Kasztany pod zdrową kruszonką. Ten przepis wyjdzie każdemu!
Podobno najlepsze serwują w Paryżu. Ale i w Polsce coraz częściej można spotkać sprzedawcę proponującego gorące i pachnące jadalne kasztany. Dlaczego by nie zrobić ich samodzielnie? Proponujemy wersję z figami – pokochacie ten przysmak!
Kasztany – moc witamin
Kasztany jadalne są bogate w witaminy z grupy A, B, C, kwas foliowy. Oprócz tego zawierają wapń, żelazo, magnez, fosfor i potas. Pisząc o kasztanach, trzeba wspomnieć, że dobrze wpływają na pamięć i pracę trzustki. Poza tym obniżają ciśnienie, wzmacniają odporność oraz układ nerwowy. Zawierają zdrowe tłuszcze nienasycone, które mają dobry wpływ na serce i krążenie. Są bogate w sycący na długo błonnik. Przeciwdziałają infekcjom i są lekkostrawne.
Najlepiej smakują gorące. W smaku delikatnie przypominają bataty. Mają szerokie zastosowanie w kuchni. Jada się je gotowane, pieczone albo prażone. Można z nich zrobić mąkę. Dobrze odnajdują się w daniach wytrawnych, np. w sosach, ale my przetestujemy je na słodko. Połączone z figami i zdrową kruszonką na bazie orzechów stworzą pyszną i zdrową propozycję na jesienny deser.
Kasztany pod zdrową kruszonką – składniki
– 200 g kasztanów
– gałązka rozmarynu
– 8 świeżych fig
– sok z dwóch pomarańczy i startą skórkę
– 4 łyżki miodu
– dwie garści orzechów z nerkowca
– 2 łyżki oleju kokosowego
– 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
– 3 łyżki płatków owsianych
– garść płatków migdałowych
– kilka łyżek jogurtu naturalnego
Kasztany pod zdrową kruszonką – przygotowanie
Kasztany umyj i osusz. Każdy ponacinaj nożem. Rozmaryn mocno rozetrzyj w dłoniach. Wyłóż razem z kasztanami na blaszkę do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz przez 20 minut, aż kasztany się otworzą. Odstaw, by lekko ostygły, i obierz ze skórki. Połam na mniejsze kawałki i to samo zrób z figami. Kasztany i figi umieść w naczyniu żaroodpornym.
alt=”przepis na pieczone kasztany pod zdrowa kruszonka” />
Zdjęcie: masz.talerz
Do rondelka dodaj wyciśnięty sok z pomarańczy, startą skórkę, gałkę i 4 łyżki miodu. Zagotuj i odparuj połowę wody. Zalej kasztany i figi.
Zdjęcie: masz.talerz
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Aby przygotować zdrową kruszonkę, orzechy zmiksuj na grubą mąkę. Dodaj 2 łyżki oleju kokosowego oraz płatki owsiane. Całość zagnieć. Figi i kasztany pokrusz kruszonką i posyp płatkami migdałowymi.
Zdjęcie: masz.talerz
Piecz przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Deser podawaj z jogurtem naturalnym.
Zdjęcie: masz.talerz
masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni.
Polecamy
Polski deser najlepszym na świecie. Czym zaskarbił sobie serca krytyków?
Lidia Bawolska: „Gotowanie jest czynnością trochę intymną. Przygotowując jedzenie, chcę poświęcić moje serce”. Autorka Pieprzyć z fantazją o swojej „Kuchni pełnej warzyw”
Jajko w koszulce, czyli efektowny przysmak na talerzu. Jak je zrobić?
Domowy sorbet, czyli deser w zdrowym wydaniu. Jak go zrobić?
się ten artykuł?