Niedobór magnezu? Popraw swoje menu!
Masz problemy z koncentracją, często drży Ci powieka, miewasz skurcze mięśni? To może oznaczać niedobór magnezu. Sprawdź, co powinieneś jeść, by problem zniknął.
Zapotrzebowanie dobowe: kobiety 380 mg, mężczyźni 440 mg
Rola: budowa kości; regulacja ciśnienia osmotycznego krwi i przepuszczalności błon komórkowych, przewodnictwa impulsów nerwowych i napięcia mięśniowego; metabolizm witaminy C i wapnia; synteza enzymów, białek, kwasów nukleinowych, kwasów tłuszczowych omega-3 czy insuliny; metabolizm cukrów; procesy krzepnięcia krwi.
Zwiększone zapotrzebowanie: nadmiar używek: alkoholu i kawy; antykoncepcja doustna; stres; niezbilansowana dieta – niskokaloryczna, obfitująca w tłuszcze i cukry, ale także wysokobłonnikowa; intensywny wysiłek fizyczny; zażywanie niektórych leków, m.in. moczopędnych, nasercowych.
Niedobór magnezu – skutki: bóle i zawroty głowy, mdłości, utrata apetytu, chroniczne zmęczenie, rozdrażnienie, trudności w koncentracji; nocne pocenie się, zaburzenia snu, depresja, zespół napięcia przedmiesiączkowego; spadek odporności; zaburzenia pracy serca, drżenie mięśni, skurcze łydek, odrętwienie i mrowienie kończyn, zespół niespokojnych nóg; nadciśnienie, miażdżyca; zaburzenia trawienia, wypadanie włosów i łamliwość paznokci; kamica nerkowa; kruchość kości, próchnica.
Nadmiar magnezu – skutki: biegunka; spadek ciśnienia krwi, spowolnienie akcji serca, niewydolność oddechowa.
Interakcje: wchłanianie magnezu obniża się przy nadmiernym spożyciu wapnia i fosforu; do jego prawidłowych przemian potrzebna jest wit. B6, wit. C i cynk. Magnez łatwo wypłukuje się przy gotowaniu żywności w dużej ilości wody.
Na niedobór magnezu jedz te produkty: kasze, m.in. gryczana, i inne pełnoziarniste produkty zbożowe, zwłaszcza pieczywo na zakwasie; nasiona roślin strączkowych; orzechy i pestki; kakao; zielone warzywa; woda mineralna. Przyswajalność magnezu z produktów spożywczych wynosi przeciętnie tylko 30-40 proc.
Więcej informacji o wartościach odżywczych znajdziesz w naszym indeksie.
Prosty przepis na pyszną sałatkę z orzechami znajdziesz w Ależ Talerz Pawła Lorocha.
A jeśli masz ochotę sam upiec chleb na zakwasie, wypróbuj nasz prosty przepis.
Polecamy
Jak odchudzić dziecko? Poradnik dla rodziców
Kolor skórki banana oznacza więcej, niż myślisz. Sprawdź, co na ten temat mówi ekspert ds. żywienia
Brzuch kortyzolowy, czyli dlaczego „tyjemy z powietrza”. Na nasze pytania odpowiada diabetolożka Agnieszka Przychodzień
Tiktokerzy oszaleli na punkcie odchudzającego napoju, a dietetycy biją na alarm. Czym jest oatzempic?
się ten artykuł?