Po co nam chrom? Ważne, by badać jego poziom!
Aby organizm prawidłowo pracował, musimy przyjmować witaminy. Czy potrzebujemy pierwiastki – magnez, potas, wapń? Tak! Ale żeby chrom? Nie jest wprawdzie tak popularny jak magnez, ale też jest potrzebny. Dlaczego i gdzie go szukać?
Chrom występuje w niewielkich ilościach w naszym organizmie i w wielu produktach spożywczych. Ale to często nie jest wystarczająca ilość. Jeżeli odczuwamy zmęczenie, jesteśmy drażliwi albo boli nas głowa, to może być oznaka właśnie niedoboru chromu w organizmie. Niedobór chromu objawia się także w szybszym odkładaniu się tkanki tłuszczowej.
Dlaczego chrom jest taki ważny?
Skutkiem niedoboru chromu może być również zwiększone ryzyko zachorowania na cukrzycę i choroby serca. Już w latach 50. ubiegłego wieku naukowcy odkryli, że żywność bogata w chrom pomaga zrównoważyć poziom cukru we krwi. A jeśli mamy odpowiedni poziom cukru we krwi, to tym samym nie mamy ochoty na słodycze. Chrom przyspiesza procesy przemiany materii, a więc jest pomocny w odchudzaniu. Czyli nie dość, że nie będzie nas boleć głowa, to jeszcze będziemy mieć zgrabną sylwetkę. To wszystko zasługa chromu.
Najlepsze źródła chromu
Chrom znajdziemy w wielu produktach spożywczych – w mięsie, owocach, warzywach, ziołach i przyprawach, ale większość z nich zawiera go bardzo niewiele. Jest jednak kilka produktów szczególnie bogatych w ten pierwiastek.
Sporo chromu mają owoce morza – najwięcej małże (110 µg chromu w 100 g) i ostrygi (49 µg). Nie lubicie frutti di mare? Nie szkodzi. Doskonałym źródłem chromu są też gruszki (40 µg chromu) i orzechy brazylijskie. Średniej wielkości pomidor zapewni dziennie zapotrzebowanie na ten pierwiastek (25 µg).
W tych wyżej wymienionych produktach znajdziemy najwięcej chromu. Ale możemy też jeść inne produkty, które zawierają wprawdzie mniej chromu, ale ich regularne spożycie dostarczy nam odpowiednią ilość tego pierwiastka. Do takich produktów zaliczamy brokuły (11 µg), sok winogronowy (8 µg), kotlety wieprzowe (8 µg), gotowaną wołowinę (0,04 µg) czy jabłka (0,03 µg).
Sporo chromu jest też w drożdżach (56 µg), ale w chlebie, ciastach czy piwie nie będzie go tyle, co w samych drożdżach. Pamiętajmy też, że przyswajanie chromu zwiększa dieta bogata w błonnik i witaminę C. Natomiast chrom tracimy z organizmu, gdy w naszej diecie jest zbyt wiele cukrów i tłuszczów.
Podczas odchudzania oraz przy dietach eliminacyjnych, szczególnie popularnych przed wakacjami, możemy nie dostarczyć organizmowi odpowiedniej ilości chromu z jedzeniem, dlatego warto zadbać o suplementację. Wybierając suplement, warto zwrócić uwagę na jego postać, np. pikolinian chromu jest najlepiej przebadany i najpowszechniej stosowany.
Podoba Ci się ten artykuł?
Polecamy
Boski nektar, owoc biblijnego drzewa i fenicka sól
Oliwna herbata, czarne złoto i „Cvijet Soli”
Aronia – poznaj polskie superfood. „To jeden z najzdrowszych owoców świata”
„Niedobór wapnia w diecie może mieć wpływ także na nasz nastrój…”. O ważnej roli wapnia dla organizmu, szczególnie w okresie ciąży, rozmawiamy z dietetyczką, specjalistką do spraw żywienia Agnieszką Piskałą-Topczewską
się ten artykuł?