Przejdź do treści

Regeneracja stawów. Jak to się robi? Co najlepiej jeść?

ręka i liść
Regeneracja stawów. Jak to się robi? Co najlepiej jeść? Pexels.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Co na śniadanie? Energetyczna granola z marchewką
Jak obniżyć indeks glikemiczny diety? Podpowiada dietetyczka
Jak obniżyć indeks glikemiczny diety? Podpowiada dietetyczka
Czy jedzenie ma płeć? Dietetyczka Sylwia Maksym wyjaśnia
„Karmię piersią, jem zdrowo”. Książka, którą powinna przeczytać każda świeżo upieczona mama!
Chleb
Nadwrażliwość na gluten – sprawdź, czy to masz

Dbajcie o stawy! Tak szybko się zużywają… Cudownego sposobu na ich pełną regenerację wciąż nie ma, jednak dostępne półśrodki mogą całkiem nieźle się sprawdzać – zarówno w ograniczaniu urazów, jak i częściowym przywracaniu sprawności uszkodzonych stawów. Warto!

Mówiąc o stawach, zazwyczaj mamy na myśli chrząstkę stawową – bardzo delikatną tkankę łączną. Jest ona słabo zmineralizowana, nieunerwiona, pozbawiona naczyń krwionośnych i limfatycznych, a przez to słabo „odżywiona” i słabo podlegająca procesom naprawy. W temacie regeneracji stawów w internecie roi się od sprzecznych opinii. Niestety, specjaliści wypowiadają się w tej kwestii dość jednoznacznie.

– Tak naprawdę nie znamy sposobu na to, żeby chrząstkę stawową zregenerować w pełni. Złamana kość goi się praktycznie bez pozostawienia blizny, inne tkanki goją się z pozostawieniem blizny, ale chrząstka stawowa się nie odtwarza – mówi dr Marek Kuliś z Oddziału Klinicznego Ortopedii i Rehabilitacji w Szpitalu Uniwersyteckim w Krakowie.

Gdy zmiany w stawach zajdą za daleko

Dlatego w leczeniu stawów lekarze uciekają się do metod inwazyjnych.

– Najbardziej zaawansowane rozwiązanie to wymiana stawu: zniszczoną chrząstkę i zniszczony staw zastępujemy endoprotezą – wyjaśnia dr Kuliś.

To najcięższa broń wytaczana przez medycynę, a zarazem pozwalająca na względnie szybki powrót do zdrowia, szczególnie w przypadku schorzeń stawu biodrowego i kolanowego. Na szczęście istnieją również mniej „totalne” sposoby uporania się z problemami stawowymi. Wiele zależy od stopnia uszkodzenia stawu oraz wieku i kondycji zdrowotnej pacjenta. I tutaj pacjentom bardzo przydaje się wiedza!

– W łagodniejszych przypadkach stosuje się leczenie objawowe, np. za pomocą środków przeciwbólowych. Modnym ostatnio rozwiązaniem jest podawanie kwasów hialuronowych bezpośrednio do uszkodzonych stawów. Poprawiają one funkcje stawu i wypełniają uszkodzenia chrząstki, łagodząc dolegliwości bólowe. Niestety, ani jedna, ani druga metoda nie prowadzi do pełnej regeneracji stawu – mówi specjalista.

Alternatywnym rozwiązaniem jest zastosowanie membrany kolagenowej, która jednak ma stanowić substytut chrząstki, a nie doprowadzić do jej odtworzenia. Taki – regeneracyjny – efekt obiecują kliniki realizujące terapie za pomocą komórek macierzystych. Jednak ta metoda jest droga, a jej skuteczność – kwestionowana.

Co zatem możemy robić sami, zanim będzie za późno?

krewetki

Dieta to podstawa!

Medycynie warto ufać, ale nie warto drżeć ze strachu przed jej wyrokami. Inwazyjne rozwiązania mają zwykle zastosowanie do daleko posuniętych problemów zwyrodnieniowych – i często da się ich uniknąć. – Jasne, że nie wszystko trzeba leczyć operacyjnie. W przypadku drobnych uszkodzeń chrząstki może się okazać, że organizm w jakimś stopniu je wygaja po upływie pewnego czasu – pociesza dr Kuliś.

