Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem. Idealne na majowy piknik!
Jednym z pierwszych sezonowych warzyw, które pojawiają się na targu i sklepowych półkach, jest rabarbar. Pyszny i zdrowy, jednak nie do końca odkryty, do tego często zbyt kwaśny i łykowaty. Można przygotować z niego kompot, poddusić na dżem albo przygotować pyszne drożdżówki – i tak zrobimy w tym przepisie!
Wege drożdżówki
Drożdżówki w roślinnej wersji są puszyste, jednak poprzez dodatek odrobiny więcej tłuszczu niż w przepisach na klasyczne drożdżówki, są chrupiące z wierzchu, a nadal miękkie w środku. Rabarbar to kwaśny gość, więc polubi się z waniliowym budyniem i pistacjami. Wcale nie trzeba go obierać, wystarczy w małym rondlu odrobinę poddusić go z sokiem z cytryny i dodatkiem imbiru. Takie połączenie gwarantuje skok endorfin u zadowolonych gości na pikniku!
Przepis na chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem
Zdjęcie: erVegan
Składniki:
na ciasto (na około 6 większych drożdżówek):
- 250 g mąki pszennej (w części można zastąpić mąką orkiszową),
- 70 g oleju kokosowego,
- 150 ml letniego mleka migdałowego lub sojowego,
- 1 opakowanie suszonych drożdży (7 g),
- 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego,
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
budyń:
- 1 opakowanie budyniu bez cukru,
- 400 ml mleka ryżowego,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 3 łyżki syropu klonowego,
- szczypta soli
rabarbar:
- 3-4 łodygi rabarbaru,
- ksylitol lub syrop klonowy do smaku,
- 1 łyżeczka soku z cytryny lub pomarańczy,
- mały kawałek imbiru (2 cm),
- garść pistacji
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto umieść w dużej misie i wyrób je na elastyczne i gładkie ciasto. Możesz zrobić to mikserem z hakiem lub po prostu rękoma. Gotowe ciasto odstaw na 1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość.
W tym czasie przygotuj budyń wg wskazań na opakowaniu, używając mleka ryżowego, syropu klonowego oraz ekstraktu waniliowego. Rabarbar pokrój w małe kawałki i w rondlu podduś go z sokiem z cytryny oraz syropem klonowym. Pistacje posiekaj.
Wyrośnięte ciasto wyłóż na blachę z papierem do pieczenia i chwilę powyrabiaj. Następnie podziel je na 6 części i uformuj z nich kulki. Odstaw do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. Po tym czasie w każdej drożdżówce zrób wgłębienie, do którego dodaj budyń, rabarbar, a na koniec posyp pistacjami. Ciasto posmaruj odrobiną oleju i syropu klonowego.
Drożdżówki piecz przez około 25-30 minut w piekarniku nagrzanym wcześniej do 190°C. Gdy będą gotowe, odstaw je do ostygnięcia na kracie, a następnie zajadaj ze smakiem! Dla dekoracji możesz oprószyć je zmielonym ksylitolem.
Eryk – autor bloga erVegan, dietetyk, miłośnik dobrej i prostej kuchni, która pozytywnie wpływa na zdrowie. Swoją wiedzę o zdrowym żywieniu zdobywał na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Publikując zdrowe i łatwe do wykonania przepisy, pokazuje, że kuchnia roślinna może być pyszna nawet dla faceta. Zamienia fasolę w mocno czekoladowe brownie, bataty w pyszne burgery, a daktyle w słodki karmel!
Polecamy
Michał Korkosz „Rozkoszny”: „Jedzenie stało się częścią naszej kultury. My, Polacy, też już traktujemy je jako nasze niematerialne dziedzictwo”
Lidia Bawolska: „Gotowanie jest czynnością trochę intymną. Przygotowując jedzenie, chcę poświęcić moje serce”. Autorka Pieprzyć z fantazją o swojej „Kuchni pełnej warzyw”
Jajko w koszulce, czyli efektowny przysmak na talerzu. Jak je zrobić?
Michał Korkosz „Rozkoszny” o tym, po jakie dania sięgnąć, jeśli doskwiera nam jesienna chandra
się ten artykuł?