Przejdź do treści

Regeneracja stawów. Jak to się robi? Co najlepiej jeść?

ręka i liść
Regeneracja stawów. Jak to się robi? Co najlepiej jeść? Pexels.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kurkumina w Hashimoto pomaga wyciszyć stan zapalny – mówią ekspertki z „Ogarnij Hashimoto”
Kiełki słonecznika – właściwości, wartości odżywcze, hodowla
Regularne jedzenie posiłków - co to oznacza?
Przybierasz na wadze, masz ochotę na słodkie i tłuste? To może być wina nieregularnego spożywania posiłków
Pieprz cayenne – dawkowanie, właściwości, zastosowanie
Kiełki fasoli mung – wartości odżywcze, właściwości i hodowla

Dbajcie o stawy! Tak szybko się zużywają… Cudownego sposobu na ich pełną regenerację wciąż nie ma, jednak dostępne półśrodki mogą całkiem nieźle się sprawdzać – zarówno w ograniczaniu urazów, jak i częściowym przywracaniu sprawności uszkodzonych stawów. Warto!

Mówiąc o stawach, zazwyczaj mamy na myśli chrząstkę stawową – bardzo delikatną tkankę łączną. Jest ona słabo zmineralizowana, nieunerwiona, pozbawiona naczyń krwionośnych i limfatycznych, a przez to słabo „odżywiona” i słabo podlegająca procesom naprawy. W temacie regeneracji stawów w internecie roi się od sprzecznych opinii. Niestety, specjaliści wypowiadają się w tej kwestii dość jednoznacznie.

– Tak naprawdę nie znamy sposobu na to, żeby chrząstkę stawową zregenerować w pełni. Złamana kość goi się praktycznie bez pozostawienia blizny, inne tkanki goją się z pozostawieniem blizny, ale chrząstka stawowa się nie odtwarza – mówi dr Marek Kuliś z Oddziału Klinicznego Ortopedii i Rehabilitacji w Szpitalu Uniwersyteckim w Krakowie.

Gdy zmiany w stawach zajdą za daleko

Dlatego w leczeniu stawów lekarze uciekają się do metod inwazyjnych.

– Najbardziej zaawansowane rozwiązanie to wymiana stawu: zniszczoną chrząstkę i zniszczony staw zastępujemy endoprotezą – wyjaśnia dr Kuliś.

To najcięższa broń wytaczana przez medycynę, a zarazem pozwalająca na względnie szybki powrót do zdrowia, szczególnie w przypadku schorzeń stawu biodrowego i kolanowego. Na szczęście istnieją również mniej „totalne” sposoby uporania się z problemami stawowymi. Wiele zależy od stopnia uszkodzenia stawu oraz wieku i kondycji zdrowotnej pacjenta. I tutaj pacjentom bardzo przydaje się wiedza!

– W łagodniejszych przypadkach stosuje się leczenie objawowe, np. za pomocą środków przeciwbólowych. Modnym ostatnio rozwiązaniem jest podawanie kwasów hialuronowych bezpośrednio do uszkodzonych stawów. Poprawiają one funkcje stawu i wypełniają uszkodzenia chrząstki, łagodząc dolegliwości bólowe. Niestety, ani jedna, ani druga metoda nie prowadzi do pełnej regeneracji stawu – mówi specjalista.

Alternatywnym rozwiązaniem jest zastosowanie membrany kolagenowej, która jednak ma stanowić substytut chrząstki, a nie doprowadzić do jej odtworzenia. Taki – regeneracyjny – efekt obiecują kliniki realizujące terapie za pomocą komórek macierzystych. Jednak ta metoda jest droga, a jej skuteczność – kwestionowana.

Co zatem możemy robić sami, zanim będzie za późno?

krewetki

Dieta to podstawa!

Medycynie warto ufać, ale nie warto drżeć ze strachu przed jej wyrokami. Inwazyjne rozwiązania mają zwykle zastosowanie do daleko posuniętych problemów zwyrodnieniowych – i często da się ich uniknąć. – Jasne, że nie wszystko trzeba leczyć operacyjnie. W przypadku drobnych uszkodzeń chrząstki może się okazać, że organizm w jakimś stopniu je wygaja po upływie pewnego czasu – pociesza dr Kuliś.

Zdolności regeneracyjne organizmu potrafią zaskakiwać nawet specjalistów. Jednak nasze ciało, by działało sprawnie – i szybko odzyskiwało „formę” po częściowej utracie sprawności – wymaga odpowiedniej troski.

