Przejdź do treści

Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie

Bananowe ciastka owsiane
Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie/ Zdjęcie: Marta Pękalska | www.marta-gotuje.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?

Wegańskie ciasteczka owsiane to drugie śniadanie bądź deser idealny. Do ich przygotowania potrzebujemy zaledwie 25 minut i kilku niepozornych składników. Są naturalnie słodkie dzięki dodatkowi banana i mango – pożywne i zdrowe. Nie tylko dzieciaki je pokochają!

Są łatwe do transportowania, więc idealnie sprawdzą się jako drugie śniadanie, słodka przekąska dla dzieci czy doładowanie energii po treningu. Orzechy brazylijskie i gorzka czekolada nie tylko potęgują ich wyjątkowy smak, ale dostarczają również cennych wartości odżywczych i minerałów, takich jak wapń, selen czy magnez. Bierzemy się za pieczenie!

Bananowe ciasteczka owsiane

Bananowe ciasteczka owsiane – składniki (12 ciasteczek)

  • 1 dojrzały banan,
  • ½ dojrzałego mango,
  • 1 szklanka płatków owsianych górskich,
  • szczypta cynamonu,
  • garść orzechów brazylijskich,
  • 25 g gorzkiej czekolady.

Bananowe ciasteczka owsiane – przygotowanie

Banana rozgniatamy widelcem, dodajemy zmiksowane blenderem mango, płatki owsiane, cynamon, posiekane orzechy i czekoladę. Dokładnie mieszamy. Przy pomocy łyżki formujemy ciasteczka i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C (termoobieg) przez ok. 20 minut. Studzimy na kratce.


Marta Pękalska – autorka bloga marta-gotuje.pl, miłośniczka dobrej kuchni ze słabością do słodkości. Amatorka biegania i sportowych wyzwań. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

Podoba Ci
się ten artykuł?