Ciasto owsiane z orzechami i pigwą. Zdrowe i dietetyczne, umili jesienne wieczory!
Jeśli do tej pory owoce pigwy były dla was kulinarnym znakiem zapytania, mamy dla was coś specjalnego. Wykorzystajcie ten wspaniały owoc do jesiennego ciasta – tego smaku i zapachu nie da się opisać!
Najpierw sprawdźcie, czy przypadkiem w waszych ogródkach nie rośnie Cydonia oblonga obsypana zielono-żółtymi owocami. Pod tą tajemniczą nazwą kryje się pigwa, nagminnie mylona z częściej występującym pigwowcem. Rozróżnić je można po owocach. Te należące do naszej bohaterki mają kształt przypominający gruszkę, natomiast pigwowiec charakteryzuje się owocami kształtem podobnymi do moreli.
Pigwa nie należy raczej do najsmaczniejszych owoców na surowo, ale gdy tylko poddacie ją obróbce cieplnej, zmieni się w bardzo przyjemny temat do eksperymentowania. I tak, mając owoce pigwy, możecie zrobić z niej czerwone galaretki, konfitury, nalewki lub dodać po prostu do ciasta. Tak też zrobiłam, łącząc ją z orzechami, płatkami owsianymi, melasą buraczaną i miodem. Z tej kombinacji wyszło zdrowe, dietetyczne i bardzo przyjemne w smaku ciasto, które umili wam jesienne wieczory.
Ciasto owsiane z orzechami i pigwą
Zdjęcie: Ania Witkiewicz | www.everydayflavours.blogspot.com
Składniki (na formę o średnicy 20 cm):
– 200 g płatków owsianych
– 100 g obranych orzechów laskowych
– 70 g mąki pszennej
– 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1/2 łyżeczki sody
– szczypta soli
– 2 jajka
– 70 ml mleka
– 100 g masła
– 2 łyżki melasy z buraka
– 1 duża pigwa lub dwie mniejsze
– 1 łyżka masła
– 1 łyżka miodu
– 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
Pigwę obrać, pokroić w plasterki, skropić sokiem z cytryny i umieścić na patelni na rozgrzanym wcześniej maśle z miodem. Całość karmelizować około 10 minut, często mieszając, tak długo, aż większość płynu wyparuje, a owoce pigwy zmiękną.
Piekarnik nagrzać na 180 stopni C. Płatki owsiane umieścić w misce i zalać 300 ml wrzątku, zostawić na kilka minut, aby wchłonęły płyn. Orzechy drobno zmiksować. W jednej misce umieścić przygotowane wcześniej płatki, zmielone orzechy laskowe, mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz sól. W drugiej zmiksować jajka, po czym dodać do nich roztopione i ostudzone wcześniej masło, mleko oraz melasę z buraków. Całość wymieszać dokładnie, po czym przelać do miski z resztą składników. Za pomocą miksera wymieszać dokładnie ciasto i wlać je do formy, której spód należy uprzednio wyłożyć papierem do pieczenia. Na górze rozłożyć przygotowaną wcześniej pigwę. Piec około 50 minut do tak zwanego suchego patyczka.
Ania Witkiewicz – na co dzień mama Tymka, pani inżynier projektująca konstrukcje budowlane oraz właścicielka niepokornej Figi. Po godzinach pracy i w weekendy pędzi do kuchni, gdzie z wielkim entuzjazmem gotuje najróżniejsze dania oraz piecze serniki, tarty oraz inne ciasta, które potem z równym, a może nawet większym zapałem, fotografuje. Uwielbia fotografię, piękne rzeczy, książki fantasy, cukiernicze eksperymenty oraz długie spanie, które niestety z racji obecności Młodego odeszło w niepamięć.
Podoba Ci się ten artykuł?
Powiązane tematy:
Polecamy
Polski deser najlepszym na świecie. Czym zaskarbił sobie serca krytyków?
Lidia Bawolska: „Gotowanie jest czynnością trochę intymną. Przygotowując jedzenie, chcę poświęcić moje serce”. Autorka Pieprzyć z fantazją o swojej „Kuchni pełnej warzyw”
Jajko w koszulce, czyli efektowny przysmak na talerzu. Jak je zrobić?
Domowy sorbet, czyli deser w zdrowym wydaniu. Jak go zrobić?
się ten artykuł?