Przejdź do treści

Żeń-szeń – król ziół

Żeń szeń / istockphoto.com
Żeń szeń / istockphoto.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Antocyjany – dużo się o nich mówi, ale wiesz, czym właściwie są i dlaczego są tak ważne? Wyjaśnia Michał Kot
Kiszona kapusta to nie tylko świetne panaceum na przeziębienie. Poznaj jej inne właściwości!
Złota owsianka z kurkumą – pyszny patent na lepszą odporność
Co jeść (a czego nie), żeby zasnąć?
Mrożonki – jeść czy nie jeść?

Żeń-szeń każdy zna. W telewizji co rusz pojawiają się reklamy preparatów zawierających ten składnik. Ale czym naprawdę jest i dlaczego nazywamy go królem wszystkich ziół? Poprawia koncentrację, reguluje gospodarkę hormonalną w organizmie, poprawia odporność.

– Żeń-szeń rośnie przez wiele lat, a jego mięsiste korzenie przypominają kształtem ciało człowieka. Uważa się, że ma mnóstwo właściwości leczniczych. To właśnie z tego powodu stał się jednym z najpopularniejszych środków ziołowych w dzisiejszym świecie – mówi dietetyczka Natalia Palmowska z Poradni Medycyny Żywienia „MedFood”.

Żeń-szeń używany był już w chińskiej medycynie, tysiące lat temu. Istnieje wiele gatunków tej rośliny, najbardziej znane są jednak odmiany amerykańskie i azjatyckie. Roślina ta zawiera wartościowe ginsenozydy, czyli substancje czynne odpowiadające za jej pożyteczne cechy. Niegdyś żeń-szeń ze względu na swoje działanie osiągał horrendalne ceny – w średniowieczu był podobno droższy od złota!

Dawni zielarze przypisywali żeń-szeniowi cudowne cechy. Wierzyli, że pomaga uporać się z wieloma problemami zdrowotnymi: od zmęczenia, poprzez astmę, aż po raka. Również współczesna medycyna traktuje to zioło w sposób szczególny, obdarzając je mnóstwem walorów. Trwają nieustanne badania mające potwierdzić prawdziwość tych doniesień. Oto, na co żeń-szeń ma pozytywny wpływ.

Pamięć i koncentracja

Żeń-szeń pozytywnie wpływa na zdolność koncentracji i zapamiętywania. Dzieje się tak dlatego, że powoduje wzrost aktywności neuroprzekaźników – związków chemicznych, których cząsteczki przenoszą sygnały między neuronami (komórkami nerwowymi). Substancje te odpowiedzialne są zdolność skupienia się i nauki. Żeń-szeń dzięki swojemu działaniu pobudza je do lepszej i bardziej efektywnej pracy – tłumaczy nasz ekspert.

Odporność

Żeń-szeń wpływa na podwyższenie odporności oraz zwalczanie wirusów odpowiedzialnych za przeziębienia. Jego stosowanie pobudza komórki układu odpornościowego do walki z intruzem. Wzmaga też produkcję tzw. komórek natural killers ‒ ich zadaniem jest zabijanie wirusów i bakterii, które przedostały się do organizmu. Potwierdzają to badania przeprowadzone na University of Alberta, w których wzięły udział 323 osoby. Grupę ankietowanych podzielono na pół – jednym podawano kapsułki z żeń-szeniem, a drugim placebo przez cztery miesiące. Po tym czasie wykonano analizę potwierdzającą, że osoby, które zażywały zioło, znacząco rzadziej miały objawy przeziębienia.

Gospodarka cukrowa organizmu

Osoby, które mają problemy ze stanami przedcukrzycowymi oraz cukrzycę typu drugiego, mogą regulować gospodarkę cukrową za pomocą żeń-szenia, bowiem obniża on poziom glukozy we krwi. Doniesienia te potwierdzili badacze z Uniwersytetu w Toronto. Przeprowadzili badanie, w którym wykazali, że żeń-szeń spożyty przed posiłkiem zmniejsza zawartość cukru w organizmie zarówno u cukrzyków, jak i osób zdrowych. Analizie poddano 30 osób, które podzielono na dwie grupy. Jednym podawano placebo, a drugim kapsułki z żeń-szeniem, po czym mierzono u nich ilość glukozy przed posiłkiem i po nim. Wyniki w obu grupach były jednoznaczne i wskazywały na dobroczynny wpływ aplikowanego zioła.

Grypa typu A

Dr Sang-Moo Kang z Georgia State University przeprowadził badania, w których potwierdził, że wyciąg z koreańskiego żeń-szenia działa profilaktycznie na zakażenie wirusem grypy typu A (występujące u ludzi i zwierząt, w tym świńskiej grypy). Odkrył, że ekstrakt z tego zioła poprawia przeżycie zainfekowanych wirusem komórek płuc. Ponadto zaobserwował, że podawanie wyciągu z żeń-szenia zmniejszyło ekspresję genów, czyli odczyt informacji w nich zawartych powodujących stany zapalne. Wyniki tego badania sugerują, że ekstrakt z żeń-szenia wydaje się mieć wiele mechanizmów działania przeciwko chorobom zakaźnym, co może być korzystne w przypadku ochrony zdrowych osób przed infekcjami.

