pokrojonymi oliwkami i natką.
masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci się ten artykuł?
Powiązane tematy:
Polecamy
Dynia – warzywo idealne na jesień. Co można z niej przyrządzić?
Michał Korkosz „Rozkoszny” o tym, po jakie dania sięgnąć, jeśli doskwiera nam jesienna chandra
Girl dinner – niepokojący trend na TikToku. Lekarka: Martwię się, że znormalizuje zaburzenia odżywiania
Przerwa na lunch – nie przegap! Napełnisz nie tylko brzuch, ale i akumulatory
się ten artykuł?