Kuskus – dieta dla zapracowanych i szybka kolacja z kaszą
Coraz popularniejsza staje się kasza kuskus. Dieta wiele zyskuje dzięki zastosowaniu tego produktu. Kasza kuskus jest smaczna i niskokaloryczna, a jej niewątpliwą zaletą jest brak konieczności długiego gotowania. Zastanawiasz się, co podać na kolację na ciepło? Idealnie sprawdzi się kasza kuskus z warzywami i innymi dodatkami.
Co podać na kolację szybko i smacznie? Spróbuj kaszy kuskus!
Coraz więcej osób sięga po kasze kuskus. Dieta urozmaicona dodatkiem tej kaszy jest lekkostrawna, smaczna, idealnie sprawdza się w przypadku osób nie mających czasu na długie przyrządzanie potraw. Kasza kuskus doskonale sprawdza się jako propozycja dla tych, którzy stale zastanawiają się, co zrobić szybko na kolację. Osoby, które jedzą kolację, rzadziej odczuwają głód wieczorem i nie napadają na lodówkę tuż przed snem. Dlatego by nie podjadać na noc, jedz kolację! Powinna być najmniejszym posiłkiem ze wszystkich trzech głównych (śniadanie, obiad, kolacja). Dobra kolacja na szybko to taka, która nie wymaga długotrwałego przygotowania, a jednocześnie jest sycąca i pożywna. By nie obciążać układu pokarmowego i by organizm mógł w nocy skupić się na regeneracji, najlepiej zjeść ją około trzech godzin przed snem. Z tego samego powodu nie powinna być zbyt obfita i ciężkostrawna. Dlatego świetnie sprawdzą się sałatki. Co zrobić szybko na kolację? My podajemy przepis na pożywną wersję szybkiej sałatki z kaszą kuskus i serem feta. Jest sycąca, ale lekkostrawna. Zawiera wszystko to, co zdrowa kolacja powinna zawierać: węglowodany złożone, pełnowartościowe białko, dobre tłuszcze. Jest też szybka w przygotowaniu. Kuskus wystarczy zalać wrzątkiem, a warzywa pokroić.
Jaka kasza kuskus na diecie odchudzającej sprawdzi się najlepiej? Wybierz kuskus razowy – zawiera więcej błonnika, więc powoduje wolniejszy przyrost cukru we krwi i daje sytość na dłużej. Korzystaj z odtłuszczonej wersji fety lub sera bałkańskiego, dzięki temu ograniczysz ilość tłuszczu w diecie.
Kasza kuskus a dieta – czy warto jeść kuskus?
Kasza kuskus pozyskiwana jest z pszenicy durum (semoliny), łącząc w sobie cechy kaszy i makaronu. Taki sposób pozyskiwania kaszy sprawia, że różni się ona od innych kasz wartościami odżywczymi. Kasza kuskus w porównaniu z innymi kaszami ma mniejszą zawartość błonnika, witamin, składników mineralnych czy cennych aminokwasów. Wyróżnia się natomiast niewielką kalorycznością – 100 g suchej kaszy to około 350 kalorii, a ugotowanej – zaledwie 115 – 135 kalorii.
Z pewnością kasza kuskus nie powinna dominować w diecie – zdrowszym wyborem są inne kasze. Jednak okazyjne spożycie kaszy kuskus to świetny wybór – zwłaszcza, gdy zastanawiasz się, co można zrobić na kolację na szybko. Aby zwiększyć wartość odżywczą dania, do kaszy dodaj warzywa, sery, mięsa czy ryby.
Przepis na szybką kolację z kaszą kuskus
Zdjęcie: masz.talerz
Kuskus z serem bałkańskim – składniki (na 2 porcje):
- razowa kasza kuskus, ¾ szklanki
- pomidor, 1 szt.
- suszone pomidory, 4 szt.
- oliwki czarne, 2 łyżki
- odtłuszczony ser feta lub ser typu bałkańskiego, 50 g
- oliwa z oliwek, 2 łyżki
- czosnek, ząbek
- pieprz
- bazylia świeża i suszona
Kuskus z serem bałkańskim – przygotowanie(na 2 porcje):
Kuskus zalać wrzątkiem (ilość tylko do zalania kaszy), przykryć i odczekać kilka minut. W tym czasie pokroić w kostkę pomidory świeże i suszone. Do pomidorów dodać oliwki. Doprawić pieprzem i bazylią i całość dodać do kaszy. Ser pokroić w kostkę i dodać do sałatki. Do oliwy wcisnąć czosnek, polać sałatkę i delikatnie wymieszać. Udekorować świeżymi listkami bazylii.
Dlaczego warto łączyć kaszę kuskus z pomidorami? Pomidory są bogate w likopen – silny antyoksydant odgrywający ważną rolę w profilaktyce chorób serca i chorób nowotworowych. Bazylia, dzięki zawartości olejków eterycznych, wspomaga trawienie Ma również działanie przeciwbakteryjne. Oliwa z oliwek zawiera jednonienasycone kwasy tłuszczowe – zdrowe tłuszcze wspierające układ krążenia. Dostarcza też witamin młodości – A i E.
Co jeszcze można zrobić na kolację na szybko z kaszą kuskus?
Kasza kuskus na kolację czy obiad może być łączona z rozmaitymi dodatkami, które poprawiają walory smakowe i odżywcze kaszy. Można przyrządzić dania na słodko lub wytrawne, korzystając z takich dodatków jak:
- mięsa
- ryby
- owoce morza
- warzywa podsmażane
- sery
- owoce
- miód
- orzechy.
Małgorzata Różańska – dietetyczka z wykształcenia i zamiłowania. Jest właścicielką Poradni Dietetycznej „Foodarea”, w której uczy, jak dbać o siebie przez zdrowe odżywianie. Prowadzi bloga „Alicja w krainie diety, czyli o macierzyństwie okiem dietetyka”.
masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni.
Polecamy
Lidia Bawolska: „Gotowanie jest czynnością trochę intymną. Przygotowując jedzenie, chcę poświęcić moje serce”. Autorka Pieprzyć z fantazją o swojej „Kuchni pełnej warzyw”
Jajko w koszulce, czyli efektowny przysmak na talerzu. Jak je zrobić?
Michał Korkosz „Rozkoszny” o tym, po jakie dania sięgnąć, jeśli doskwiera nam jesienna chandra
Soki warzywne idealne na jesień! Korzyści zdrowotne i przepisy
się ten artykuł?