Przepis na ratattouille – warzywny gulasz
Ratatouille to nic innego jak warzywny gulasz. We Francji, skąd pochodzi, danie podaje się ze świeżą bagietką albo grillowanym mięsem. My postanowiliśmy odrobinę zamieszać w garnku i dodać orientalne przyprawy oraz komosę ryżową. Skorzystaj z przepisu!
Lekki, zdrowy i sycący
Nie bez przyczyny zamiast bagietki czy ryżu sięgnęliśmy właśnie po komosę ryżową, inaczej zwaną quinoa lub ryżem peruwiańskim. Ma mnóstwo wartości odżywczych. Pochodzi z Ameryki Południowej, gdzie jest bardzo ceniona – często nazywa się ją matką zbóż albo świętym zbożem. Zawiera aminokwasy egzogenne, czyli takie, których organizm nie potrafi sam wytworzyć, a które są mu niezbędne do prawidłowego funkcjonowania. Oprócz tego jest bogata w błonnik, wapń, potas, fosfor oraz cynk. Zawiera witaminy z grupy A, B i E. Może być doskonałą alternatywą dla mięsa, głównie ze względu na wysoką zawartość pełnowartościowego białka oraz zdrowych kwasów tłuszczowych. Wykazuje działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne, przeciwgrzybicze oraz przeciwwirusowe. Zapobiega chorobom nowotworowym oraz miażdżycy. Ma niski indeks glikemiczny i jest bezglutenowa. Tylko ją jeść!
Nasze danie jest lekkie, rozgrzewające oraz sycące. Dodatkowo nie zawiera produktów pochodzenia zwierzęcego, więc weganie też powinni być zadowoleni. I jest pyszne!
Ratattouille: jak przyrządzić?
Składniki:
– 500 g młodych, małych ziemniaków
– 1 czerwona cebula
– 2 duże czerwone papryki
– 200 g zielonego groszku
– 160 g pomidorów
– 1 suszona papryczka chilli
– 3 łyżki pasty z tamaryndowca
– pestki dyni do posypania
– świeża kolendra
– 2 garści komosy ryżowej
– sól i pieprz do smaku
– łyżeczka mielonej kurkumy
– łyżeczka nasion kozieradki
– pół łyżeczki kopru włoskiego
– pół łyżeczki czarnej gorczycy
– łyżeczka kminu
– łyżeczka czarnuszki
– pół łyżeczki kardamonu
– olej ryżowy do smażenia
– 2 szklanki wody
Przygotowanie:
Ziemniaki umyj i ugotuj tak, aby były prawie miękkie. Cebulę i paprykę pokrój w dużą kostkę.
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Na patelni rozgrzej olej, wrzuć paprykę i cebulę. Dodaj szczyptę soli i pastę z tamaryndowca. Smaż przez 3 minuty. Dodaj groszek i pokrojone w duże kawałki pomidory. Wlej wodę i włącz duży ogień, niech woda trochę odparuje. W międzyczasie ugotuj komosę. Pestki dyni podpraż na suchej patelni. Do gulaszu dodaj ziemniaki. Wszystkie przyprawy, razem z chilli, umieść w moździerzu i połącz ze sobą. Dodaj do dania. Na koniec dopraw solą i pieprzem.
Podawaj z komosą, pestkami dyni i świeżą kolendrą.
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl
Polecamy
Lidia Bawolska: „Gotowanie jest czynnością trochę intymną. Przygotowując jedzenie, chcę poświęcić moje serce”. Autorka Pieprzyć z fantazją o swojej „Kuchni pełnej warzyw”
Jajko w koszulce, czyli efektowny przysmak na talerzu. Jak je zrobić?
Michał Korkosz „Rozkoszny” o tym, po jakie dania sięgnąć, jeśli doskwiera nam jesienna chandra
Soki warzywne idealne na jesień! Korzyści zdrowotne i przepisy
się ten artykuł?