Zdolności regeneracyjne organizmu potrafią zaskakiwać nawet specjalistów. Jednak nasze ciało, by działało sprawnie – i szybko odzyskiwało „formę” po częściowej utracie sprawności – wymaga odpowiedniej troski.

Kluczem do zdrowia jest przede wszystkim odpowiednia dieta, która ma wpływ na ogólną kondycję organizmu, w tym na tkankę chrzęstną i wytrzymałość układu kostnego. Kondycji stawów z pewnością nie przysłużą się produkty wysokoprzetworzone, tłuszcze trans, nadmiar cukru i soli, a także alkoholu i kawy, które wypłukują z organizmu cenne minerały. By wzmocnić chrząstki, należy zadbać przede wszystkim o odpowiednią ilość antyoksydantów i witamin w jadłospisie. Pomagają one pozbyć się toksyn, wolnych rodników, zwalczyć stany zapalne i zahamować procesy zwyrodnieniowe.

Suplementy na stawy: z czym to się je?

Oprócz przestrzegania ogólnych zasad zdrowego żywienia warto również dostarczyć organizmowi konkretnych substancji pomagających zachować stawy w dobrym stanie. Wśród specyfików „konserwujących” połączenia kostne popularna jest przede wszystkim glukozamina. To aminocukier pozyskiwany z muszli morskich skorupiaków. Według niektórych badań związek ten pomaga łagodzić bóle stawów i sprzyja zachowaniu ich sprawności.

Korzystnie na stawy działają również preparaty na bazie kapsaicyny, kurkumy, imbiru, chondroityny. Warto pamiętać także o kolagenie – białku stanowiącym materiał budulcowy tkanki chrzęstnej, odgrywającym również ważną rolę w funkcjonowaniu układu chrzęstnego. Tej substancji akurat nie musimy pozyskiwać z suplementów. Wystarczy od czasu do czasu skusić się na golonkę, żylastego schabowego lub – jeśli nie w smak nam mięso – galaretkę.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Bóle stawów – jak leczyć? Jak można wspomóc się dietą?

krewetki

Mocne kości i sprawne stawy to w dużej mierze zasługa odpowiedniej diety. Ważny jest nie tylko wapń

Semolina z pszenicy durum – czym jest, skład, właściwości

Kasza bulgur – właściwości, kalorie, proste przepisy

Miruna – wartości odżywcze, właściwości. Czy miruna jest zdrowa?

Nowalijki – jeść czy się wystrzegać?

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Żywność ekologiczna – warta swojej ceny?

Jeżyny

Jeżyny – właściwości, wartość odżywcza. Co można zrobić z jeżyn?

Tegoroczna „Brudna Dwunastka” ogłoszona! Które owoce i warzywa są najbardziej zanieczyszczone?

Kobieta

„Kompulsywne objadanie się jest jak branie na kredyt energii, której nie masz” – alarmuje dietetyczka

Jak czytać etykietki na chlebie

Niby banalne, ale mamy z tym problem. Jak czytać etykietki na chlebie?

Rzeżucha: życie po życiu

Rzeżucha: życie po życiu. Przerośnięte kiełki rzeżuchy można wykorzystać na wiele sposobów

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać

Ciasto

Co zrobić z ciastem po świętach? Podpowiada psychodietetyczka dr Anna Januszewicz

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Dieta 1600 kcal – dla kogo, efekty, jadłospis. Czy to dieta redukcyjna?

Wielkanoc to survival dla wątroby. Jak przetrwać te święta?

Wielkanoc to survival dla wątroby. Jak przetrwać te święta?

chrzan

Chrzan to wciąż niedoceniony naturalny antybiotyk. Dietetyczka mówi, jakie ma właściwości lecznicze

Pascha kokosowo-miodowa

Pascha kokosowo-miodowa. Wielkanocny deser w zdrowym wydaniu

Wielkanoc na diecie wegańskiej – jak poradzić sobie w święta bez jaj?

Jak zdrowo i bez uczucia ciężkości przeżyć święta wielkanocne?

Jak zdrowo i bez uczucia ciężkości przeżyć święta wielkanocne?

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Ciastka

Rozporządzenie Komisji Europejskiej: koniec z produktami, które mają za dużo tłuszczów trans

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

5 największych kuchennych mitów

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?