Syrop z rabarbaru. Zdrowa alternatywa dla sklepowych napojów
Nareszcie jest! Rabarbar, na który czekamy całą zimę, bo kiedy ten produkt pojawia się na straganach oznacza jedno – lato nieśmiało wygląda zza rogu. Co powiecie na orzeźwiający gazowany napój z syropem z rabarbaru? Bez grama cukru!
Wszechstronny rabarbar
Ma szerokie zastosowanie w kuchni. Klasycznie przygotowuje się z niego kompot albo ciasto, sprawdza się również w wytrawnych daniach. My postanowiliśmy wykorzystać rabarbar w syropie z jabłkami. Będzie zaskakująco i orzeźwiająco. Ważne, że bez dodatku cukru i konserwantów. Świeża mięta i skórka z grejpfruta sprawią, że smak będzie jeszcze ciekawszy. Do pełni szczęścia potrzebujesz jeszcze, aby syrop był mocno schłodzony i podany z wodą gazowaną. Taki napój jest doskonałą alternatywą dla gotowych sklepowych, gazowanych napojów. Niestety takie produkty zazwyczaj zawierają mnóstwo cukru, sztucznych barwników i konserwantów. Możesz tego uniknąć, przygotowując naszą propozycję. Podczas sezonu na rabarbar warto go mrozić i cieszyć się jego smakiem przez długi czas.
Właściwości zdrowotne rabarbaru
Naukowcy donoszą, że rabarbar wykazuje właściwości przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, antybakteryjne, odkażające i oczyszczające. Ma niski indeks glikemiczny i jest niskokaloryczny. Oznacza to, że z powodzeniem mogą po niego sięgać zarówno osoby będące na diecie odchudzającej i cukrzycy.
Rabarbar to bogactwo witamin! Zawiera witaminy z grupy A, D, E, K, C i kwas foliowy. Oprócz tego dostarcza żelazo, magnez, fosfor, wapń oraz cynk. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i poprawia procesy trawienne. Korzystnie wpływa na stan i wygląd włosów oraz paznokci. Warto wiedzieć, że osoby z niedoborem wapnia powinny uważać na częste spożywanie tego warzywa. Regularne sięganie po rabarbar może skutkować usuwaniem wapnia z organizmu.
Przepis na syrop z rabarbaru
Składniki:
- 700 ml soku z jabłek (samodzielnie wyciskanego),
- garść mięty,
- 400 g rabarbaru,
- 2 litry wody,
- porządna szczypta gałki muszkatołowej,
- skórka otarta z jednego grejpfruta
Przygotowanie:
Zacznij od wyciśnięcia soku z jabłek. Sok przelej do rondla i odparuj ok. 500 ml wody z soku.
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Rabarbar obierz i umyj,
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
pokrój w plastry,
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
wrzuć do garnka i zalej wodą.
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Gotuj, aż rabarbar się rozpadnie (to zajmie ok. 40-50 minut). Przecedź rabarbar a uzyskany syrop połącz z sokiem z jabłek. Dodaj gałkę, skórkę i miętę. Przelej do butelki. Podawaj z kostkami lodu i odrobiną wody gazowanej. Przechowuj w lodówce.
masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl
Polecamy
Na skórkach cytrusów są toksyczne substancje. Chemiczka: ludzie nie powinni ich jeść
Wygląda jak brokuł, w smaku jest dziką krzyżówką trzech warzyw. Bimi dostępne już w polskich sklepach
Glukozowa Królowa o popularnym napoju: „Nie ma pozytywnych skutków picia tego soku”
Przebadali pomidory z popularnych w Polsce dyskontów. „Mamy do czynienia z 'powracaniem’ w żywności pestycydów wycofanych z UE” – grzmią eksperci
się ten artykuł?