Kluczem do zdrowia jest przede wszystkim odpowiednia dieta, która ma wpływ na ogólną kondycję organizmu, w tym na tkankę chrzęstną i wytrzymałość układu kostnego. Kondycji stawów z pewnością nie przysłużą się produkty wysokoprzetworzone, tłuszcze trans, nadmiar cukru i soli, a także alkoholu i kawy, które wypłukują z organizmu cenne minerały. By wzmocnić chrząstki, należy zadbać przede wszystkim o odpowiednią ilość antyoksydantów i witamin w jadłospisie. Pomagają one pozbyć się toksyn, wolnych rodników, zwalczyć stany zapalne i zahamować procesy zwyrodnieniowe.

Suplementy na stawy: z czym to się je?

Oprócz przestrzegania ogólnych zasad zdrowego żywienia warto również dostarczyć organizmowi konkretnych substancji pomagających zachować stawy w dobrym stanie. Wśród specyfików „konserwujących” połączenia kostne popularna jest przede wszystkim glukozamina. To aminocukier pozyskiwany z muszli morskich skorupiaków. Według niektórych badań związek ten pomaga łagodzić bóle stawów i sprzyja zachowaniu ich sprawności.

Korzystnie na stawy działają również preparaty na bazie kapsaicyny, kurkumy, imbiru, chondroityny. Warto pamiętać także o kolagenie – białku stanowiącym materiał budulcowy tkanki chrzęstnej, odgrywającym również ważną rolę w funkcjonowaniu układu chrzęstnego. Tej substancji akurat nie musimy pozyskiwać z suplementów. Wystarczy od czasu do czasu skusić się na golonkę, żylastego schabowego lub – jeśli nie w smak nam mięso – galaretkę.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Bóle stawów – jak leczyć? Jak można wspomóc się dietą?

krewetki

Mocne kości i sprawne stawy to w dużej mierze zasługa odpowiedniej diety. Ważny jest nie tylko wapń

Agnieszka Pocztarska

Spożyć „przed” i „po” – czym różnią się te sformułowania na etykietach żywności? Wyjaśnia Agnieszka Pocztarska [WIDEO]

Lody wegańskie

Wegańskie lody. Sprawdź te 3 przepisy idealne na lato

Co się stanie, gdy zjesz za dużo orzechów? Skutki uboczne mogą być wyjątkowo przykre

poranna kawa

Rozpoczynasz dzień filiżanką kawy? Dowiedz się, jak to wpływa na twój organizm

Kasza jaglana z granatem

Potrzebujesz pełnej miski energii? Mamy na to sposób – pyszną jaglankę z granatem

Korzystanie z lodówki też odbywa się według pewnych zasad.

Jak dobrze korzystać z lodówki? Niewiele osób zna odpowiedź na to z pozoru banalne pytanie

Orzechy brazylijskie – wartości odżywcze, kalorie, ile jeść?

Tilapia – właściwości, cena, pochodzenie, jak przyrządzić

Rozmaryn lekarski – właściwości, zastosowanie i uprawa

Karagen (E407) – stabilizator w żywności i kosmetykach

Nad polskim morzem zamykają się lodziarnie. Winne są enterobakterie

Nad polskim morzem wykryto enterobakterie w lodach z automatu

Co dobrego możesz zrobić dla swoich jelit? /fot. Getty Images

Co dobrego możesz zrobić dla swoich jelit – dziś, w tydzień, w miesiąc, na zawsze?

"Można wręcz umrzeć ze śmiechu, zupełnie tak jak umierają osoby chore". Janina Bąk o koszulkach z "zabawnym" rysunkiem o anoreksji

„Można wręcz umrzeć ze śmiechu, zupełnie tak jak umierają osoby chore”. Janina Bąk o koszulkach z „zabawnym” rysunkiem o anoreksji

Łosoś atlantycki a norweski i bałtycki. Czy warto go jeść?

Tuńczyk – czy jest zdrowy? Właściwości odżywcze ryby

Ryzyko zachorowania na endometriozę wzrosło dwukrotnie u kobiet jedzących czerwone mięso - mówią wyniki badań. Co będzie lepszym wyborem?

Ryzyko zachorowania na endometriozę wzrasta dwukrotnie u kobiet jedzących czerwone mięso – wynika z badań

Soczewica czerwona – wartości odżywcze, gotowanie, przepisy

Zrób sobie synbiotyk i ciesz się zdrowiem jelit!

Kawa pomaga w trawieniu i w walce z jego zaburzeniami?

kawa

Kawa ma ważne oznaczenia na opakowaniach. O czym nas informują i dlaczego powinnyśmy zwracać na nie uwagę?

Jajecznica w nowej odsłonie. Spróbujcie!

AKCJA SUPLEMENTACJA: Wegetarianizm i weganizm

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

18 przepisów dla miłośników awokado

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Buddha bowl – najpiękniejsza miska świata. Pięknie wyglądający posiłek, bogaty w witaminy i wartości odżywcze