Brownie z batatów. Przepis na zdrowe czekoladowe brownie
Brownie z batatów brzmi dla ciebie jak dziwne połączenie? Zastanawiasz się, czy można pogodzić czekoladowy smak i rozpływającą się w ustach konsystencję ze zdrową dietą? Brownie z naszego przepisu stanowi dowód na to, że umiejętnie wybierając składniki, możemy uzyskać fantastyczny smak ciasta.
Nie musisz rezygnować z dbania o zdrową dietę – nawet sięgając po kolejne porcje deseru. Wystarczy, że upieczesz czekoladowe brownie z batatów oraz bogatego w zdrowe tłuszcze awokado. Naturalny miód z powodzeniem zastąpi biały cukier, a ciemne kakao nada wypiekowi pyszny, intensywny smak – i zapewni dostarczenie organizmowi porządnej dawki magnezu.
Właściwości odżywcze brownie z batatów
Bataty, które stanowią główny składnik naszego brownie, pochodzą z Ameryki Południowej i Środkowej, a w Europie były znane jeszcze przed pojawieniem się ziemniaków. Ich nazwa – słodkie ziemniaki (od ang. sweet potatos) – jest myląca, bo tak naprawdę te dwa warzywa nie są ze sobą w żaden sposób spokrewnione.
Brownie z batatów to idealny pomysł na ciasto, które nie dość, że dobrze smakuje, to dostarcza całej gamy cennych składników odżywczych. Bataty to jedne z najbardziej wartościowych warzyw. Mają mało kalorii (ok. 85 kcal na 100 g), niski indeks glikemiczny i dużo błonnika. Słodkie ziemniaki to doskonałe źródło magnezu, potasu i wapnia. Mogą poszczycić się największą spośród warzyw zawartością witaminy E, która przeciwdziała starzeniu się organizmu oraz korzystnie wpływa między innymi na kondycję serca i płodność. Poza tym w batatach znajdziemy witaminę A, C, B2 i PP, a także beta karoten, który nadaje im piękny, pomarańczowy kolor.
Przepis na brownie z batatów i awokado
Zdjęcie: Gosia Łaniak | Modern Taste
Składniki:
- 700 g batatów
- 1 dojrzałe awokado
- 2 jajka
- 2-3 łyżki miodu
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 5-6 łyżek ciemnego niesłodzonego kakao
Przygotowanie:
Bataty dokładnie myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy do zimnej, lekko osolonej wody i gotujemy przez 20-30 minut, aż będą miękkie. Rozgniatamy na gładkie puree i zostawimy do wystygnięcia.
Nagrzewamy piekarnik do 180° C. Wykładamy papierem do pieczenia formę o wymiarach ok. 20 x 20 cm. Obieramy awokado i miksujemy za pomocą blendera z puree z batatów. Wbijamy jajka, dodajemy ekstrakt waniliowy oraz miód. Dokładnie mieszamy, aż masa będzie gładka, a wszystkie składniki dobrze się połączą. Na koniec dodajemy kakao i delikatnie łączymy z masą.
Gotową masę na brownie z batatów wlewamy do przygotowanej wcześniej formy i pieczemy przez 40-50 minut. Kroimy dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta.
Brownie z batatów gotowe!
Gosia Łaniak – absolwentka kulturoznawstwa bez pamięci zakochana w fotografii kulinarnej. Miłośniczka aktywności fizycznej. W kuchni niepoprawna hedonistka, poza nią realistka ze skłonnością do snucia wielkich marzeń. Autorka bloga kulinarno-fotograficznego Modern Taste.
Polecamy
Michał Korkosz „Rozkoszny”: „Jedzenie stało się częścią naszej kultury. My, Polacy, też już traktujemy je jako nasze niematerialne dziedzictwo”
Lidia Bawolska: „Gotowanie jest czynnością trochę intymną. Przygotowując jedzenie, chcę poświęcić moje serce”. Autorka Pieprzyć z fantazją o swojej „Kuchni pełnej warzyw”
Jajko w koszulce, czyli efektowny przysmak na talerzu. Jak je zrobić?
Michał Korkosz „Rozkoszny” o tym, po jakie dania sięgnąć, jeśli doskwiera nam jesienna chandra
się ten artykuł?