Przejdź do treści

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem. Idealne na majowy piknik!

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem Zdjęcie: erVegan
Podoba Ci
się ten artykuł?

Jednym z pierwszych sezonowych warzyw, które pojawiają się na targu i sklepowych półkach, jest rabarbar. Pyszny i zdrowy, jednak nie do końca odkryty, do tego często zbyt kwaśny i łykowaty. Można przygotować z niego kompot, poddusić na dżem albo przygotować pyszne drożdżówki – i tak zrobimy w tym przepisie!

Wege drożdżówki

Drożdżówki w roślinnej wersji są puszyste, jednak poprzez dodatek odrobiny więcej tłuszczu niż w przepisach na klasyczne drożdżówki, są chrupiące z wierzchu, a nadal miękkie w środku. Rabarbar to kwaśny gość, więc polubi się z waniliowym budyniem i pistacjami. Wcale nie trzeba go obierać, wystarczy w małym rondlu odrobinę poddusić go z sokiem z cytryny i dodatkiem imbiru. Takie połączenie gwarantuje skok endorfin u zadowolonych gości na pikniku!

Przepis na chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

Zdjęcie: erVegan

Składniki:

na ciasto (na około 6 większych drożdżówek):

  • 250 g mąki pszennej (w części można zastąpić mąką orkiszową),
  • 70 g oleju kokosowego,
  • 150 ml letniego mleka migdałowego lub sojowego,
  • 1 opakowanie suszonych drożdży (7 g),
  • 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego,
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli

budyń:

  • 1 opakowanie budyniu bez cukru,
  • 400 ml mleka ryżowego,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 3 łyżki syropu klonowego,
  • szczypta soli

rabarbar:

  • 3-4 łodygi rabarbaru,
  • ksylitol lub syrop klonowy do smaku,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub pomarańczy,
  • mały kawałek imbiru (2 cm),
  • garść pistacji

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto umieść w dużej misie i wyrób je na elastyczne i gładkie ciasto. Możesz zrobić to mikserem z hakiem lub po prostu rękoma. Gotowe ciasto odstaw na 1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość.

W tym czasie przygotuj budyń wg wskazań na opakowaniu, używając mleka ryżowego, syropu klonowego oraz ekstraktu waniliowego. Rabarbar pokrój w małe kawałki i w rondlu podduś go z sokiem z cytryny oraz syropem klonowym. Pistacje posiekaj.

Wyrośnięte ciasto wyłóż na blachę z papierem do pieczenia i chwilę powyrabiaj. Następnie podziel je na 6 części i uformuj z nich kulki. Odstaw do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. Po tym czasie w każdej drożdżówce zrób wgłębienie, do którego dodaj budyń, rabarbar, a na koniec posyp pistacjami. Ciasto posmaruj odrobiną oleju i syropu klonowego.

Drożdżówki piecz przez około 25-30 minut w piekarniku nagrzanym wcześniej do 190°C. Gdy będą gotowe, odstaw je do ostygnięcia na kracie, a następnie zajadaj ze smakiem! Dla dekoracji możesz oprószyć je zmielonym ksylitolem.


Eryk – autor bloga erVegan, dietetyk, miłośnik dobrej i prostej kuchni, która pozytywnie wpływa na zdrowie. Swoją wiedzę o zdrowym żywieniu zdobywał na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Publikując zdrowe i łatwe do wykonania przepisy, pokazuje, że kuchnia roślinna może być pyszna nawet dla faceta. Zamienia fasolę w mocno czekoladowe brownie, bataty w pyszne burgery, a daktyle w słodki karmel!​

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

Podoba Ci
się ten artykuł?