Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie
Wegańskie ciasteczka owsiane to drugie śniadanie bądź deser idealny. Do ich przygotowania potrzebujemy zaledwie 25 minut i kilku niepozornych składników. Są naturalnie słodkie dzięki dodatkowi banana i mango – pożywne i zdrowe. Nie tylko dzieciaki je pokochają!
Są łatwe do transportowania, więc idealnie sprawdzą się jako drugie śniadanie, słodka przekąska dla dzieci czy doładowanie energii po treningu. Orzechy brazylijskie i gorzka czekolada nie tylko potęgują ich wyjątkowy smak, ale dostarczają również cennych wartości odżywczych i minerałów, takich jak wapń, selen czy magnez. Bierzemy się za pieczenie!
Bananowe ciasteczka owsiane
Bananowe ciasteczka owsiane – składniki (12 ciasteczek)
- 1 dojrzały banan,
- ½ dojrzałego mango,
- 1 szklanka płatków owsianych górskich,
- szczypta cynamonu,
- garść orzechów brazylijskich,
- 25 g gorzkiej czekolady.
Bananowe ciasteczka owsiane – przygotowanie
Banana rozgniatamy widelcem, dodajemy zmiksowane blenderem mango, płatki owsiane, cynamon, posiekane orzechy i czekoladę. Dokładnie mieszamy. Przy pomocy łyżki formujemy ciasteczka i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C (termoobieg) przez ok. 20 minut. Studzimy na kratce.
Marta Pękalska – autorka bloga marta-gotuje.pl, miłośniczka dobrej kuchni ze słabością do słodkości. Amatorka biegania i sportowych wyzwań.
Zobacz także
„Nie” dla parówek i croissantów na śniadanie. Czego jeszcze nie warto jeść na czczo?
„Dziecko ważące 15 kg przekracza dopuszczalną dzienną dawkę E476 (czyli polirycynooleinianu poliglicerolu) już po zjedzeniu 2 kostek czekolady” – mówi Katarzyna Rada, właścicielka serwisu Czytaj Skład
Komosa ryżowa z kremem orzechowym. Idealny posiłek na początek dnia
Podoba Ci się ten artykuł?
Powiązane tematy:
Polecamy
Kolor skórki banana oznacza więcej, niż myślisz. Sprawdź, co na ten temat mówi ekspert ds. żywienia
Polski deser najlepszym na świecie. Czym zaskarbił sobie serca krytyków?
Lidia Bawolska: „Gotowanie jest czynnością trochę intymną. Przygotowując jedzenie, chcę poświęcić moje serce”. Autorka Pieprzyć z fantazją o swojej „Kuchni pełnej warzyw”
„Nie” dla parówek i croissantów na śniadanie. Czego jeszcze nie warto jeść na czczo?
się ten artykuł?