Wątroba

Toksyny i szkodliwe substancje atakują nas na każdym kroku. To nie tylko smog czy chemikalia, to także szampon do włosów, paragony czy też kartki z drukarki – mówi nasz ekspert Natalia Palmowska. Ze wszystkimi zanieczyszczeniami codziennie musi się zmagać nasza wątroba. Żeń-szeń wzmacnia jej funkcjonowanie i wspomaga pracę. Dzięki jego właściwościom możemy lepiej i szybciej uporać się z odtruwaniem organizmu.

Praca nadnerczy

Żeń-szeń reguluje pracę nadnerczy, czyli gruczołu odpowiedzialnego za produkcję hormonów, w tym hormonu stresu ‒ kortyzolu. Pamiętaj, że stresem dla naszego organizmu są nie tylko nerwowe sytuacje, ale również nadmierna ilość światła niebieskiego, praca zmianowa czy też… intensywny trening! Ponadto żeń-szeniowi oprócz regulacji nadnerczy przypisuje się działanie relaksujące i uspokajające, a nawet antydepresyjne.

Zaburzenia erekcji

Na wieść o tej właściwości żeń-szenia z pewnością ucieszy się wielu panów. W badaniu przeprowadzonym przez naukowców z Division of Urological Clinic of Sao Paulo University wzięło udział 60 pacjentów z zaburzeniami erekcji. Podawano im żeń-szeń lub placebo przez 12 tygodni. Okazało się, że wskaźnik jakości życia seksualnego znacząco poprawił się u pacjentów, którzy otrzymywali zioło. Ponad 60 proc. z nich zauważyło wyraźną różnicę. W grupie placebo nie stwierdzono żadnej zmiany przed badaniem i po nim.

Żeń-szeń to prawdziwy naturalny skarb, ale tak jak w przypadku wszystkich ziół, trzeba korzystać z niego z umiarem. Zioła stosowane w dużych dawkach mogą być równie silne jak leki. Należy wiedzieć, że żeń-szenia nie wolno podawać małym dzieciom i kobietom w ciąży, gdyż nie ma wystarczająco dużej ilości badań potwierdzających jego bezpieczne działanie w tych grupach pacjentów.

W suplementacji warto wybrać sprawdzone preparaty, które są od wielu lat na rynku, co oznacza, że cieszą się zaufaniem pacjentów.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Dopadł cię energetyczny zjazd? Poznaj 6 produktów, z którymi wygrasz ze zmęczeniem

Na serce, na potencję, na depresję i dobrą pamięć. Żeń-szeń panaceum na wszystko?

Białko roślinne – rodzaje, źródła, właściwości

Kakao – składniki odżywcze i właściwości zdrowotne

Co jeść na śniadanie? / istock

7 rzeczy, których nie powinniśmy jeść na śniadanie

Sok z selera naciowego – właściwości i przeciwwskazania

Soki NFC – co to oznacza, czy są zdrowe, jakie mają właściwości?

Olejek z pestek dyni – właściwości i zastosowanie

Zakwas z buraka. Jakie korzyści przynosi jego regularne picie?

Moje pierwsze kimchi

Kimchi – poznaj przepis na koreański przysmak. Ma mnóstwo zalet

Wek na przeziębienie: syrop z malin

Sposób na przeziębienie: syrop z malin, lepszy niż kupowany w spożywczaku

Tarta z jesiennymi owocami

Przepis na tartę z jesiennymi owocami – rozkosz dla podniebienia!

Wek na rozgrzanie: mus imbirowy

Mus imbirowy – działa przeciwzapalnie i obłędnie smakuje. Skorzystaj z naszego przepisu

GIS ostrzega przed salmonellą na skorupkach jaj. "Zagrożenie dla zdrowia"

GIS ostrzega przed salmonellą na skorupkach jaj. „Zagrożenie dla zdrowia”

Dieta niskowęglowodanowa w insulinooporności albo cukrzycy? "Z dietami tego typu jest jednak często jak z przejściem na wegetarianizm" - podkreśla Anna Reguła

Dieta niskowęglowodanowa w insulinooporności albo cukrzycy? „Często jest tak, jak z przejściem na wegetarianizm” – przestrzega Anna Reguła

Boli cię głowa po zjedzeniu jogurtu? Sprawdź jego skład - radzi chemiczka Sylwia Bogdan

Boli cię głowa po zjedzeniu jogurtu? Sprawdź jego skład – radzi chemiczka Sylwia Bogdan

Tapioka – pozyskiwanie, właściwości, zastosowanie

Kawa zbożowa w ciąży i przy karmieniu piersią

Jak pić herbatę z cytryną, żeby sobie nie zaszkodzić? Wyjaśnia chemiczka

Jak pić herbatę z cytryną, żeby sobie nie zaszkodzić? Wyjaśnia chemiczka Sylwia Bogdan

Czy paczkowane, umyte sałaty gotowe do spożycia to na pewno samo zdrowie? Odpowiada Jagna Niedzielska

Czy paczkowane sałaty gotowe do spożycia to na pewno samo zdrowie? Odpowiada Jagna Niedzielska

Sok z pigwy – syrop, właściwości, zastosowanie

Dyniowy dżem – słodycz bez cukru. Pyszne uroki jesieni!

dynia

Dynia. Poznaj świetny przepis na faszerowaną dynię

To bakterie decydują o tym, co jesz? Dowiedz się, jak przejąć kontrolę nad jadłospisem

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

12 przepisów na sałatki wigilijne

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

5 największych kuchennych mitów