Przejdź do treści

Lody z zielonego groszku. Obłędny smak, bajeczny kolor!

Lody z... zielonego groszku - kulinarne eksperymenty to jest to! Zdjęcie: Alicja Rokicka | Wegan Nerd
Podoba Ci
się ten artykuł?

Teraz lubimy zimne, orzeźwiające lemoniady pite w cieniu, mrożone kawy w cichej kawiarence, ale szczególnie kochamy lody. Czekoladowe i owocowe – zgoda, pycha. A co powiecie na lody z zielonego groszku? Z dodatkiem mięty są pyszne. Sprawdźcie.

Groszek – niedoceniane warzywo

Lubię wykorzystywać warzywa w deserach. Już nikogo nie dziwi burak w cieście czy budyń z fasoli. Kulinarne eksperymenty to jest to! Pora na zielony groszek zatem.

Groszek to niedoceniane warzywo. Kojarzony jest głównie z marchewką ze szkolnej stołówki i z nieśmiertelną sałatką jarzynową. Tymczasem na tym rola zielonego groszku w kuchni wcale kończyć się nie musi. Tym bardziej że groszek zielony jest wspaniały, bo tak naturalnie słodki i zdrowy! W zielonych kuleczkach znaleźć można witaminy A, C, E, K, B1, B2, B3, B6 i kwas foliowy. Ponadto groszek dostarcza organizmowi minerałów takich jak wapń, magnez, fosfor, żelazo, błonnik czy potas. Tym lepiej jeść go na surowo. Podczas gotowania wiele minerałów wytrąca się i ląduje w wodzie. Dlatego dziś surowy zielony groszek gra pierwszą i główną rolę w deserze – pysznych lodach z dodatkiem mięty. Na letni piknik w sam raz!

Bazą moich lodów są banany (nie mleko czy śmietana), które nadają delikatny smak i aksamitną konsystencję. Wystarczy mieć dobry blender kielichowy, jest niezastąpiony! Dodatek mięty sprawia, że lody stają się orzeźwiające i świeże. Można dodać także innych świeżych ziół, sprawdzą się np. melisa i bazylia. Smak lodów będzie bardzo oryginalny, a kolor bajeczny!

Lody z zielonego groszku z miętą

Składniki

– około 300 g zielonego groszku
– 2 duże dojrzałe banany
– sok z ½ cytryny
– 1-2 łyżki syropu z agawy

Przygotowanie

Groszek zielony należy obłuskać i zamrozić ziarenka. Schowaj je do zamrażarki na minimum 2-3 godziny. Możesz użyć kupnego zielonego groszku. Po wyciągnięciu z zamrażalnika odczekaj około 10 minut.

W kielichu blendera umieść banany, mrożony groszek i liście mięty. Zacznij miksować. Wciśnij sok z cytryny oraz dodaj ulubiony słodki syrop, np. z agawy. Miksuj, aż uzyskasz gęstą, kremową konsystencję – około 1 minuty. Deser rozłóż do naczyń i przystrój suszonymi jagodami goji lub morwą, możesz posypać orzechami. Lody można jeść od razu.


Alicja Rokicka ‒ blogerka, wariatka, roślinna mądrala. Prowadzi popularnego bloga Wegan Nerd promującego kuchnię roślinną. Współpracuje z nowojorskim kwartalnikiem „Chickpea Magazine”. W wolnych od gotowania chwilach robi dyplom z filmu animowanego na Krakowskiej Akademii Sztuk Pięknych.

 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

Podoba Ci
się ten artykuł?